Hlavní obsah

Čeští hokejisté opět proti Švédům neuspěli, prohráli 2:4

HELSINKY

Čeští hokejisté nenavázali na vítězný vstup do turnaje Karjala a v sobotu v Helsinkách podlehli Švédsku 2:4. I přes dvanáctou porážku s týmem Tří korunek z posledních třinácti vzájemných zápasů si svěřenci Aloise Hadamczika udržují šanci na triumf v prvním podniku letošní Euro Hockey Tour. V neděli uzavřou Češi své vystoupení ve finské metropoli duelem proti Rusku, který začne v 13:15 SEČ.

Článek

Čeští hokejisté nastoupili jen se sedmi obránci bez Čáslavy, jehož nepustila do hry bolavá třísla. V brance dostal příležitost místo Hniličky Duba, jinak trenér Hadamczik vítěznou sestavu z utkání s Finskem neměnil. Švédové přišli ve čtvrtečním utkání proti Rusku o obránce Sandströma, jehož nahradil dodatečně povolaný zadák Fernholm z Linköpingu.

Švédové, kteří v úvodním utkání doma v Jönköpingu prohráli s Ruskem 1:3, začali aktivně a uzamkli soupeře v obranném pásmu. Ke střelbě se často nedostávali a vážněji prověřil Dubu až v páté minutě Nordqvist. Češi zahrozili za dvě minuty, kdy se Rolinek natlačil před gólmana Enrotha, potom zkoušel štěstí Marek. "Nezačali jsme dobře, protože prvních pět minut nás soupeř dostal pod dost velký tlak. My jsme se z toho pak vymanili, vyrovnali jsme hru, podařilo se nám dostat puk pod kontrolu," vrátil se k začátku Paleček.

Vzápětí putoval na trestnou lavici Červenka a Švédové početní výhodu zužitkovali. K vyraženému puku se před Dubou dostal Martensson a sparťanský gólman se marně snažil ještě hokejkou zabránit puk v cestě za brankovou čáru. Seveřané se pak ubránili při Akermanově trestu i při Lindströmově pobytu za na trestné lavici, kdy je uzamkla Červenkova řada.

Třetí početní výhoda pomohla českému týmu do tlaku v úvodu druhého dějství a už při plném počtu hráčů na ledě v 23. minutě bylo vyrovnáno. Straka našel zpoza branky volného Čermáka a ten zblízka střelou do pravého horního rohu Enrothovy klece zaznamenal první trefu v národním týmu. "Bylo to utkání, z něhož bychom nerozhodný výsledek brali," řekl asistent trenéra Paleček. Češi byli při chuti a blízko k vedoucí brance měla Skuhravého formace. Vzápětí se vyznamenal Duba, jehož nepřekonal osamocený Videll.

I ve čtvrté početní výhodě byl Hadamczikův tým aktivní, nebezpečně střílel Bednář, ale čeští hráči nebyli v početní výhodě tak produktivní jako ve čtvrtek proti Finsku. "V druhé třetině jsme hráli dobře, měli jsme několik šancí, ale bohužel jsme góly nedali. Mohlo to být o něčem jiném," litoval Paleček.

Švédy dostalo do tlaku Varaďovo vyloučení za vyhození puku do hlediště, který nepřerušil ani Tjärnqvistův faul. Dubu ale nepřekonal v dobré šanci Weinhandl. Švédové pak sice nezužitkovali 49 sekund trvající výhodu pěti proti třem, velkou příležitost neproměnil ani Ekman, ale Holmqvist už od modré čáry zamířil přesně.

Rolinek snížil, Švédové ale opět odskočili

Snahu o vyrovnání v úvodu závěrečného dějství zmařil v 43. minutě Martensson, který dostal prostor na pravé straně a prostřelil českého brankáře. Fauly Lindströma a Lingrena však nabídly českému týmu na 62 sekund přesilovku pěti proti třem a čtyři sekundy před návratem prvního potrestaného ji využil Rolinek.

Ubráněné dvojnásobné oslabení dlouhé 46 sekund v polovině třetí části dalo českým hokejistům ještě šanci na lepší výsledek, ale více ze hry měli Švédové. A to i díky Zíbově trestu, při němž sice Duba nekapituloval, ale v 57. minutě ujel do sóla Berglund a definitivně pojistil obhájcům triumfu v evropské tour první body v novém ročníku.

"Zbytečných vyloučení v poslední třetině bylo moc. Soupeř má přesilovky kvalitní, dokáže si v nich vytvořit tlak. Naši hráči se pod něj dostali a síly ubývaly. Bylo to na hře znát," přiznal Paleček.

Česká republika - Švédsko 2:4 (0:1, 1:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 23. Čermák (J. Straka, Melichar), 46. Rolinek (Varaďa, Marek) - 9. Martensson (Holmqvist, Wallin), 34. Holmqvist (Martensson), 43. Martensson (Wallin, Holmqvist), 57. Berglund (Andersson). Rozhodčí: Levonen - Fonselius, Orelma (všichni Fin.). Vyloučení: 8:8. Využití: 1:2. Diváci: 7105.
Česká republika: Duba - Hrabal, Melichar, Krstev, Blaťák, Sičák, Zíb, F. Novák - Irgl, Marek, Varaďa - Bednář, Červenka, Tomica - Čermák, J. Straka, Rolinek - Kumstát, Skuhravý, Netík. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Švédsko: Enroth - Akerman, K. Jönsson, Lindström, Lindgren, Tjärnqvist, Hallberg, Holmqvist, Fernholm - Videll, Warg, Ekman - Hörnqvist, Andersson, Berglund - Kahnberg, Nordqvist, Ledin - Weinhandl, Wallin, Martensson. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson a Roger Rönnberg.
Tabulka turnaje Karjala a Euro Hockey Tour:
1.Rusko110003:13
2.Švédsko210015:53
3.ČR210015:63
4.Finsko100012:30

Reklama

Související témata: