Rubriky:

Co na talíř

Domácí energetické tyčinky, na kterých si zamilujete chuť i cenu

29. ledna 2019 12:30 - Praha

Datle jsou snad nejčastějším základem zdravých energetických a nepečených, raw tyčinek. Zatímco na pultech obchodů vyjdou na několik desítek korun, doma si tuhle energetickou a vitaminovou bombu lze vyrobit za jednotky korun. Navíc bez škodlivých rafinovaných cukrů a tuků.

 

Klára Antonova Fischleinová, Sport.cz

Stačí si přidat Běhání na Seznam.cz a neuteče vám žádný zajímavý článek.
Přidat na Seznam.cz

Datle a jejich přínosy zná snad každý sportovec a vášnivý turista. Jsou dokonalou svačinkou před sportem, během něj i po tréninku. Doplní energii, vitamíny A a B a minerály draslík, měď i železo. Datlové tyčinky v kombinaci se semínky a ořechy pak tvoří mimořádně výživově hodnotnou, a navíc sladkou dobrotu.

Deprese a špatná nálada? Možná jste smutní ze svého jídelníčku

Výroba domácích datlových tyčinek zabere chvilku, a pokud je svačíte často, v dlouhodobém horizontu vám ušetří i spoustu peněz. Nemluvě o nekonečném množství ingrediencí, které můžete obměňovat.

Aby tyčinka držela pěkně pohromadě, ideální poměr datlí a ostatních surovin je půl na půl. Datle používáme sušené a bez pecek. Část jich můžete nahradit třeba brusinkami nebo rozinkami. Co se týče „suchých" ingrediencí, vše záleží na individuálních chuťových preferencích.

Stačí pár základních surovin pořádně rozmixovat a těsto na tyčinky je na světě.

Klára Antonova Fischleinová, Sport.cz

Skvělá je kombinace datlí, arašídů a kakaa nebo třeba datlí, mandlí, skořice a ovesných vloček. Další nutriční hodnotu přidají do tyčinek semínka – sezamová, lněná, dýňová, chia...

Jedno těsto, tisíc variant

A teď už k samotnému postupu. Pokud máte výkonný mixér, stačí do něj naházet celé datle (raději zkontrolujte, že v žádné není pecka), rozmixovat je na kaši, a do té pak postupně vsypávat oříšky a semínka. Cílem je vytvořit kompaktní těsto, které po vyjmutí z mixéru ještě prohněteme a uložíme na několik hodin do lednice nebo alespoň na 20 minut do mrazáku.

Datlové tyčinky vydrží poměrně dlouho čerstvé.

Klára Antonova Fischleinová, Sport.cz

V chladu ztuhlé těsto můžeme rozdělit na kuličky (cca 50-100gramové), nebo ho vyválet na zhruba centimetr tlustou placku a vytvarovat/vyřezat jednotlivé tyčinky.

Hotové datlové tyčky vydrží v lednici několik týdnů, takže si jich můžete udělat větší zásobu najednou. Pokud využijete namočené datle nebo ořechy, doporučuje se tyčinky sníst rychleji. Zabalené do potravinové fólie nebo do pečícího papíru se dají také pohodlně využít jako svačina na cestu nebo trénink.

Klára Antonova Fischleinová, Sport.cz

Zrušit


Časová osa: Co na talíř

Filtr článků - Co na talíř


Kalendář akcí

Kdykoliv únor březen duben květen červen červenec srpen září říjen listopad prosinec leden 2020 Všechny typy závodu Méně než 10 km 10km – půlmaraton Půlmaraton – maraton Více než maraton Všechny kraje Praha Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Královéhradecký kraj Liberecký kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Kraj Vysočina
Nenalezena žádná událost
-

Místo startu:

Mapa

Čas startu:

Startovné:

Tratě:

Poznámka:

Oficiální stránky

Další akce