Hlavní obsah

Plošný trest nepřišel, Rusové smějí do Ria

Lausanne
Aktualizováno

K nejtvrdšímu možnému trestu Mezinárodní olympijský výbor (MOV) nesáhl, hry v Riu nebudou bez ruských sportovců. O jejich účasti rozhodnou příslušné sportovní federace, které tak mohou napodobit atletickou a vzpěračskou a plošný trest případně udělit.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Rusové nejsou plošně vyloučeni z Ria.

Článek

Ruský sport žil v nejistotě, každá další zpráva Mezinárodní antidopingové agentury WADA prokazovala hlubší zapojení státu do dopingového systému. Po zveřejnění informací, že během zimní olympiády v Soči 2014 a dalších vrcholných akcí na ruském území se manipulovalo se vzorky domácích sportovců, se naděje ruských sportovců na účast v Riu zdály být velmi malé, zvlášť poté, co Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) právně posvětila plošný zákaz startu od mezinárodní atletické federace IAAF.

Ctil presumpci neviny

Očekáváné rozhodnutí předseda MOV Thomas Bach oznámil na nedělní tiskové konferenci v 16.00, jenže už předtím kuloáry unikaly informace, že nejhoršího se ruští sportovci nemusejí bát. Bach tak nedal na doporučení WADA i více než desítky národních antidopingových asociací.

„Museli jsme najít rovnováhu mezi kolektivní odpovědností a právem jednotlivce. Každý by měl dostat šanci proti obvinění bojovat. Ctíme presumpci neviny, proto jsme zavedli přísná kritéria, která musí každý ruský sportovec splnit, pokud chce na hrách startovat," prohlásil Bach.

Sankcím tak Rusové neunikli. Celkem 26 sportovních federací teď musí vynést verdikt, zda ruské sportovce na olympiádě bude akceptovat, a pokud ano, měly by posoudit každého jednotlivce zvlášť. Všichni ruští účastníci her navíc budou podrobeni dodatečným antidopingovým kontrolám.

Zůstala jediná atletka

Bez šance jsou ti, kteří v minulosti už za doping potrestáni byli, bez ohledu na to, že jim trest už skončil. CAS přitom v minulosti odmítala snahy některých zemí, které sportovcům chtěly zakázat účast na vrcholných akcích i po vypršení dopingového trestu, jako dvojitý trest.

Na polovinu se tak ztenčí i potenciální ruská atletická výprava. Výjimku dostaly totiž dvě atletky připravující se dlouhodobě v zahraničí: dálkařka Darja Klišinová a půlkařka Julia Stěpanovová. Běžkyně, která spolu se svým manželem výrazně pomohla rozkrýt ruskou dopingovou chobotnici, ale sama měla v minulosti pozitivní test, a tak nesplňuje kritéria pro účast v Riu. Mezinárodní olympijský výbor ji pozve aspoň jako hosta.

Rozhodl Mezinárodní olympijský výbor správně?
Ano, nejdůležitější je presumpce neviny
58 %
Ne, státem podporovaný doping měl být potrestán vyloučením
42 %
Celkem hlasovalo 14456 čtenářů.

Reklama

Související témata: