Hlavní obsah

Sdruženář Manninen vyhrál počtvrté v kariéře Světový pohár

OSLO

Finský sdruženář Hannu Manninen se stal počtvrté v kariéře vítězem Světového poháru. Dvojnásobný mistr světa ze Sappora profitoval ze zrušení závodu v Oslu, jehož skokanskou část znemožnily prudký vítr a rozměklá nájezdová stopa. Manninen má před nedělním posledním závodem sezóny SP v čele pořadí nedostižný náskok 119 bodů před Norem Magnusem Moanem.

Článek

Osmadvacetiletý Manninen vyhrál Světový pohár dokonce počtvrté za sebou a stal se tak nejúspěšnějším sdruženářem v historii seriálu. Dosud se se třemi křišťálovými glóby dělil o první místo s Japoncem Kendžim Ogiwarou. "Mám z toho strašnou radost, že jsem něco takového dokázal. I když samozřejmě bych ještě radši slavil po závodě," uvedl rodák z Rovaniemi, jenž sice vyhrál v sezoně jen dvakrát, ale sedmkrát stanul na stupních vítězů a byl nejvyrovnanějším závodníkem sezony.

Předposlední závod ročníku se snažili organizátoři zachránit téměř čtyři hodiny. Původně vytrvalostní závod s dvěma skoky měl nejprve nahradit sprint jen s jedním pokusem na můstku, teplé a větrné počasí však donutilo pořadatele ke zrušení bez náhrady.

Pořadatelé v Oslu si vysloužili kritiku

Největším problémem se ukázalo být nefungující chlazení stopy, jež málem způsobilo pád předskokanů. "Bylo to jako aquaplaning. Štěstí, že se předskokanům nic nestalo. Ne každé chlazení pracuje tak, jak bychom si přáli," uvedl sportovní ředitel úseku sdruženářů Ulrich Wehling.

Mnohem razantnější byl trenér německé reprezentace Hermann Weinbuch. "Něco takového by se nemělo stát. Lidé v Oslo si vždycky myslí, že vědí všechno nejlíp. Pro nás je to zrušení velká škoda," uvedl trenér, jehož svěřenci Björn Kircheisen a Ronny Ackermann se ještě mohli posunout vpřed celkovým hodnocením SP.

Závěrečným závodem sezony by tak měl být znovu na stejném místě sprint, ani na neděli však nejsou příznivé vyhlídky. Dnes vpodvečer by se měl teoreticky na Holmenkollenu uskutečnit závod skokanů, který má nahradit páteční soutěž z Lillehammeru.

Průběžné pořadí SP (po 14 z 15 závodů):
1. Manninen (Fin.) 763 b., 2. Moan (Nor.) 644, 3. Bieler (Rak.) 643, 4. Lamy Chappuis (Fr.) 596, 5. Gottwald (Rak.) 572, 6. Koivuranta (Fin.) 484, ...56. Churavý 7, 58. Slavík (oba ČR) 5.

Reklama