Hlavní obsah

Brzdila nás zbytečná vyloučení, shodli se hokejisté po výhře v Bělorusku

BOBRUJSK

Podobný obrázek jako páteční přípravný zápas nabídla i odveta českých hokejistů na ledě Běloruska. Domácí díky dvěma trefám v přesilovkách vedli, ale stejně jako v prvním utkání neodolali tlaku českého týmu ve třetí třetině. Zatímco v Minsku nakonec slavili po nájezdech Bělorusové, dnes již v závěru základní hrací doby rozhodl o výhře hostů Roman Červenka.

Foto: Jan Handrejch

Roman Červenka při tréninku české hokejové reprezentace.

Článek

"Byl to opravdu dost podobný zápas jako včera, ale s tím rozdílem, že dnes jsme se nechali zbytečně vylučovat a hráli jsme hodně v oslabení. Ty zbytečné fauly, které mnohdy nic neřešily, nás brzdily," řekl Červenka po utkání novinářům. "Na druhou stranu jsme to ale zvládli, takže z tohoto pohledu je to dobrá výhra, byl to slušný zápas," dodal Červenka.

Cenil si jí i s ohledem na kvalitu soupeře, jehož v Bobrujsku hnalo na zteč sedm tisíc diváků. "Směrem dopředu byli dobří a měli dobře zvládnuté i protiútoky. Také v přesilovkách jsou nebezpeční a my těch oslabení měli ve druhé a třetí třetině moc, čímž se Bělorusové dostávali do tlaku a dávali góly. Ve hře pět na pět jsme byli lepší," připomněl Červenka.

Právě on vzal v polovině 59. minuty osud do svých rukou a v přesilovce za vyrovnaného stavu 2:2 rozhodl. "Nebyl jsem si stoprocentně jistý, ale podle toho odrazu jsem si myslel, že by to měl být ten polštář v bráně," popsal zpětně své pocity Červenka ještě předtím, než sudí ověřili platnost jeho gólu u videorozhodčího.

Ten kontroloval i vyrovnání na 2:2, jež bylo původně přisouzeno střílejícímu Tomáši Mojžíšovi, ale o konečnou část cesty puku do sítě se zasloužil útočník Petr Průcha, byť hodně kuriózně. "Rozhodčí se přijel zeptat, koho to před tou bránou trefilo do hlavy," přiblížil Průcha opravu střelce gólu. "Já to ale vůbec necítil," dodal útočník.

Úmyslný pokus o hlavičku odmítal. "Skákal jsem tam na teč, ale že bych vysloveně chtěl, to říct nemůžu," uvedl Průcha. I když... "Hráli jsme to tam pak prostě na střílený centry, hlavičkovali to do brány a konečně to vyšlo," dodal se smíchem.

Šlo každopádně o jeden z nejkurióznějších gólů jeho kariéry a ještě po zápase byl terčem vtípků spoluhráčů. "Dalo by se říct, že za posledních pět nebo šest let, co si tak pamatuji, tak to byl určitě ten nejkurióznější," připustil Průcha.

Průběh utkání naplnil jeho předpověď z pátku, kdy věštil kvalitnější zápas z obou stran. "Říkal jsem, že budeme lepší my i oni, což se potvrdilo. Dnes měli i více šancí než v minulém utkání. My je dokázali dostat v některých částech utkání pod tlak a dali i góly. Je super, že jsme dokázali otočit nepříznivý stav a vyhráli."

Jako zásadní slabinu současného týmu označil vysoký počet vyloučených. Devět dvouminutových trestů proti týmu vyznávajícímu "ruský hokej", je hodně. "Zbytečně se tím dostáváme do oslabení a na mistrovství světa se to pak může hodně vymstít. Systémově jsme na tom čím dál lépe, ale na tohle si musíme dávat do budoucna pozor a přestat faulovat," nabádal Průcha.

Výrazně více v permanenci oproti Jakubu Štěpánkovi byl dnes mezi tyčemi gólman Jakub Kovář. "Bělorusové dnes měli více šancí než Norové před týdnem za ty dva zápasy. Zachytal jsem si opravdu dost," připustil Kovář, který držel český tým především ve třetí třetině.

Zápas pro něho přitom nezačal nejšťastněji a již v šesté minutě při oslabení inkasoval. "Já ten puk vůbec neviděl. Obránce dostal puk na modrou, vystřelil to a přes našeho útočníka i jejich hráče to prošlo do branky," popsal Kovář gólové nahození Nikolaje Stasenka.

Zápasy proti týmům vyznávajícím ruskou hokejovou školu má rád. "Vždy se mi proti těmto národům dařilo. Na zápas jsem se těšil a potvrdilo se přesně to, co se o nich říká, tedy že jsou takoví hračičkové a snaží se to většinou dohrát až do prázdné brány. Jsem každopádně rád, že jsme vyhráli," uvedl talentovaný českobudějovický gólman.

Reklama

Související témata: