Hlavní obsah

Pavelec pomohl Atlantě ze dna, v setrvání v týmu však moc nevěří

ATLANTA

Nové jméno se učí vyslovovat komentátoři v kanadsko-americké NHL, aby mohli obdivně ocenit zákroky českého gólmana v brance Atlanty Thrashers. Za úspěchy týmu v posledním týdnu totiž stojí teprve dvacetiletý Ondřej Pavelec, desátý český brankář, který kdy do prestižní soutěže zasáhl.

Článek

Vše začalo 19. října, kdy byl Kari Lehtonen, jasná týmová jednička, zařazen na listinu zraněných hráčů s nataženými třísly. Pavelec byl obratem povolán z farmářského týmu Chicago Wolves, působícího v nižší AHL, aby kryl záda zkušenému Švédovi Johanu Hedbergovi.

Ve dvou případech během necelých dvou týdnů ho však na ledě vystřídal: na poslední třetinu v Tampě a pak na 27 minut v Ottawě. V obou případech pouze jednou inkasoval. "První zápas, to bylo strašně narychlo. Ani jsem si neuvědomil, že jsem na ledě, a zápas skončil. Každopádně to byl skvělý zážitek," řekl v neděli Pavelec v rozhovoru s ČTK.

Debut od první minuty si odbyl proti Tampě

Třetího listopadu pak přišel velký den kladenského rodáka. Opět na ledě Blesků z Tampy si stoupl mezi tyče od úvodního vhazování. "Den předem už jsem to věděl, takže jsem se na to mohl pořádně připravit. Takové to napětí tam bylo a lhal bych, kdybych říkal, že v tom nebyla i nervozita, ale když jsem si chytil první puk, tak to bylo pryč," připomněl Pavelec úspěšnou premiéru v pozici prvního gólmana, korunovanou výhrou 6:4.

Mladík nosící na dresu číslo 33 nezapomněl ani na cenný suvenýr. "Po prvním zápase jsem si vzal puk. Nemusel jsem sbírat dva, protože premiéra byla zároveň i prvním vítězným zápasem," pochvaloval si Pavelec. "Odevzdal jsem ho tady jednomu pánovi z klubu, udělá mi z toho nějakou pamětní plaketu," uvedl vysoký hokejista, který měří 190 cm. "Snad to pak zvládnu dovézt v pořádku domů," dodal.

Vzápětí se představil i fanouškům v Atlantě, když tým přivítal ve Philips Areně soupeře z Washingtonu. "Oni na nás docela vlítli, ale bylo to dobré v tom, že jsem se dostal do tempa. Hala pro osmnáct tisíc lidí, skoro plno, bylo skvělé si zachytat před vlastními fanoušky." Ty svým výkonem určitě potěšil, zneškodnil 31 z 32 střel Capitals a výrazně přispěl k výhře 2:1 v prodloužení.

Mladý brankář vyhrál souboj s Vokounem 

Stal se druhou hvězdou zápasu, další tři dny nato po výhře 4:1 na ledě Floridy byl vyhlášen dokonce první hvězdou utkání. Florida se radovala po jediné z 37 střel. "Spoluhráči mi gratulovali. Zatím to všechno vychází pěkně, může se to však kdykoliv otočit," prohlásil Pavelec.

Na svou první vychytanou nulu zatím čeká, Panteři mu ji pokazili hned na začátku třetí třetiny. "A byla to i trochu moje chyba, že jsem nešel za branku hrát nahozený puk," připustil Pavelec. "Jokinen ho za brankou vybojoval, přihrál před ni a Horton to trefil nahoru pod víko," popsal brankář české dvacítky z posledního světového šampionátu. "Škoda, protože i proti Washingtonu jsem dostal gól ve třetí třetině," litoval Pavelec.

