Hlavní obsah

Vokoun vychytal Ostrovany a měl by dostat znovu šanci

Pittsburgh

Český hokejový brankář Tomáš Vokoun se nejlepším možným způsobem chopil šance, kterou mu dal trenér Pittsburghu Dan Bylsma v důležitém pátém utkání série prvního kola play off NHL proti New Yorku Islanders. Čtvrteční výhru, která znamenala vedení v sérii 3:2 na zápasy, podpořil 31 zákroky a vychytal čisté konto. Dočkal se i ocenění od protihráčů a neměl by chybět mezi tyčemi v utkání číslo šest.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Tomáš Vokoun po šesti letech naskočil do play off a hned vychytal nulu.

Článek

Vokoun má už za sebou ledacos. V zámoří působí šestatřicetiletý karlovarský rodák od sezóny 1995/96, prožil atmosféru olympijských her, z nichž má bronz, Světového poháru i mistrovství světa, kde byl v letech 2005 a 2010 oporou českých výběrů, jež dosáhly na zlato. Přesto přiznal, že s ním celý den před zápasem cloumala nervozita.

"Nezáleží na tom, kdo jste, stejně je člověk trochu nervózní," řekl novinářům Vokoun, pro něhož šlo o první start v play off po šesti letech. Tehdy ještě chytal za Nashville. "Nehrál jsem play off tak dlouhou dobu. Je těžké si pamatovat, co a jak bylo před šesti lety, abych věděl, co očekávat," doplnil.

Jen se prý snažil zůstat neustále soustředěný. "Nesmíte to zase ale přehnat, aby člověk nedostal sám sebe pod příliš velký tlak čtyři hodiny předtím, než zápas vůbec začne. Je to pořád hra a je potřeba si to také umět užít," uvedl gólman, který chytá již 14. sezonu v NHL a v základní části zasáhl přesně do 700 zápasů, zatímco ve vyřazovacích bojích dosud jen do dvanácti. "Když se vám pak daří, užijete si to přirozeně ještě o to víc," poznamenal.

Vokouna pochválil i Crosby

"Chytal dobře," ocenil ho kapitán týmu Sidney Crosby. "Věřím, že jsme mu to nedělali příliš těžké. Markovi (Fleurymu) jsme zrovna moc nepomohli a chtěli jsme před naším gólmanem předvést rozhodně lepší práci," připomněl Crosby 14 inkasovaných branek z druhého až čtvrtého utkání, kdy byl v brance Marc-Andre Fleury. "Měl tam (Vokoun) některé dobré zákroky, ale myslím, že i my před ním jsme se zlepšili," dodal Crosby.

Vokounovi, jenž v březnu při šňůře 15 vítězných utkání Penguins vytvořil klubový rekord 173 minutami a šesti vteřinami bez inkasované branky, jako kdyby hra Ostrovanů vysloveně vyhovovala. Nejprve proti nim jakožto střídající gólman odchytal bezchybně třetinu na konci ledna a následně byl u únorových vítězství 6:1, 4:2 a 2:0. V součtu se základní částí už ho Islanders nedokázali pokořit téměř 143 minut.

Chvála i ze strany soupeře

"Odehrál sakra dobrý zápas," pochválil Vokouna kapitán soupeře Mark Streit. "Na druhou stranu se ale my sami musíme zlepšit," burcoval Streit. "Musíme mu to udělat o moc těžší. Měli jsme tam nějaké šance, ale neměl to zase až tak obtížné, chodili jsme málo před branku," uvedl útočník John Tavares.

Kouč Bylsma nechal otázku, koho nasadí příští zápas na Long Islandu, v duchu své tradice otevřenou. Přesto ale hodně naznačil. "Jako vždy nebudu o sestavě mluvit, ale odchytal ten zápas moc dobře, takže..." řekl trenér Penguins.

Vokoun může nyní o něco více ovlivnit, zda si splní sen, jímž je zisk Stanley Cupu. Proto do Pittsburghu přišel a k jeho naplnění je připraven týmu jakkoli přispět. "Říkám to v průběhu celého roku - nestarám se o to, zda budu hrát jednu minutu nebo všechny. Jak se kouč rozhodne, nemám s tím problém. A takoví jsou tu všichni kluci - staráme se jen o to, abychom to na konci vyhráli. To je celé," uzavřel Vokoun.

Reklama

Související témata: