Hlavní obsah

Z hokeje si Nečas pamatoval jen zimáky. Díky snowboardingu zná celý svět

Kreischberg

Je zatím nejpříjemnějším českým překvapením na světovém šampionátu v Kreischbergu. Snowboardista Jan Nečas vystřihl v kvalifikaci slopestylu parádní jízdu, ze čtvrtého místa ve své skupině postoupil přímo do finále. A má jasno, že další už za dva roky nepřidá.

Foto: Svaz lyžařů České republiky

Freestyle snowboardista Jan Nečas.

Článek

Desátý už byl před dvěma lety na MS ve Stonehamu v disciplíně Big Air, ve středu svůj životní výsledek nejhůře vyrovná. A se světovými šampionáty se rozloučí se ctí. „Je mi třicet, už se nechci prsit, že něco skočím. Je třeba pustit mladý a já jim budu fandit,“ má jasno.

Jezdit ale nepřestane. Nečas je profesionálním jezdcem, vydělává si točením videí a focením. Ale i tam musí bojovat s konkurencí, stejně jako při závodech. „Snažím se co nejvíc, abych se udržel. Ale když vidíte, kam se posouvá snowboarding, tak držet se mezi mladejma, když člověk stárne, není jednoduché,“ přiznává.

Focení je větší pohodička

Před objektivem či kamerou se ostatně cítí lépe než před rozhodčími. „Hlavně víte, že máte víc pokusů. Necestujete přes celý svět, abyste dali dvě jízdy a nedej bože lehli u railu, to byste se roztrhli vzteky,“ vypráví Nečas. „Focení a točení je pohodička, když člověk jezdí v prašanu. Závody jsou stresík, člověk musí, ať sněží, prší nebo je sjezdovka tvrdá jak beton,“ porovnává.

Ale nestěžuje si. „Jako dítě jsem hrál hokej a pamatuji si jen zimáky. Začal jsem snowboardovat a pamatuju si celý svět. To je na tom nejhezčí,“ vypráví nadšeně.

Dříve trávil devět měsíců z roku v zahraničí, teď dodělává státnice na Vysoké škole finanční a správní, tak je doma víc. „Býval jsem rozlítanější. Ne, že bych devět měsíců jezdil, ale bojím se létat, tak když už se někam vyrazilo, třeba jsem se po cestě do Čech zastavil v Indonésii. Člověk si musí udělat ten život hezký. Snad tím moc lidí nenaštvu,“ usmívá se.

Pronajímá nemovitosti

Jenže jen ježděním by se jako profesionál neuživil. I když je finalistou mistrovství světa. „To mi nepomůže, lidi si pamatují jen první tři, den po závodě se neví, kdo byl čtvrtý,“ říká.

A peněz v oboru ubylo. „Celý snowboardový byznys šel dolů, firmy nemají takové zisky, dává se míň jezdcům. Člověk si musí přivydělávat, aby mohl lítat po světě,“ říká Nečas, jenž si postupně pořídil několik bytů na Mostecku, které pronajímá.

„Když si člověk chce zachovat tenhle styl, nejde chodit na sedmou do práce. Snažil jsem se, abych mohl odjet na delší dobu pryč a užít si snowboarding nebo surfování,“ vysvětluje.

Reklama

Související témata: