Hlavní obsah

Další olympijské zlato pro Česko získala oštěpařka Špotáková!

PEKING

Česká oštěpařka Barbora Špotáková se stala olympijskou vítězkou. Zlato v Pekingu vybojovala posledním hodem, kterým vytvořila evropský rekord 71,42 metru. O 64 centimetrů porazila Rusku Marii Abakumovovou, která v průběhu soutěže evropské maximum zlepšila jako první. Už před Špotákovou získali v Pekingu zlaté medaile střelci Kateřina Emmons a David Kostelecký.

Článek

Svým vítězným pokusem zaostala Špotáková jen o 28 centimetrů za světovým rekordem Kubánky Osleidys Menéndezové z roku 2005.

Úřadující mistryně světa vykročila za medailí hned prvním pokusem, kterým často soutěže rozhoduje, ale dlouho se zdálo, že na nejcennější kov nedosáhne. Špotáková zahájila finále českým rekordem 69,22, už před ní však hodila Abakumovová o deset centimetrů dál a usadila se v čele.

V polovině soutěže začalo na stadionu Ptačí hnízdo hustě pršet a zdálo se, že se pořadí na předních místech v nepříznivých podmínkách už nezmění. Předpoklady však postavila na hlavu neobyčejně svalnatá ruská oštěpařka.

Ve čtvrté sérii hodila Abakumovová 70,78 a překonala o 58 centimetrů loňský evropský rekord Němky Christiny Obergföllové. Do Pekingu přitom přijela dvaadvacetiletá rodačka z Irkutsku s osobním maximem 67,25 metru.

Špotákové se v mokru nedařilo atakovat hranici 70 metrů až do poslední série, v níž zmobilizovala síly a nečekanou soupeřku v boji o zlato přehodila. Sedmadvacetiletá česká atletka pak už jen čekala s napětím na závěrečný pokus Abakumovové, která předvedla jen 67,52 a skončila druhá.

Ostatní oštěpařky sledovaly boj o zlato z uctivé vzdálenosti. Bronzová Němka Obergföllová, která měla být hlavní konkurentkou Špotákové, hodila 66,13 metru. Až šestá skončila obhájkyně vítězství Menéndezová, za jejímž olympijským rekordem z Atén zaostala česká reprezentantka o jedenáct centimetrů.

Špotáková navázala na olympijské vítězství legendární oštěpařky Dany Zátopkové z Helsinek 1952.

LOH 2008 - ATLETIKA:
Ženy - oštěp:
1. Špotáková (ČR) 71,42 - evropský rekord, 2. Abakumovová (Rus.) 70,78, 3. Obergföllová (Něm.) 66,13, 4. Sayersová (Brit.) 65,75, 5. Neriusová (Něm.) 65,29, 6. Menéndezová (Kuba) 63,35, 7. Madejczyková (Pol.) 62,02, 8. Molitorová (Něm.) 59,64, ...v kvalifikaci 21. Klimešová (ČR) 57,25.

Reklama

Související témata: