Hlavní obsah

Blesky udeřily, rozhodne sedmý zápas

CALGARY

O letošním držiteli Stanleyova poháru rozhodne až pondělní sedmý finálový zápas. Hokejisté Calgary totiž nedokázali v domácím prostředí vyzrát na Tampu Bay a po výhře Lightning 3:2 v prodloužení se série přesune ke konečnému rozuzlení na Floridu. Vítěznou branku vstřelil v 33. sekundě druhého prodloužení Martin St. Louis.

Článek

Utkání měli původně řídit jako hlavní sudí Kerry Fraser a Brad Watson, ale vedení NHL se rozhodlo jejich nominaci změnit. Tato dvojice totiž ve čtvrtém utkání vzbudila velkou nevoli fanoušků Flames, když poslala Calgary na začátku přísně do oslabení tří proti pěti a v závěru vyloučila za stavu 0:1 Villeho Nieminena na pět minut a do konce utkání. Klíčový zápas tak pískali Bill McCreary a Steven Walkom, kteří rozhodovali již předešlé klání.

Tentokrát měl duel v kanadském městě poklidnější úvod. Tampa byla postupem času aktivnější a snaha málem vyústila ve vedoucí branku v 13. minutě. Při hře čtyř proti čtyřem se individuálně prosadil Fredrik Modin, ale kličku nedotáhl. Potom ještě kryl brankář Miikka Kiprusoff tvrdou ránu Dana Boyla. Domácí měli v závěru úvodní části dvě početní výhody, ale neprosadili se.

Tampa svou první početní výhodu v 25. minutě zužitkovala. Po zámku v obranném pásmu ještě Kiprusoff odolal dvěma střelám Ruslana Fedotěnka, pak si však gólman Calgary sám srazil do branky nahození Brada Richardse z nulového úhlu.

Úvodní branka odstartovala nápor Flames. Brankář Nikolaj Chabibulin se vyznamenal po nenápadné střele Robyna Regehra a nadvakrát ho nepřekonal ani Krzysztof Oliwa. V polovině normální hrací doby už ruský gólman kapituloval, když Nieminen naslepo z otočky našel u pravé tyčky volného Chrise Clarka, jenž pohodlně skóroval.

Za dvacet vteřin však putoval na trestnou lavici Craig Conroy a po chybě obrany důrazný Richards svou dvanáctou trefou v letošním play off opět získal pro Lightning náskok. Flames svého soupeře v druhé třetině přestříleli v poměru 13:5, ale nebezpečná byla i Kubinova rána. Domácí celek se vyrovnání dočkal v 38. minutě, kdy únik dvou na jednoho úspěšně zakončil Marcus Nilson.

Svěřenci Darryla Suttera se snažili v úvodu třetí části soupeře zaskočit, ale Tampa se vymanila z tlaku díky dvěma přesilovým hrám. Potom mělo početní výhodu i Calgary a málem se vedení dočkalo. Po průniku Olega Saprykina se puk odrazil od brusle Martina Gelinase a Chabibulin ho vyrazil betonem. Podle televizního záběru už byl kotouč v tomto okamžiku v 53. minutě za brankovou čárou. Pokračovalo se však ve hře.

Další šance na obou stranách zůstaly nevyužity a přišlo tak podruhé za sebou na řadu prodloužení. V první dvacetiminutovce nastavení měl nejdříve příležitost Cory Stillman a na druhé straně Nilson, ale oba brankáři i při dalších situacích kralovali.

V úvodu druhého prodloužení se však ocitl před Kiprusoffem osamocený St. Louis a překonal finského gólmana dorážkou nad pravé rameno. Calgary se tak nepodařilo ukončit čekání Kanady na zisk Stanleova poháru. Flames doplácí na výsledky před vlastním publikem, protože v letošním play off doma vyhráli pětkrát a sedmkrát se radoval soupeř.

Calgary - Tampa Bay 2:3PP(0:0, 2:2, 0:0 - 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 30. Clark (Nieminen, Yelle), 38. Nilson (Saprykin, Ference) - 25. Richards (St. Louis, Fedotěnko), 31. Richards, 81. St. Louis (Cullimore, Taylor). Rozhodčí: McCreary, Walkom - Wheler, Scapinello. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:2. Zásahy brankářů: Kiprusoff 27/24 - Chabibulin 33/31
Stav série: 3:3.

Reklama