Hlavní obsah

Drama se šťastným koncem! Češi porazili sbornou. Výhru slaví Kanada, Slovensko i USA

lik,roj, vatSport.cz
Aktualizováno

Velmi důležitého vítězství dosáhli čeští hokejisté na mistrovství světa v Kodani. Ve čtvrtém zápase ve skupině A zdolali Rusko 4:3 v prodloužení. Blýskla se hlavně nová první formace Pastrňák-Krejčí-Jaškin. Výhru slaví i hráči Slovenska, kteří porazili Francii 3:1. Ve skupině B Kanada přejela Norsko 5:0 a Lotyši obrali tým USA o bod po porážce 2:3 v prodloužení.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Česká radost po rozhodujícím gólu Davida Pastrňáka.

Článek
Fotogalerie

Únavu jako kdyby zahnali cestou z Bostonu. Dva Davidové Krejčí s Pastrňákem režírovali vítězství národního týmu nad Ruskem. Jejich souhra zafungovala i v prodloužení, kdy mladší z českých Medvědů po přihrávce toho staršího o brusli obránce Jakovleva vstřelil rozhodující gól.

Celkově Krejčí zaznamenal gól a tři asistence, Pastrňák se trefil dvakrát a přidal jednu nahrávku. Novou první formaci doplnil ještě Jaškin, který se taktéž zapsal mezi střelce.I přes vítězství patří Čechům ve skupině A páté místo.

One man show v zápase s Norskem předvedl kanadský kapitán McDavid. Jednička draftu z roku 2015 zaznamenala hattrick a nasměrovala zámořský celek za jednoznačným vítězstvím. Dva zásahy zaznamenal Bo Horvat.

Slováci mají po čtyřech zápasech na svém kontě sedm bodů za dvě výhry a porážku v prodloužení s českou reprezentací, kterou momentálně vytlačili ze čtvrté příčky v tabulce.

Bývalé federální sousedy dostal do vedení syn slavného kanonýra Petera Bondry Dávid. Slovenskou převahu potvrdil gólem na 2:0 Dávid Buc, jenže dramatický náboj do utkání vnesl kontaktní brankou Valentin Claireaux.

V samotném závěru mohl dodat Slovákům klid Ladislav Nagy, jenže jeho gól po francouzské výzvě nebyl uznán kvůli ofsajdu. Francie v závěru ještě hrála přesilovku, ale při risku bez brankáře pečetil výhru Michal Čajkovský.

Američané zůstávají i po čtvrtém zápase neporaženi a vévodí skupině B, jenže s Lotyšskem se pořádně natrápili.

Pobaltský tým otočil průběh duelu z 0:1 na 2:1 i zásluhou královehradeckého Andrise Džerinše. Colin White pak zařídil Američanům alespoň prodloužení, v němž rozhodl při přesilovce Cam Atkinson. Lotyši se díky získanému bodu osamostatnili na čtvrté příčce tabulky.

Zápasy mistrovství světa, základní skupiny
Skupina A
Slovensko - Francie 3:1
Branka: 6. Bondra, 22. Buc, 60. Ďaloga - 34. Claireaux
Skupina B
USA - Lotyšsko 3:2 v prodloužení
Branka: 12. Kreider, 38. White, 62. Atkonson - 18. Balinskis, 24. Džerinš
Skupina A
Česko - Rusko 4:3 v prodloužení
Branky: 15. Krejčí, 19. Jaškin, 25. Pastrňák, 64. Pastrňák - 2. Nestěrov, 21. Grigorenko, 26. Barabanov
Skupina B
Norsko - Kanada 0:5
Branky: 2. McDavid, 13. Horvat, 16. McDavid, 29. McDavid, 43. Horvat

Reklama

Související témata: