Hlavní obsah

Volejbalistky zahájily kvalifikaci ME výhrou nad Rakouskem

KARLOVY VARY

České volejbalistky vstoupily do kvalifikace mistrovství Evropy hladkým vítězstvím. V Karlových Varech dnes svěřenkyně trenéra Jiřího Šillera porazily Rakousko 3:0 po setech 25:7, 25:15 a 25:16. Jejich dalšími soupeři ve skupině budou o víkendu Maďarsko a Francie.

Foto: Jan Sokol, ČTK

České volejbalistky Ivana Plchotová (vpravo) a Petra Chalcarzová

Článek

Šillerovi se nejvíce líbil začátek zápasu. "Ten byl slušný, ale náš výkon se pak začal odvíjet od výkonu soupeře, a ten tak dobrý nebyl," řekl České televizi. Byl nicméně rád, že jeho soutěžní premiéra u národního týmu dopadla úspěšně. "S těžším soupeřem by to asi bylo komplikovanější. Čekal jsem, že nás Rakušanky prověří víc," uvedl trenér, který na klubové úrovni působí právě v rakouské lize.

Jasný ráz zápasu s outsiderem skupiny udaly už snadno získané tři úvodní míče a Rakušanky ani poté skoro vůbec nevzdorovaly. Značné potíže s příjmem českého servisu jim nedovolily rozvinout rychlejší útok, domácí hráčky byly až na výjimky v obraně dobře připravené. Skóre nezadržitelně uhánělo vpřed a zastavilo se až na jednoznačném poměru 25:7.

Smečařce Heleně Havelkové, s 16 body nejúspěšnější české hráčce, snazší protivník na úvod kvalifikace vyhovoval. "Pořád se teprve sehráváme, z toho pohledu to byl na rozehrání dobrý zápas," řekla Havelková a pochválila obě nahrávačky Šárku Kubínovou i Michaelu Jelínkovou.

Jedno z mála rakouských vzepětí v KV Aréně přišlo na počátku druhé sady, kdy hostující celek chvíli trápil své soupeřky podáním a vedl 7:5, ale záhy se hra vrátila do starých kolejí. Šiller tak mohl postupně zapojit do utkání i další volejbalistky.

Soustředění českého týmu poněkud polevilo i v úvodu třetího dějství, po dvou chybách střídající Barborkové na příjmu vedly Rakušanky dokonce 8:3. Pomoci musel oddechový čas, po němž domácí výběr vyhrál další úsek zápasu 10:3 a pak už neochvějně směřoval k vítězství. Při druhém mečbolu nepřešlo rakouské podání ani přes síť a zápas po pouhých 58 minutách skončil.

Šiller mínil, že se na nárůstu rakouského skóre v druhém a třetím setu podepsalo právě i české střídání. "Ale pro nás bylo důležité, aby si i další hráčky v zápase zvykly na zdejší halu," poznamenal.

Přímo na evropský šampionát 2011 do Srbska a Itálie postoupí po kvalifikačních turnajích v Karlových Varech a za týden ve francouzském Agde jen vítěz skupiny. Druhý tým konečné tabulky čeká zářijová baráž.

Kvalifikace ME volejbalistek, první turnaj skupiny B v Karlových Varech:
Česko - Rakousko 3:0 (7, 15, 16)
Rozhodčí: Timermanis (Lot.), Olejnik (Rus.). Čas: 58 min. Diváci: 400.
Sestava Česka: Kubínová, Havelková, Pastulová, Havlíčková, Chalcarzová, Plchotová, libero Jášová - Bucková, Jelínková, Barborková, Adlerová, Straková. Trenér: Šiller.
Francie - Maďarsko 3:2 (-22, -24, 16, 12, 9).

Reklama

Související témata: