Hlavní obsah

New Jersey - Los Angeles 2:1Stav série 2:3VIDEO: Zpět do L.A.! Eliáš a spol. si vynutili šestý zápas

Newark/Praha
Aktualizováno

Desetkrát v letošním play off vyhráli hokejisté Los Angeles zápas na ledě soupeře. Až v jedenáctém utkání jejich spanilá jízda skončila. Pro ně v tu nejnevhodnější chvíli. Místo oslav zisku Stanley Cupu a triumfální cesty domů, se teď musí Králové soustředit na šestý zápas. New Jersey se nevzdává. Po vítězství 2:1 není pozice party Patrika Eliáše zdaleka beznadějná. Kings vedou na zápasy už jen 3:2.

Radost Ďáblů po vítězném gólu.

 
Článek

Eliáš dlouho vydýchával náraz do mantinelu, jeho ruského spoluhráče Antona Volčenkova s krvavým obličejem odváděli do kabin. Přesto Devils nadšeně slavili. Finálová série je opět otevřená.

Přepíší sedmdesát let starý zápis?

Sledujeme snad zápis do hokejových dějin? Před sedmdesáti lety Toronto otočilo finále s Detroitem ze stavu 0:3. Jako jediný tým ve finálové historii Stanley Cupu. New Jersey po třech porážkách dvakrát zabrali a z frustrovaného týmu je zase sebevědomá ekipa toužící po sportovní nesmrtelnosti.

Vyhecovaný duel gólmanů podruhé za sebou vyzněl pro čtyřicetiletého veterána v červenočerném dresu New Jersey Martina Brodeura. O 14 let mladší fantom statistik Jonathan Quick v brankovišti Králů se tentokrát nešťastně podepsal pod první domácí gól. Puk, který nahodil na zadní mantinel, mu do branky dovezl Zach Parise.

Za Brodeurem cinkaly tyčky

Králové o sobě vědí, že venku jsou skvělí, jenže tentokrát jim štěstí nebylo nakloněno. K jediné trefě Justina Williamse už další nepřidali, byť za Brodeurem hned třikrát zacinkala tyčka...

Jak si naklonit fortunu, předvedl nejproduktivnější bek Ďáblů v play-off Bryce Salvador. V čase 29:05 nahazoval od modré čáry. Před brankou účinně clonil Clarkson a od výstroje ruského zadáka Kings Vojnova puk zaplul k tyčce... „Let's go Devils!" otřásaly se tribuny v Prudential Centru.

Králové útočili i v oslabení

Králové se vyřítili na zteč. Tempo ještě vystupňovali na začátku třetí třetiny. A útočili i v oslabení, kdy byl vyloučen jejich kapitán Dustin Brown. Jenže Richardsův únik skvěle zastavil Marek Židlický a na střídačce se dočkal velké pochvaly od asistenta kouče, jinak člena Hokejové síně slávy Larryho Robinsona. Brodeur pak odolal i při minutové power play L.A. Dvě Richardsovy rány z úhlu se do sítě nedostaly.

Ďáblové se tak podruhé vzepřeli osudu, po zápase naskočili do letadla a vyrazili do Kalifornie. Šestý zápas se hraje v úterý ve 2.00 SEČ ve Staples Centru v Los Angeles. Bude posledním v sezóně?

Finále play off NHL - 5. zápas:
New Jersey Devils - Los Angeles Kings 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky:
13. Parise, 30. Salvador (Ponikarovskij, Zajac) - 24. Justin Williams (M. Greene).
Rozhodčí: O'Halloran, Watson - Amell, Murray.
Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Střely na branku: 19:26. Diváci: 17.625.
Stav série: 2:3.
Sestavy:
New Jersey:
Brodeur - Fayne, A. Greene, Židlický, Salvador, Volčenkov, Tallinder - Zubrus, Eliáš, Sýkora - Kovalčuk, Zajac, Parise - Clarkson, Henrique, Ponikarovskij - S. Bernier, S. Gionta, R. Carter. Trenér: Peter DeBoer.
Los Angeles:
Quick - Scuderi, Doughty, Mitchell, Vojnov, Martinez, M. Greene - Justin Williams, Kopitar, Brown - Penner, M. Richards, J. Carter - Lewis, Stoll, King - J. Nolan, Fraser, Gagne. Trenér: Darryl Sutter.

Reklama