Hlavní obsah

Běh se jí stal drogou. Totální vyčerpání ji neskutečně posiluje

Praha

Jak lze zvládat tři kočky, psa, rybičky, dítě a k tomu náročný běžecký trénink, který čeká na každou finalistku Women’s Challenge? Lucie Štefanová zřejmě nalezla ten správný recept. Jak sama říká, běh jí mockrát pomohl. Ale pouze u toho to neskončí. Lucie pilně trénuje na svůj první maratón.

Foto: Archiv Lucie Štefanové

Lucie Štefanová a nejšťastnější chvíle.

Článek
Fotogalerie

Co vás přimělo k běhání, jaký byl hlavní důvod?

Běhala má sestra a synovec. Přišlo mi to šíleně trapné a komerční, než jsem se nechala vyhecovat a postavila jsem se na start. Od té doby je to jako droga. Miluji závody a snažím se pokaždé zlepšit čas. Zároveň jsem zjistila, že mě pocit totálního vyčerpání neskutečně psychicky posiluje.

Jak dlouho běháte?

Asi od dvanácti let. Ale měla jsem velmi dlouhé pauzy. Běhám buď denně, nebo vůbec. Teď běhám velmi intenzivně jeden rok.

Johnson & Johnson Women's Challenge je dlouholetý projekt, jehož cílem je podpořit ženy v jejich rozhodnutí začít běhat a splnit si běžeckou výzvu. Je určený všem odhodlaným ženám, bez ohledu na jejich věk a fyzickou kondici.

Co si slibujete od Women's Challenge?

Nechci se závodů pouze zúčastňovat. Chci zaběhnout dobré časy a na to potřebuji trénink na míru a odborné rady. Hlavním důvodem byl můj vzor Miloš Škorpil.

Jaká byla vaše reakce, když jste zjistila, že finále je vaše?

Čekali jsme na výsledky dost dlouho a tak jsem o tom hodně přemýšlela. Když přišel e-mail, že tam jsem, tak jsem byla neskutečně šťastná, ale hned jsem si uvědomila, že mne čeká a nemine můj vysněný maraton. A z toho mám opravdu respekt!

Jak reaguje na vaše sportování rodina, přátelé?

Myslí si, že jsem se zbláznila a že se zničím. Naložila jsem si toho opravdu dost. Zjistila jsem, že mi ke zlepšení velmi pomáhá cvičení TRX a TABATA a tak se snažím chodit ještě pětkrát týdně cvičit.

Nakazila jste někoho svým běháním?

Zatím mám pocit, že spíš odrazuji. Já to mám ale jinak. Mne opravdu nejvíc baví závody. Tréninky běhám se zátěžemi nebo do kopců a je to někdy dost dřina. Jediná osůbka, kterou jsem nakazila, je má čtyřletá dcera. Chce závodit, chodí se mnou cvičit a nejlepším dárkem se staly běžecké boty.

Jaký je váš cíl pro tuto soutěž a další roky?

Chtěla bych zaběhnout maratón za 4:30 a můj další cíl je zaběhnout 10 km za 45 min.

Jak jste spokojená s tréninkem, který vám byl připraven?

Miloš je profesionál, přesně ví, co potřebuji. Takže jsem spokojená.

Je těžké tréninkový plán zvládat?

Na mě je tam příliš volných dní a pohodového běhání. Dostávám zabrat jen v sobotu, kdy mám opravdu dlouhé běhy (15 ‒ 30 km).

Musela jste přizpůsobit jídelníček, denní program, práci, koníčky, bylo to obtížné?

Myslím, že jím hodně zdravě, ale potřebovala bych zhubnout. To mi moc nejde. Já běháním přibírám. Cvičením a během mi roste svalová hmota a tak už mám 7 kg nahoře. Denní program jsem si trochu pozměnila, práci zvládám ‒ při běhu máte spoustu času na přemýšlení a na správná rozhodnutí ‒ a koníčky zvládat musím. Mám totiž doma dvě kočky, jednu divokou kočku, psa, 600l akvárium a svoji milovanou Lucinku.

Reklama