Hlavní obsah

Divočina na Giru! Po pádu končí známé tváře, etapu vyhrál Vendrame

Řím/Praha
Aktualizováno

Cyklistické Giro postihly další nepříjemosti. Hned tři závodníci museli během čtvrteční etapy slavného závodu nedobrovolně odstoupit. Z 212 km dlouhé 12. etapy ze Sieny do Bagno di Romagna peloton odkrojil zhruba 27 kilometrů, když šel k zemi Ital Alessandro de Marchi. V cíli byl nakonec první po úniku domácí cyklista Andrea Vendrame. Růžový dres si pohlídal Kolumbijec Egan Bernal, jenž dojel v pelotonu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ital Andrea Vendrame vyhrál dvanáctou etapu Gira, růžový trikot si pohlídal Kolumbijec Egan BernalVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ital Andrea Vendrame vyhrál dvanáctou etapu Gira

Závodník týmu Israel Start-Up Nation, který po čtvrté etapě na den oblékl růžový dres pro vedoucího závodníka, spadl poté, co se stal součástí úniku. Televizní kamery ho zachytily až v momentě, kdy byl nakládán na nosítka před převozem do nemocnice.

Podle vyjádření týmu byl 35letý cyklista při vědomí a neměl žádné vážné poranění hlavy. Před odstoupením ze závodu mu v celkovém pořadí patřila 62. příčka.

Předčasný konec postihl ve čtvrtek i ambiciózního Španěla Marca Solera. Lídr stáje Movistar figuroval po středě na průběžném 11. místě se ztrátou tří minut a 19 sekund na vedoucího Kolumbijce Egana Bernala.

Soler se už po několika kilometrech držel za bolestivou dolní část zad a pohyboval se na chvostu pelotonu. Místo se snažil na trati ledovat, ale přibližně po 20 odjetých kilometrech už komunikoval s posádkou sanitky. Ze závodu nakonec odstoupil až po 60 kilometrech, kdy se závodníci dostali do Florencie.

„Musíme potvrdit smutnou zprávu, že Marc Soler nebude v závodě pokračovat. Doplatil na následky pádu z úvodu 12. etapy," uvedl Movistar ve svém prohlášení.

Krátce po Solerovi opustil peloton i Švýcar Gino Mäder. Vítěz šesté etapy z týmu Bahrain-Victorius nastoupil ve čtvrtek s bandáží na levém rameni. Bolest nejspíš přetrvávala a Švýcarovi znemožnila v závodě pokračovat.

V kopcovité etapě ze Sieny do Bagno di Romagna se podle očekávání rozhodovalo o vítězství mezi uprchlíky z řad outsiderů. Šestadvacetiletý Vendrame si dojel pro životní úspěch díky vítězství ve spurtu s Australanem Chrisem Hamiltonem. S odstupem 15 sekund sice dojel třetí Ital Gianluca Brambilla, ale dvoučlenný sprint s Novozélanďanem Georgem Bennettem vyhrál i díky tomu, že svého soupeře omezil, takže po závodě o třetí místo přišel.

Lídr Bernal dojel sedmnáctý ve skupině s dalšími favority a stále vede o 45 sekund před Rusem Alexandrem Vlasovem. V pelotonu s odstupem 10:14 minuty nechyběl na 48. pozici jediný český účastník Gira Jan Hirt, jenž je celkově padesátý.

Před sobotní náročnou horskou etapou se stoupáním na Monte Zoncolan čeká v pátek cyklisty 198 kilometrů roviny mezi Ravennou a Veronou.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 12. etapa: Siena - Bagno di Romagna (212 km):
1. Vendrame (It./AG2R-Citroën) 5:43:48
2. Hamilton (Austr./DSM) stejný čas
3. Bennett (N. Zél./Jumbo-Visma)
4. Brambilla (It./Trek-Segafredo) oba -15
5. Visconti (It./Bardiani-CSF-Faizane) -1:12
6. Bouchard (Fr./AG2R-Citroën Team) -1:25
7. Edet (Fr./Cofidis)
8. Petilli (It./Intermarché-Wanty-Gobert) oba -1:47
9. Honoré (Dán./Deceuninck-Quick Step) -3:00
10. Ravanelli (It./Androni Giocattoli) -4:19
...48. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -10:14.
Průběžné pořadí:
1. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) 48:29:23
2. Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) -45
3. Caruso (It./Bahrajn Victorious) -1:12
4. Carthy (Brit./EF Education-Nippo) -1:17
5. S. Yates (Brit./BikeExchange) -1:22
6. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -1:50
7. Evenepoel (Belg./Deceuninck-Quick Step) -2:22
8. Ciccone (It./Trek-Segafredo) -2:24
9. Foss (Nor./Jumbo-Visma) -2:49
10. Martínez (Kol./Ineos Grenadiers) -3:15
...50. Hirt -44:59.

Reklama