Hlavní obsah

Sportovců šlo na zahájení málo

ATÉNY

Zhruba padesátičlenná byla česká delegace kráčející za vlajkonošem Svobodou při pátečním slavnostním zahájení aténské olympiády. Převahu měli trenéři a funkcionáři, většina ze sportovců se s ohledem na víkendový start soutěží z časově náročného programu omluvila.

Článek

"Máme v této chvíli v dějišti her už přes osmdesát olympioniků, na ceremoniál jich ale vyrazilo sotva dvacet. Zatímco bafuňáři to měli povinné, aby za vlajkou nešlo torzo výpravy, u sportovců jsme respektovali, že se nemusí účastnit, když se chtějí soustředit na svůj závod. U nich přece nejde o efekt na defilé, ale o výsledky. Věřím, že se ta tolerance vyplatí a hned první olympijské dny pro nás budou úspěšné," líčil šéf české olympijské mise František Dvořák.

Slavnostní ceremoniál začínal ve 20.45 řeckého času, už před osmnáctou hodinou však výprava odjela na seřadiště v gymnastické hale. To už mezi hrstkou českých sportovců chyběl vlajkonoš Svoboda. "Na stadión musel jet speciálním autobusem pro vlajkonoše a cestou měl dostat pokyny. Od nás žádnou speciální instrukci nedostal, jen jsme mu přidělili speciální náramek, který budou mít všichni vlajkonoši," vysvětlil Dvořák.

Do postele až kolem druhé

Přímými svědky velkolepého zahájení na Olympijskému stadiónu tak byli skoro všichni vodní slalomáři (omluvila se jen Hilgertová), nadšeně si to užívali i jachtaři v čele s neoficiální Miss výpravy Šmídovou. Zahájení se zúčastnily i gymnastka Komrsková a střelkyně Hyková, účast stolního tenisu měla zachránit Vachovcová.

Kolegové ze štafety Horký, Škacha a Rubáček slibovali fotit Svobodu s vlajkou a do kamer se snažily nadšeně mávat i Pechanová či Pivoňková, další zástupkyně plavání. Ze soustředění na ostrově Syros se zahájení OH snažily stihnout i obě akvabely Bernardová s Bursovou.

Noc z pátku na sobotu se pro účastníky ceremoniálu řádně protáhla. "Návrat do vesnice je možný až po úplném konci programu. A protože všichni sportovci musí projít pečlivou kontrolou detekčními rámy, počítám že se do postele dostaneme až někdy kolem druhé hodiny," předvídal Dvořák.

Reklama

Související témata: