Hlavní obsah

Jsem rád, že už mám obě premiéry za sebou, přiznal Hašek

PARDUBICE

Ani ve svém druhém soutěžním startu po návratu do Pardubic neměl brankář Dominik Hašek mezi tyčemi příliš mnoho práce. Oproti premiéře na ledě prvoligového Vrchlabí, kde vychytal čisté konto, však při prvním domácím startu s pražskou Slavií během zápasu dvakrát inkasoval a rozhodující trefou samostatných nájezdů ho navíc ještě pokořil syn slávistického trenéra Vladimír Růžička.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Brankář Pardubic Dominik Hašek

Článek

"Jsem rád, že obě dvě premiéry mám za sebou a speciálně tuhle. Přece jen před domácím publikem člověk neví, co může očekávat. Řekněme, že teď jsem o něco klidnější," řekl novinářům Hašek, na jehož premiéru v ČEZ Areně bylo zvědavo 3600 fanoušků. Prohra ho mrzela. "Ale nedělám z toho tragédii. Myslím, že jsme nehráli špatně, ten zápas splnil, co měl, a to je rozhodující," dodal Hašek.

Jak sám přiznal, při nástupu na led byl trošičku nervózní. "Byl to pro mě v každém případě výjimečný zápas, i když to byl Tipsport Cup, tedy trochu 'přáteláček'," uvedl Hašek, který je dobře známý tím, jak nemá rád porážky a chce každý zápas vyhrát. "Slavia hrála chytře, na obranu, a čekala na naše chyby, což jí nakonec stačilo. Dvě naše chyby využila a nakonec na penalty dala i rozhodující gól," shrnul Hašek.

Přestože se před utkáním hovořilo o možné návštěvě přes pět tisíc fanoušků, zklamaný nijak nebyl. "Popravdě řečeno jsem netušil, co mohu očekávat. Někdo říkal čtyři tisíce, někdo zase šest tisíc... Bylo to spíš k těm čtyřem tisícům. Je to přece jen Tipsport Cup, je srpen a lidi ještě nejsou tolik naučení chodit na hokej, ale věřím, že jak je tady pravidelně zvykem, tak až začne liga, uvidíme tu vyprodaný stadion."

Pokřiky a skandování, v nichž zaznívalo jméno brankářské legendy, prý Hašek moc nevnímal. "Vím, že skandovali, ale ani nevím, jestli skandovali moje jméno nebo jiné jméno. Soustředil jsem se opravdu jen na hokej a tyto věci se během zápasu snažím nevnímat. Kdykoliv tam však slyšíme lidi fandit, tak nás to povzbudí," ujistil Hašek.

Prvním střelcem, který ho po návratu do mateřského klubu prostřelil, byl v čase 3:12 Josef Beránek. "Udělal jsem tam chybu. Myslel jsem, že budu u puku dřív a stačím ho vypíchnout, ale už když jsem skákal rybičku, tak jsem viděl, že Beránek u toho puku byl včas. Ještě jsem přemýšlel, že hodím hokejku, ale na to všechno už bylo pozdě," zpytoval svědomí Hašek.

I proto potřebuje chytat přípravné zápasy, aby se dostal do formy. "Člověk potřebuje ten odhad na puk, takových situací bude víc a je třeba se rozhodnout, zda zůstat na brankové čáře nebo se snažit puk vypíchnout. Věřím, že to budu daleko lépe řešit, než začne liga," přál si Hašek. Po utkání se stihl s Beránkem pozdravit. "Něco jsme tam utrousili při podávání rukou a smáli se na sebe. Jsem rád, že jsem mu alespoň potom chytil penaltu po tom prvním gólu."

Dnes si připsal 19 úspěšných zásahů a ve srovnání s Vrchlabím si nemyslel, že by byl duel o tolik náročnější. "Hráli jsme samozřejmě proti lepšímu mužstvu, ale nemyslím, že bychom se dostávali pod nějaký tlak nebo tam bylo příliš velké množství střel," přemítal Hašek.

Při samostatných nájezdech sice přečetl Beránkův úmysl se zakončením mezi nohy, skvěle ustál Romana Červenku, který se dostal do nulového úhlu, ale přelstil ho Vladimír Růžička mladší. "Jako malého ho moc nepamatuju, možná když jsem byl u Vládi Růžičky (staršího) někdy na návštěvě. Neznám ho osobně, já slyšel jméno Růžička a těsně před tím, než se dotkl puku a najížděl na mě, tak mi blesklo hlavou, že to musí být Vládi syn. Zamíchal pukem a jak zpomalil, tak já se dostal do branky o něco víc, než by bylo nejlepší. Využil toho, vystřelil úplně přesně pod vyrážečku a nad beton."

Stejnou fintu s florbalovým mícháním holí okolo kotouče použil útočník Slavie již v jarním play off při souboji s Plzní. Také tehdy uspěl. "Ten zápas jsem tenkrát neviděl. Je vidět, že je asi šikovný po tátovi. Má šikovné ruce, ale jen to nestačí. Ta střela byla především přesná, je v každém případě vidět, že to je technický hráč," pochválil Hašek dvacetiletého forvarda Slavie.

A jak vystoupení "Dominátora" viděl ze střídačky Pražanů Vladimír Růžička starší? "Je to začátek pro všechny hráče a ani pro Dominika to není jednoduché. Je to brankář, který je hodně zkušený a má toho hodně za sebou. On ví, že sezona začíná za měsíc, ale podle toho, co jsem viděl, tak tam měl velice dobré zákroky," všiml si.

"U něj bude rozhodovat, jak už jsem říkal několikrát, určitě hlavně zdraví. Pokud bude Dominik zdravý, tak bude určitě chytat dobře," řekl přesvědčeně Růžička. "Je to hrozně zkušený brankář a chytá zkušenostmi. Hodně předvídá, je to vidět. Za další měsíc bude určitě víc rozchytaný," předpokládal Růžička.

Ruce před rozhodujícím nájezdem jeho syna ho prý nijak nesvrběly. "Já bych ho 'Hašanovi' asi nedal, mě totiž vždycky vyčapal," smál se Růžička. Svému potomkovi proto ani neradil, jak na ostříleného veterána. "Já neradím radši nikomu. Ten hokej je dnes jiný a každý asi ví nejlépe, jak to má udělat," uzavřel kouč Slavie a české reprezentace.

Reklama