Hlavní obsah

Volejbalisté si jedou do Bělehradu a Říma pro medaili

PRAHA

Po dvou čtvrtých místech a předloňském neúspěchu v Německu touží čeští volejbalisté na mistrovství Evropy po medaili. Naposledy se jí Československo dočkalo přesně před dvaceti lety. Současná generace hráčů zahájí cestu za splněním svého cíle v pátek v Bělehradě a více než jedno zaváhání si nemůže dovolit.

Článek

Z šestičlenné skupiny se do semifinále probojují jen dva týmy, o postup by se měli hlavně prát domácí Srbové, Francouzi a právě Češi. Dva nejsilnější soupeři čekají český výběr hned na úvod. "Ve skupině může porazit každý každého, je ohromně těžká. Ale postoupili jsme na mistrovství světa a i výsledky z přípravy nás opravňují na medaili pomýšlet. Proto přece všichni trénujeme, tak proč to neříci na rovinu," prohlásil Jiří Novák.

Třicetiletý smečař elitního klubu Paris Volley se vrátil do národního týmu po třech letech a spolu s francouzským trenérem Laurentem Tilliem by mohli být tím, co českému týmu na ME v letech 1999 a 2001 k medaili scházelo. Po dvou čtvrtých místech však přišel před dvěma roky výbuch, bez několika opor Češi nehráli ani o páté až osmé místo.

O tato umístění se letos již hrát nebude, šampionát totiž budou poprvé v historii hostit dvě země - SČH a Itálie. Z bělehradské skupiny se jen dva celky přesunou do Říma, kde šampionát 11. září vyvrcholí. Český volejbalový svaz hráčům vypsal prémie do šestého místa.

Za titul čtyři milióny

"Kooperativa přihodila do svazového měšce milion korun, takže za titul je pro mužstvo vypsána prémie čtyři miliony," řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze předseda Antonín Lébl.

Tillie převzal českou reprezentaci před dvěma měsíci, první cíl v podobě kvalifikace na MS 2006 splnil. Zpočátku týmu vytýkal příliš individuální projev a mezery v obraně, den před odletem se ale tvářil spokojeně. "Určitě už hrajeme jako tým. Však i Martin Lébl po zápase v Polsku říkal, že bráníme skoro jako Japonci. To se týká nejen obrany v poli, ale i vykrývání smečařů," pojmenoval kouč dřívější největší nedostatky.

Konkrétní cíle Tillie před novináři nepřednesl, ale jsou prý "nemalé". "Tým je připraven na špičkové úrovni, mistrovství Evropy bude takové menší mistrovství světa bez Brazilců, víc si hráči nemohou přát," řekl.

Kapitánem bude Lébl

Své svěřence přesvědčil, že útok není všechno. "Když jsme dříve nepoložili dva tři smeče, ztratili jsme motivaci. Po příchodu Tillieho byla celá příprava hlavně o obraně, všichni pochopili, že díky ní se můžeme vrátit do zápasu," přitakal nahrávač Petr Zapletal, který předal funkci kapitána Martinu Léblovi. "Když postoupíme do semifinále, věřím, že tu medaili už uděláme," navázal blokař Lébl.

Hlavní tíha kvalitní defenzivy bude ležet na bedrech libera Petra Habady, který nežije jen blížícím se šampionátem, ale myšlenkami je také u své ženy očekávající každým dnem narození prvního potomka.

K dobru dvě opravy

Hodně napoví úvodní páteční zápas s Francií, poté se Češi musejí připravit na bouřlivé prostředí, neboť vyzvou domácí Srby. Před dnem volna se ještě utkají s Nizozemci a na závěr skupiny se Španělskem a Řeckem. S výjimkou zápasu s Nizozemskem bude všechna utkání českého týmu vysílat přímým přenosem Česká televize. "Když nevyjde první zápas, budeme mít dvě opravy. Možný neúspěch nás nesmí zlomit," přál si Lébl. Šest celků a Rusko coby pořadatel postoupí na příští evropský šampionát v roce 2007.

Nominace českých volejbalistů na ME:
Nahrávači:
Petr Zapletal (Kedzierzyn/Pol.), Lukáš Ticháček (Liberec)
blokaři:
Martin Lébl (Perugia/It.), Michal Rak (Modena/It.), Lubomír Staněk (Sete/Fr.)
smečaři:
Marek Novotný, Ondřej Hudeček (oba Cannes/Fr.), Petr Pláteník (Cuneo/It.), Jiří Novák (Paříž/Fr.)
univerzálové:
Jakub Novotný (Perugia/It.), Jan Štokr (Cagliari/It.)
libero:
Petr Habada (České Budějovice).

Reklama