Hlavní obsah

Jíchu v Německu dostihl strach ze smrtící epidemie. Nikde nebyla zelenina, říká

Na první trénink reprezentace před závěrem kvalifikace ME přivezl Filip Jícha poprvé do Česka ukázat i trofej pro nejlepšího házenkáře světa za rok 2010.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Filip Jícha se pochlubil trofejí pro nejlepšího házenkáře světa za loňský rok.

Článek
Fotogalerie

Už jste si zvykl na to prestižní ocenění?

Až jednou přestanu s házenou, budu na něj určitě pyšný, ale teď ještě hraju a jen to, že mám doma takovou trofej, mi k lepšímu výkonu nepomůže. Musím pořád dál makat. Uvědomuji si ale, že na mnoha křižovatkách házenkářské kariéry jsem zahnul správným směrem.

Jaký pro vás byl společný trénink s dětmi v Hostivicích?

Hlavně pro ně to určitě byl pěkný zážitek, ale i já mám radost z takových setkání. Jezdím už několik let takhle na házenkářský kemp dětí do Třeboně a dostávám tam srandovní, ale někdy i záludné otázky. Tady to bylo podobné, rozhodně jsem si atmosféru užil.

Letos vám s Kielem ale nevyšla ani jedna obhajoba. V bundeslize jste skončili druzí za Hamburkem a v Lize mistrů vypadli ve čtvrtfinále s později vítěznou Barcelonou. Nezavládlo v klubu přece jen zklamání?

Samozřejmě že jsme chtěli být znovu šampióny a slavit i větší úspěch na evropské scéně, ale ta velká vítězství nejsou samozřejmostí. Minulou sezónu jsme vyhráli vše, co se dalo, jenže musíme být pokorní. Letos se povedlo získat Německý pohár, triumfovali jsme i v mistrovství světa klubů a sobotní rozlučka s fanoušky na náměstí byla zase úžasná.

Filip Jícha při tréninku s mladými házenkáři v Hostivicích u Prahy.foto: Právo/Jan Handrejch

Pocítil jste na severu Německa i napětí kolem epidemie krvácivých průjmů?

Docela jo, mezi lidmi se šířil strach a nikdo nevěděl, kde je příčina nákazy. V obchodech nešlo několik dní vůbec sehnat zeleninu, poslední tři týdny jsem nemohl jíst žádný ze svých oblíbených salátů, přitom pro mne je to dost důležitá součást stravy.

Navíc jste měl i problém s dopravou do Česka…

Kvůli bouřce v Německu mi zrušili let, domů jsem se dostával komplikovaně. Ale trénink jsem stihl a věřím, že napíšeme úspěšnou tečku za kvalifikací.

K jistotě postupu na mistrovství Evropy potřebujete ze dvou utkání bod. Získáte ho už ve středu v Řecku?

Věřím, že tam vyhrajeme, stejně jako potom v sobotu v Praze nad Nizozemci. Zvládli jsme zatím všechna kvalifikační utkání a chceme to dotáhnout k prvenství ve skupině, které zajistí lepší nasazení při losu.

Nehlásí se ale na konci sezóny o slovo únava?

U mne už je docela extrémní, cítím hlavně psychické vyčerpání. Teď mám před sebou poslední týden dřiny, pak balón měsíc nevezmu do ruky. Hrát chci jedině s míčkem na golf.

Přiznal trojky ve škole
Než si mohl Filip Jícha zatrénovat s házenkářským potěrem v nové hale v Hostivicích u Prahy, rozdal desítky podpisů a zodpověděl i všetečné otázky asi šedesátky dětí, která svůj velký vzor uvítala mohutným potleskem.Caparti hned vyzvídali, jestli se česká sportovní hvězda cítí celebritou. „Popularita je příjemná, ale házenou dělám hlavně proto, že mě baví,“ řekl Jícha a na dotaz malé Šárky, jestli ho to i uživí, s úsměvem kývl. Padla i otázka, kolik dal vlastně gólů. „To spočítané nemám, ale nejvíc v zápase jsem jich dal 18. Teď naposledy v sobotu v lize však jen jeden.“Dětem Jícha přiznal i známky ve škole. „Byl jsem jen průměrný žák, na konci devítky jsem měl trojku z češtiny i matematiky. Přece jen víc než učení jsem dával házené.“ Na otázku, jestli by se přihlásil do pěvecké Superstar, reagoval pohotově: „Když mě doma slyšeli zpívat, tak mi řekli, ať raději dělám sport. Odmala jsem byl čiperný a nejčastěji k vidění s míčem.“

Reklama

Související témata: