Hlavní obsah

Vánoce v kuchyni – přehled receptů na každý den, pro každou příležitost

Praha

Vánoce jsou kromě jiného i svátky šílení, jako kdyby snad byl Ježíšek pracovníkem nějaké přísné národní hygienické stanice. Také naše kuchyně a trouby dostávají před svátečními dny co proto – a přiznejme si to, to už zdaleka není tak nepříjemné a otravné. Vánoce už sice nějakou dobu nejsou svátky klidu a míru, ale svátky vaření, pečení, smažení a dušení, kuchařských specialitek a kulinářského umění naštěstí i nadále zůstávají. Během celého roku jsme vám kromě jiného přinášeli i nejrůznější recepty, návody na přípravu nejrůznějších pochoutek. Začtěte se do jejich lahodných názvů a nechte se inspirovat. Dost možná mezi nimi najdete lahůdky, jež dokážou vaše blízké potěšit právě na Vánoce.

Foto: archiv autorky

Vánoční cukroví jinak a zdravěji!

Článek

Pokud chcete připravit svým blízkým opravdu běžecké vánoční pochutiny, určitě by vám nemělo uniknout vánoční cukroví ve zdravém kabátě

nebo netradiční slané cukroví, pokud se zrovna chcete vyhýbat přílišnému množství rafinovaného cukru.

Foto: archiv autorky

Bez perníčků jako by Vánoce snad ani nebyly.

archiv autorky

Pokud se cukru nijak zvlášť nebojíte, možná sáhnete po receptu na čokoládové cookiesky Kačky Kašparové. Na ně běhávali oba mistři ČR v ultra trailu.

Z kuchyně slečny Kateřiny pochází i zdravý jahodový koláč.

Foto: Kateřina Kašparová, Sport.cz

Jahodový koláč - kdo by v něm neviděl samé přednosti?

Kateřina Kašparová

A pro ty z vás, které sladké pečivo nijak zvlášť neoslovuje, má Kateřina do zásoby i koláč bez sebemenšího nádechu sladkosti. Se zelím, slaninou a cibulkou.

Zdravou a rychlou snídani hledejte určitě na dně hrnku, v angličtině „mug". Možná vám láska vašeho života ke snídani připraví i sportovci oblíbený mugcake podle našeho receptu.

Pakliže jste spíše tradičnějšího vyznání, co se domácí sváteční tabule týče, vyzkoušejte netradiční řízečky

Foto: Monika Tíkalová, Sport.cz

Bezlepkové řízečky potěší oko i běžcův žaludek.

Monika Tíkalová

nebo vašim miláčkům zkuste podstrčit karbanátky, v nichž sice není žádné maso, ale o to více zdravých ingrediencí.

A když už budete u těch experimentů s vytěsňováním masa ze svého jídelníčku, za pokus určitě stojí i zdravý a chutný hamburger z čočky a hub.

Jestli vaše rodina patří mezi následovníky Mistra Smotlachy, u hub s klidným svědomím ještě zůstaňte a dejte si zapékané žampiony nebo je zkuste se zeleninou.

Foto: archiv autorky, Sport.cz

Zapékané žampióny - jen se zakousnout.

archiv autorky

Variantou na předchozí luštěniny může být červená čočka a sojové maso.

Jste vyznavači spíše středomořské kuchyně, která je prý dokonce nejzdravější na světě? Určitě by se vám mohla hodit špetka receptů z naší rybí a mořské sbírky.

Polévka je ale základ každého pořádného jídla, zkuste třeba právě tu naši s mrkví.

Foto: archiv autorky

Mrkev - zdravý kořen pro náš zdravý kořínek

archiv autorky

Pořádný sportovec také jistě ocení, když mu zabalíte něco dobrého na cestu. Energetických tyčinek není nikdy dost. A když si je vyrobíte doma, nejen že značně ušetříte, ale máte také neomezenou kontrolu nad kvalitou použitých ingrediencí.

Absolutně nenáročný recept na svačinku pro běžce trpící nedostatkem železa zahrnuje jen dvě ingredience: jablko a ... naši tajnou přísadu (zjistíte až z receptu).

Foto: Kateřina Kašparová

Jablečné vúdú sice pro jablko končí tragicky, vašemu zdraví ale jednoznačně prospěje.

Kateřina Kašparová

Aby se vám do náročných svátečních dnů dobře vstávalo, můžete místo tradičního turka zkusit i cosi zeleného. A jako perličku na konec si můžete nechat také zelené sušenky.

Dobrou chuť a krásné a zdravé svátky!

Reklama