Právě Olli Jokinen, obávaný finský střelec, si na něm několikrát v zápase vylámal zuby. Ke gólu mu nepomohlo ani osm střel mezi tyče. "Před zápasem jsem věděl, odkud střílí. Hedberg mi na něj řekl, že to vždy zkouší pálit odevšad a zbytečně moc nevymýšlí nic jiného," ocenil Pavelec pomoc brankářského kolegy. "Jinak Hedberg je úplně v pohodě, pomáhá mi po všech směrech, hodně z té psychické stránky a všelijak mi radí. Je to super kluk, a jestli ho celá situace třeba nějak zaskočila, tak to na sobě nedává ani v nejmenším znát," dodal.

Pavelcova hvězdná chvíle přišla v závěru druhé části, kdy se Jokinen po velké chybě obrany dostal do ideální pozice, český talent však máchl levou rukou a schoval puk do lapačky. "Doufal jsem, že to bude na lapačku. Být to na druhou stranu, tak by asi nebylo co řešit, protože tam byla mezera a navíc na pravé noze jsem měl váhu," připustil.

Pavelec je smířený s návratem na farmu 

I přesto, jak dobře si v nelehké pozici nováčka vede, kladenský rodák příliš nevěří, že by v prvním týmu nyní dlouhodobě setrval. "Podle mého názoru asi ne, ale moc to neřeším. Týmová jednička je zraněná, já se snažím ukázat v co nejlepším světle, ale počítám s tím, že pak mě asi určitě pošlou zpět do Chicaga na farmu, abych pravidelně chytal," předpokládal Pavelec, na nějž našla recept až v sobotním duelu Carolina. Do té doby čítala jeho bilance mezi profesionály včetně duelů v AHL pět výher z pěti zápasů, v nichž dostal důvěru od začátku utkání.

Do nejlepší ligové soutěže světa vstoupil 41. hráč draftu 2005 výtečně: v šesti utkáních inkasoval 13 branek, průměr má 2,71 gólu na zápas při úspěšnosti zákroků 91,7 procenta. "První dojmy? Vlastně ani nevím, jestli mi to už dochází. Byl to velký sen, který se splnil. Pocity jsou skvělé, ale hlavní byly ty tři výhry, neboť body nám po tom nepovedeném začátku chybí," připomněl Pavelec katastrofální vstup Thrashers do sezóny.

Po šesti úvodních prohrách se poroučel kouč Bob Hartley a vládu nad střídačkou převzal Don Waddell, generální manažer klubu. "Nového trenéra vlastně zatím ještě žádného nemáme, pod vedením generálního manažera však mají hráči větší volnost a víc si na ledě dovolí. Pro techniky, jako jsou Kovalčuk nebo Marián Hossa, je to určitě dobře, tyhle hráče příliš svazovat taktikou asi není úplně dobrá cesta," konstatoval Pavelec, jehož si právě Waddell před dvěma lety při draftu vybral.

Ve volném čase se věnuje především internetu 

V Atlantě se českému brankáři líbí, především kvůli podnebí. "Je to změna oproti Chicagu, hlavně v tom, že tady mi stačí trenýrky a tričko. Do města se moc nedostanu, i když třeba v akvárku jsem se podívat byl. Když už tam vyrazím, tak hlavně do české restaurace na jídlo," nastínil Pavelec svůj program volnějších dnů. Hodně času tráví podle svých slov také na internetu. "Kdybych ho neměl, tak nevím, jak bych vůbec přežil," smál se.

Z domova mu palce poctivě drží i rodiče. "Všechno to prožívají možná ještě víc než já. Novináři jim volali domů, tak z toho byli dost překvapení," uvedl Pavelec. Na cestu do zámoří za vycházející hvězdičkou se však zatím nechystají. "Přemýšleli jsme nad tím, ale může se stát, že by mě poslali mezitím zpátky dolů, a pak už by to ztrácelo smysl. Snad budu mít v budoucnu ještě několik příležitostí se jim ukázat," věřil Pavelec. "Vídáme se tedy alespoň po internetu," dodal.

Zvyšujícího se mediálního zájmu se nebojí. "K tomu to patří. Média se o NHL přece jen zajímají hodně, ale já se snažím to moc nevnímat. Bylo by to asi jen na škodu," prohlásil Pavelec.

Reklama

Související témata: