Hlavní obsah

Odveta se bortí. Šampion Pereira nechce riskovat, smůlu má zřejmě i Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednalo by se o velkou senzaci, neboť šampion polotěžké váhy organizace UFC Alex Pereira uvažoval, že by se po bleskovém triumfu na jubilejním galavečeru s pořadovým číslem 300 v americkém Las Vegas nad domácím Jamahalem Hillem postavil již 4. května znovu do klece. A soupeř? O něm se zatím jen usilovně spekulovalo, byť o odvetu se vehementně hlásil i český bijec Jiří Procházka. Jihoameričan se ovšem podle svého manažera na domácí půdě nepředstaví.

Foto: Mark J. Rebilas, Reuters

Šampion UFC Alex Pereira se patrně na domácím turnaji UFC 301 v Brazílii neukáže.

Článek

Což o to, Pereira po zmíněné obhajobě titulu proti Hillovi v kleci projevil touhu se za tři týdny představit v domácím prostředí, jenomže čáru přes rozpočet mu uštědřil zlomený malíček na noze, s nímž dokonce vstupoval do zápasu s americkým rivalem. Risk v podobě brzkého návratu by tak nedával příliš smysl. „V žádném případě se to nestane, zvlášť teď, když má zlomený prst na noze,“ vyloučil v podcastu Trocação Franca zápasníkův manažer Jorge Guimarães.

Pro tvrdého Brazilce nyní bude hrát prim odpočinek. „Musí si teď na chvíli odpočinout a oslavit titul. Do Brazílie se možná na turnaj pojede podívat, ale pouze z pohledu diváka,“ upřesňuje manažer a rovněž se vyjádřil k Pereirově myšlence o přesunu do těžké váhy. 36letý rodák ze Sao Paola by tak za necelý rok stihl zápasit hned ve třech divizích – střední, polotěžké a těžké. Žhavým kandidátem na debut mezi těžkotonážníky byl Angličan Tom Aspinall.

„Nemyslím si, že je to v tuto chvíli pro Aspinalla dobrý nápad. Je to dočasný šampion, proč by riskoval boj s Poatanem? Nemyslím si, že by to dávalo smysl. Pro nás je to samozřejmě dobrý nápad, ale pro něj nikoli,“ uvědomuje si Guimarães fakt, že anglický tvrďák by případnou porážkou mohl přijít o výhodné postavení v divizi.

A jak to tak vypadá, ze hry pro květnový turnaj by měl být i český bijec Jiří Procházka, který přitom tak moc usiloval o odvetu s Pereirou, že by klidně zavítal na jeho domácí půdu. „Zatím je to ve fázi jednání, není nic jistého, ale myslím si, že si zasloužím titulovou bitvu,“ řekl v pořadu MMA letem světem nažhavený Procházka. „A květen v Brazílii? Kdo ví. Do turnaje zbývá ještě nějaká doba, furt se udržuji, ale uvidíme. Do zápasu bych šel,“ pokývl hlavou jednatřicetiletý ranař.

Nepřátelské území a brzká odveta je pro některé riskantním krokem. „Nechci říct, že jsem k tomu změnil postoj, ale ze strany pravého bojovníka by tam nemělo být tolik spekulací a vymlouvaní, kde chce a nechce zápasit. Pokud tu není ani zrnko strachu, tak člověk má jít do čehokoliv. Jít a zvítězit. Nic víc,“ poukazuje Procházka na fakt, že oproti minulosti změnil některé myšlenky.

Nutno ještě podotknout, že Pereira příliš nestojí o odvetu s uznávaným českým bijcem, nýbrž by si do bojiště přál nové jméno. Ať už v polotěžké, nebo těžké divizi. „Co se týče dalšího soupeře, nezáleží to na mně. Pokud by to tak bylo, chtěl bych někoho, kdo představuje výzvu a s kým jsem se ještě nepoměřil. Aby to byl borec, o němž si budu říkat, že právě on mě může porazit. Nechci opakovat stejné soupeře, ale chci nové výzvy. Nechám na UFC, koho přede mě postaví,“ prozradil Brazilec.

Procházkovi, coby jedničce polotěžké váhy, se tak aktuálně nabízí například o jedno místo hůře postavený Rus Magomed Ankalajev či neúspěšný titulový vyzyvatel Jamahal Hill. „S oběma by mi to dávalo smysl, ale musím se neustále opakovat, protože mám vizi a rád bych se dostal k titulové šanci,“ zopakoval.

Do turnaje UFC 301, k němuž dojde 4. května v brazilském Rio de Janeiru, zbývají více než dva týdny. Galavečeru zatím vévodí titulová bitva v muší divizi mezi šampionem Alexandrem Pantojou a Australanem Stevem Ercegem. S kariérou se na domácí půdě velice pravděpodobně rozloučí legendární José Aldo. Zápas s obávaným Michelem Pereirou naopak musel kvůli infekci zrušit uzbecký postrach Machmud Muradov.

Reklama