Hlavní obsah

Facka je občas potřeba. Bojovník Procházka se rozloučil, míří za náročnou bitvou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzhůru do města hazardu! Nejúspěšnější český bijec MMA Jiří Procházka již v pátek vyráží směrem do zámořského Las Vegas, kde 14. dubna (SEČ) na turnaji UFC 300 bude čelit rakouskému rivalovi Aleksandaru Rakičovi. Vousáče z Hostěradic žene za dalším životním skalpem i fantastická příprava, během níž provedl zásadní změny. „Byla to jedna z nejlepších příprav, oproti minule cítím posun. Vím, že chci vyhrát a udělám pro to absolutní maximum,“ hlásí jednatřicetiletý Procházka, jehož čeká již páté vystoupení pod nejslavnější bojovou organizací světa.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jiří Procházka vyhlíží v UFC další boj

Článek

Listopad a nyní duben. Procházka si po loňském nezdaru poměrně rychle domluvil další boj, proti Rakičovi chce zapomenout na nečekaný výpadek v souboji s Brazilcem Alexem Pereirou. „Člověk vždycky dojde k tomu, že je to poučení. Jakmile si bude opakovat prohra, prohra, prohra, tak dojde ke špatnému smýšlení o sobě. Po zápase jsem potřeboval něco přehodnotit, odpíchnout se od pomyslného dna. Občas se sám potřebuji narovnat, dostat facku a zjistit, kde je cesta,“ vysvětlil Procházka na tiskové konferenci.

V přípravě udělal zásadní změny, vrátil se k věcem a praktikám, které fungovaly před zmíněnou porážkou. „Každý den hledám, pořád hledám lepší verzi sebe samého. Hnalo mě to až do takových fází, kdy jsem vymýšlel kraviny. I proto jsme vsadili na jednoduchost – bomby, opakování a rutinu. Snažím se být jednoduchý. Trénink, jídlo a spánek. A mít z toho radost,“ povídá s nadšením český vousáč.

Návrat ke kořenům, tvrdá dřina a jednoduchost. Jiří Procházka v přípravě na dubnový zápas s Rakičem leccos změnil a zmenšil trenérský týmVideo: Sport.cz

Některé věci, které zřejmě nefungovaly, ale musel přehodnotit. „Ohledně tréninku bylo potřeba striktně vědět, kdy je trénink a kdy ne. Neunavovat tělo, a to i s ohledem na celý týden. Musím ale říct, že příprava probíhala důkladně, od malých detailů až po těžkou práci. Byla to jedna z nejlepších příprav, co byla. Díky bohu za to, že zdraví, nálada i tým fungují tak, jak mají,“ má radost bývalý šampion polotěžké divize.

Zdraví slouží, což je příjemná změna. „Jiří je zdravý, v tomto ohledu nemáme žádnou pochybnost. O to lépe se pracovalo. Jasná komunikace, žádné pochybnosti či zdržování. Bylo to přesně podle plánu, který jsme dodržovali. Nebyla žádná překážka,“ ulevilo se i čerstvému tatínkovi Jaroslavu Hovězákovi, trenérovi, který společně s kolegou Martinem Karaivanovem doprovodí svého svěřence až do klece.

Pro Procházku je vize jasná – zvítězit. Nic jiného si před pátým vystoupením v UFC nepřipouští. „Je to jenom přístupem. Vím, že chci vyhrát, a udělám pro to absolutní maximum,“ srší odhodláním český bijec, jenž svým zápasem bude zavírat kartu prelims. „Očekávám menší pozornost, ale je mi to jedno. Můj zápas je pro mě vždy tím hlavním, a jestli tam jsou kamery, je mi jedno,“ krčí rameny.

„Tlak si extra nepřipouštím, ale sám cítím, že buď budu dělat své řemeslo pořádně a následovat svou cestu a vítězit, nebo mě to nebaví. Buď pořádně, nebo nic,“ vypráví s tím, že je potřeba v životě bojovníka hledat balanc. „Musí to být půl na půl. Sportovní duch vás žene k lepším výkonům a srdce válečníka je odhodlané nechat vše i v krvavé řeži. Neustále v tom hledám balanc,“ vypráví Procházka.

Český bijec v turisticky rušném Las Vegas narazí na rakouského rivala Rakiče, který se do kolbiště vrací po necelých dvou letech. „Soupeře vnímám celou dobu. Můj styl se přetváří přesně tak, aby padl jako klíč do zámku soupeře, kterému budu čelit. O tom to je. To, co bude v kleci a čím člověk prošel a jaký se mi ukáže v kleci, na to zareaguju až tam. Věřím, že zareaguji nejlépe, jak umím,“ přeje si.

Odlet přichází více než dva týdny před zápasem. „Do Vegas letím snad popáté či pošesté. Stěžejní bude se tam dobře aklimatizovat. Mám na mysli, že je potřeba si to území zase pořádně zmapovat a nasát tamní atmosféru. Trochu nabýt klidu a pohody a jít na lov,“ odlehčil situaci populární český sportovec.

Reklama