Hlavní obsah

Tenisté věří, že se k nim forma v Číně vrátí

PRAHA

Chatrné výsledky posledních dnů, žebříčkový ústup. Česká tenisová výprava necestuje na olympiádu do Pekingu jako favorit. „Medaile? To by byl sen,“ říká fedcupový kapitán a zkušený deblista Petr Pála, který do Číny odletí v roli trenéra. Jedenáct českých reprezentantů na olympiádu do Pekingu v rolích favoritů nejede.

Článek

Pozice na dohled první světové desítky vyklidili Tomáš Berdych i Radek Štěpánek, kterým se nedařilo na posledních dvou turnajích v zámoří. Společný deblový předolympijský test v Cincinnati nejlepší Češi po jednom vyhraném zápase kvůli Štěpánkovým potížím vzdali. „Nemám zprávy, proč ve čtyřhře nepokračovali. Pokud se ale Radek necítil dobře, tak určitě nechtěl riskovat. To se v deblech stává velice často,“ potvrzuje Pála.

V mužské čtyřhře ale vidí slušnou šanci na úspěch. „Těch sehraných „národních“ párů nebude v Pekingu zase tolik. Američtí bratři Bryanové, Izraelci Erlich, Ram, ale dál je šance opravdu velká. Tomáš s Radkem se prosadit můžou. Třeba vypadnou v singlu a soustředí se na čtyřhru... Prosadit se můžou i Damm s Víznerem.“

Smogu se neděsí 

K úspěchu v novém pekingském areálu a případné medaili budou ale čeští tenisté potřebovat velký kus štěstí při losu. „Uvidíme, co taky předvedou pořadatelé. Pokud někdo bude hrát v jeden den singl i čtyřhru, tak se to na výsledcích může podepsat,“ soudí Pála, kterého ale katastrofické zvěsti o smogové situaci v Pekingu nechávají klidným. „Já totiž žádné takové zprávy od lidí, kteří tam byli, nemám. Tenisté, kteří hrají jeden týden v Americe, další v Mexiko City a pak zase v Evropě, takové věci stejně moc neřeší.“

Co si ale podle Pály moc dobře uvědomují, to je výjimečnost olympiády. „Nikdo s ní vlastně nemá pořádné zkušenosti.“ Proto se při OH dají čekat větší překvapení než při grandslamových turnajích. Třeba jako když na předchozích hrách v Aténách osmnáctiletý Berdych vyřadil Federera. „To by bylo hezké zopakovat.“ Jako fedcupový šéf bude mít ale Pála v Pekingu na starosti zejména ženskou část výpravy. „U Nicole Vaidišové záleží, zda bude nasazená. Může se chytit třeba jako ve Wimbledonu, kde uhrála čtvrtfinále. U Lucky Šafářové jsou její porážky už dlouhodobější záležitostí. Olympiáda je ale natolik specifická, že všechny předpovědi může otočit o 180 stupňů,“ vidí šanci Pála.

Poslední výsledky tenistů před OH
Tomáš Berdych - Cincinnati 2. kolo
Ivo Minář - Poznaň 2. kolo
Radek Štěpánek - Cincinnati 1. kolo
Jiří Vaněk - Poznaň 2. kolo
M. Damm/P. Vízner - Cincinnati 2. kolo
Iveta Benešová - Stockholm čtvrtfinále*
Petra Kvitová - Montreal 2. kolo
Lucie Šafářová - Stockholm 1. kolo
Nicole Vaidišová - Montreal 1. kolo
Klára Zakopalová - Portorož 2. kolo

Reklama