Hlavní obsah

Prokop je po první erzetě v Argentině dvanáctý

Carlos Paz

Český jezdec Martin Prokop obsadil v úvodní rychlostní zkoušce Argentinské rallye dvanácté místo. V čele je Petter Solberg z Norska, na kterého Prokop po úvodních šesti kilometrech v Carlos Paz ztrácí 19 vteřin.

Foto: Nicolas Aguilera, ČTK/AP

Nor Petter Solberg během Argentinské rallye

Článek

Českého pilota přibrzdila chyba hned v úvodu erzety, kdy narazil do bariéry z pytlů. "Pak už jsem v tak krátkém testu nenalezl potřebné tempo a pohodu. Jsem však přesvědčený, že těch několik ztracených vteřinek nebude hrát v celkovém hodnocení tak náročné rallye významnou roli," poukázal Prokop na skutečnost, že na posádky čeká ještě téměř 500 km měřených rychlostních zkoušek.

Úvodní erzeta naopak nevyšla vedoucímu muži průběžného pořadí mistrovství světa Sébastienu Loebovi z Francie. Osminásobný světový šampion je osmý s desetivteřinovou ztrátou na Solberga, před kterým v seriálu vede o čtyři body. "Zvolil jsem opravdu špatné gumy, hrozně to klouzalo," uvedl na stránkách WRC Loeb.

Solberg zvládl trať v čase 4:54,9. Jeho týmový kolega Španěl Dani Sordo, který pro závod v Argentině v sestavě Fordu nahradil zraněného Fina Jariho-Mattiho Latvalu, zaostal o 3,6 vteřiny. Třetí místo obsadil s téměř pětisekundovým mankem vítěz předchozího závodu v Portugalsku Mads Östberg z Norska. "Bylo to dobré," řekl Solberg. "Na začátek to byla docela riskantní etapa, proto jsme všichni jeli dost opatrně," dodal.

Argentinská rallye, čtvrtý díl MS v automobilových soutěžích - po první rychlostní zkoušce:
1. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Ford Fiesta RS) 4:54,9, 2. Sordo, Del Barrio (Šp./Ford Fiesta RS) -3,6, 3. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Ford Fiesta RS) -4,8, 4. Tänak, Sikk (Est./Ford Fiesta RS) -5,2, 5. Novikov, Giraudet (Rus., Fr./Ford Fiesta RS) -5,2, 6. Neuville, Gisoul (Belg./Citröen DS3) -5,6, ...12. Prokop, Hrůza (ČR/Ford Fiesta RS) -19,0.

Reklama

Související témata: