Hlavní obsah

Hemský přispěl k vítězství Edmontonu v San Jose

NEW YORK

Český útočník Aleš Hemský si ve středečním utkání NHL San Jose - Edmonton připsal dvě asistence, a pomohl tak hostům k těsnému vítězství 3:2. Oilers podržel především jejich brankář Dwayne Roloson, který pokryl dvaatřicet střel Žraloků. Puk ale lovil puk ze sítě jen dvakrát a byl vyhlášen nejlepším hráčem duelu.

Článek

Olejáři získali tříbrankové vedení již během prvních dvanácti minut, kdy se trefili Marc-Andre Bergeron, Mathieu Roy a Jarret Stoll. Hned o minutu později sice snížil Marcel Goc a na rozdíl jediné branky upravil skóre na počátku třetí třetiny Jonathan Cheechoo, vyrovnávací gól se ale Sharks vstřelit nepodařilo. Oilers tak přerušili jejich vítěznou sérii tří zápasů.

Do statistik se zapsal i forvard Rostislav Olesz, který přispěl asistencí k výhře Floridy nad Pittsburghem 5:2. Lví podíl na úspěchu Panterů měl kapitán týmu Olli Jokinen, který vstřelil svůj třetí hattrick v NHL. Proti Pittsburghu se mu obzvláště daří, tři branky dokázal Tučňákům nasázet již podruhé, v posledních šesti vzájemných zápasech se střelecky prosadil celkem osmkrát.

"Je zajímavé, jak se některým hráčům daří proti určitým týmům. Proti nám hraje pravidelně ve velké pohodě," divil se útočník Penguins Mark Recchi. "Dávat góly vždycky potěší. Ale k tomu musí vaši nejlepší hráči předvést nejlepší výkon. Pak dají týmu šanci vyhrát," řekl po zápase novinářům Jokinen.

Melichar se zranil

Vedle porážky musel další hořkou pilulku spolknout český zadák Pittsburghu Josef Melichar. V závěru druhé třetiny totiž opustil led poté, co utrpěl poranění nohy a do zápasu již nezasáhl.

Hokejisté St. Louis na ledě New Jersey dvakrát prohrávali, přesto se jim podařilo dotáhnout utkání do vítězného konce. Dali tak vzpomenout na úterní duel v Columbusu, kde museli dohánět jednogólové manko dokonce třikrát, aby nakonec uspěli při samostatných nájezdech. Tentokrát výhru 3:2 vybojovali v řádné hrací době.

"Tohle jen dokazuje, že když se nevzdáte, můžete zápas otočit. Přestože statistika říká, že tým, který dá gól jako první, obvykle vyhrává. Neměli bychom se ale na úspěšné zvraty moc spoléhat. Podařilo se nám to dvě noci za sebou, tak to by pro teď už mohlo stačit," prohlásil kouč Blues Andy Murray.

Buffalu stačily dvě branky

Vedoucí branku Devils na 2:1 vstřelil krátce po zahájení druhé části Brian Gionta, když tečoval střelu Patrika Eliáše. Krátce nato mohl vedení domácích pojistit Zach Parise, ale jeho projektil zastavila tyč. Ke slovu se tak dostali hosté a Dan Hinote s Dallasem Drakem otočili skóre. "Kdyby to bylo 3:1, byl by to jiný zápas. Ale puk v brance neskončil a oni se vrátili do hry," litoval promarněné příležitosti trenér New Jersey Claude Julien.

Buffalo Sabres v této sezóně nastříleli nejvíc branek ze všech týmů NHL, v Chicagu se jim ale směrem dopředu moc nedařilo. Brankáře Nikolaje Chabibulina překonali pouze dvakrát, přesto to stačilo na jejich vítězství 2:1. Mohli se totiž opřít o výborný výkon gólmana Ryana Millera, kterému odepřel čisté konto až necelou minutu před koncem Denis Archipov.

"Šetřím si je na později," reagoval Miller na ztracenou nulu. "Ale když ke konci zápasu skórovali, nebyl to moc příjemný pocit. Vrátili se tím do hry," dodal brankář Sabres.

Statistika středečních zápasů NHL:
New Jersey - St. Louis 2:3 (1:1, 1:2, 0:0)
Branky: 5. Madden, 21. Gionta (Eliáš) - 11. Tkachuk, 23. Hinote, 30. Drake. Střely na branku: 26:23. Diváci: 16.337.
Chicago - Buffalo 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)
Branky: 60. Archipov - 5. Hecht, 43. Afinogenov. Střely na branku: 35:29. Diváci: 14.041.
Florida - Pittsburgh 5:2 (1:0, 1:1, 3:1)
Branky: 6., 31. a 44. O. Jokinen, 44. Stümpel, 55. Gelinas (Olesz) - 33. Malkin, 52. Colby Armstrong. Střely na branku: 39:25. Diváci: 16.098.
San Jose - Edmonton 2:3 (1:3, 0:0, 1:0)
Branky: 13. Goc, 43. Cheechoo - 2. M. Bergeron (Hemský), 11. M. Roy, 12. Stoll (Hemský). Střely na branku: 34:16. Diváci: 17.496.

Reklama