Hlavní obsah

Chtěl Procházku, ale nemá nic. Bývalý šampion těžko rozdýchává porážku. Okradli mě, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při svém posledním vystoupení padl a v mžiku se mu rozplynul sen o uspořádání největší evropské MMA bitvy proti českému bojovníkovi Jiřímu Procházkovi. Legendární Polák Jan Blachowicz navíc rozhodně neskrývá po těsné víkendové porážce v důležitém fightu s Brazilcem Alexem Pereirou rozčarování. Ve svém slovníku se proto nebál zajít daleko. „Okradli mě!“ hlásil bývalý šampion polotěžké divize. Moc dobře si je totiž vědom, že se mu znovuzískání pásu pořádně vzdálilo.

Foto: Jeff Swinger, Reuters

Alex Pereira (vpravo) v souboji s Janem Blachowiczem.

Článek

Ostře sledovaná partie v americkém Salt Lake City mezi Blachowiczem a Pereirou přinesla nesmírně vyrovnanou bitvu. Zatímco první polovina duelu patřila polskému táboru, následně otěže převzal bývalý šampion střední divize, který nakonec o svém těsném triumfu přesvědčil hned dva bodové rozhodčí (2:1). Nutno ale dodat, že ještě před samotným vyhlášením panovala velká nejasnost...

Na bodovém rozuzlení se jednoznačně neshodli ani ostatní bojovníci slavné organizace. Například talentovaný Gruzínec Merab Dvališvili viděl za vítěze souboje právě Blachowicze, americké ranařce Lauren Murphyové dokonce přišel výrok bodových sudích jako směšný. Velký otazník měli v hlavě také šampion bantamové váhy Aljamain Sterling nebo Procházkův kouč Martin Karaivanov.

„Sám jsem nevěděl, jak to rozhodčí rozhodnou. Bylo to 50:50. Mohlo to jít na obě strany," přiklání se k vyrovnanosti duelu brněnský kouč. Není proto divu, že se těsná porážka polské straně nezdála. Nebo spíš nelíbila.

„Je to banda zlodějů, kteří mě okradli. Co se dá dělat. Děkuji všem za podporu. Vrátím se," reagoval Blachowicz na výsledek těsného souboje, který rozhodl o příštím soupeři pro českého bojovníka Jiřího Procházku v titulové bitvě o pás polotěžké váhy. Blachowiczovi se navíc rozplynul ještě jeden sen. Řežba s Procházkou ho totiž lákala i jako vidina největší evropské MMA bitvy, ke které by v nejoptimističtějším scénáři mohlo dojít právě na evropském území.

Nakonec tomu tak není. Polský veterán ostrouhal a horko těžko se ve svých 40 letech znovu propracuje zpět k titulové šanci. Vyloučeno to ale rozhodně není. Polotěžká divize v posledních měsících jednoznačně ukázala, jak je nevyzpytatelná. Hned dva bývalí šampioni včetně Procházky se rozhodli vinou svých zranění uvolnit pásy zpět mezi ostatní uchazeče. Právě díky tomu se Blachowicz už jednou k bitvě o titul prodral, nudná oťukávaná s Rusem Ankalajevem ale skončila remízou a divize tehdy zůstala bez šampiona.

Snový příběh se naopak píše pro šestatřicetiletého Brazilce Pereiru, který přitom ještě před několika měsících seděl na královském trůnu střední divize. Po pádu s pozdějším šampionem Israelem Adesanyou se ale rozhodl přejít o váhovou kategorii výš a výsledkem je vítězná premiéra s bonusem titulové "místenky".

„Byl to nesmírně těžký zápas, ale zvládl jsem to. Samozřejmě mým hlavním cílem je titulový zápas, což jsme s vedením UFC už před duelem s Janem řešili. Teď je konečně jasné, že o pás zabojuji. Je mi jedno, s kým to bude," zareagoval Pereira, který bude v nejbližších dnech rovněž součástí vyjednávacího procesu o tom, kdy k titulovému zápasu proti Procházkovi dojde. Kouč českého bojovníka Karaivanov jako nejpravděpodobnější variantu vidí turnaj UFC 296 16. prosince v americkém Las Vegas. Vyloučit se zcela nedá ani listopadový turnaj v New Yorku.

Pro Procházku by se jednalo o návrat do klece po roce a půl od poslední bitvy s Gloverem Teixeirou. Není proto překvapením, že se nového soupeře už nemůže dočkat. „Těším se. Ať už by to byl Jan, nebo Pereira, tak jestliže se to potvrdí a do zápasu se půjde, tak se na to moc těším. Věřím, že mám přesně ty zbraně, kterými mohu Pereiru ukončit. Vítězství!" sdělil sebevědomě Procházka.

Reklama