Hlavní obsah

Hlava klíčem k titulu? Procházkova mysl je neprostupná, říká český "ledový muž"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historický okamžik klepe na dveře. Již 11. června se český bojovník Jiří Procházka představí v titulovém duelu slavné UFC. V souboji proti šampionovi Gloveru Teixeirovi se může stát prvním Čechem, který kdy získal titulový opasek z nejslavnější zápasnické ligy. „Soustředí se na svoji cestu, zajímá ho titulový zápas, nedívá se dál za horizont,” zní z jeho týmu. A tato slova potvrzuje i další z koučů, kteří Procházkovi na jeho cestě pomáhají.

Foto: Mike Roach/Zuffa LLC

Jiří Procházka s napětím vyhlíží titulovou bitvu.

Článek
Fotogalerie

Život nejúspěšnějšího českého MMA bojovníka je zcela odlišný od životů ostatních. Náplň všedních dnů představuje koupání ve studeném lomu, meditace, dechová cvičení nebo samurajské praktiky. To vše neodmyslitelně patří k životu rodáka z malé obce Hostěradice. Praktiky svého mého mentálního tréninku naplno ukázal ve svém dokumentu „Cesta bojovníka", na jehož premiéru začátkem května dorazila elita domácího MMA.

Podle dokumentu i podle mnohých expertů je Procházková mysl skutečně neprostupná. Jiným zase podle jeho výpovědí připadá, že Jiří už ve svých devětadvaceti letech došel do stavu osvícení, kterému buddhističtí mniši mnohdy zasvětí i celý život. Právě jasně nastavená mysl je podle hlasů veřejnosti klíčovým faktorem v titulové bitvě, která se uskuteční již 11. června.

Jiří Procházka letí s předstihem k zápasu s Teixeirou. V mysli už jsem umřel, jdu jenom konat!Video: Sport.cz

Procházkovu cestu životem usměrňovalo jen několik málo trenérů. Ti tak měli možnost sledovat příběh rozjíveného moravského chlapce, který se stal plně vyrovnaným vyspělým bojovníkem. Jedním z nich, kdo měl na jeho psychiku také vliv, je kouč otužování a dechu Libor Mattuš. S Jiřím se poprvé potkali v roce 2018 na workshopu chladové terapie.

„Jirka přišel na můj workshop pro veřejnost jen po dvou hodinách spánku, protože předešlou noc oslavoval jedno ze svých vítězství. Byl ale naprosto koncentrovaný. Cvičili jsme různé dechové techniky, které slouží k celkové aktivaci organismu a přípravu k akci, nořili jsme se do ledového bazénu a trénovali i práci s myslí při takové stresové situaci, kterou otužování bezpochyby je," popisuje první vzájemné setkání Mattuš a s úsměvem doplňuje, že Jiří na několikahodinový workshop přišel v den svých narozenin.

Právě otužování a práce s dechem patří k metodám, které si český bojovník rychle osvojil. „S Jirkou jsme cvičili v dalších letech dechové techniky, které jdou více k jádru sportovního výkonu. Kde jde o to, jak dýchat spíše méně než více. Za tu dobu jsme si vybudovali přátelský vztah. Nyní je Jiří opět ve fázi, kdy řeší, které účinné metody mu mohou pomoct dostat se ve výkonu a regeneraci ještě dál," říká jeden z nejznámějších biohackerů u nás. Společně se sešli také pár dní před Procházkovým odletem do Singapuru.

Zatímco důležitost zvládání vlastních myšlenek si v MMA uvědomuje už většina bojovníků, stále více jich také propadá kouzlu otužování. „Ledová voda den po tréninku může výrazně zlepšit to, jak se sportovec cítí. Má pozitivní vliv na regeneraci. Otužování celkově zvedá energii, náladu a chuť trénovat a žít," popisuje Mattuš, jehož služby v minulosti vyhledali i další bojovníci, kteří se například objevili v reality show I AM FIGHTER.

Máme nabito, hlásí Jiří Procházka. Proč měsíc před soubojem s Teixeirou utíká z Česka?Video: Sport.cz

„Ještě zajímavější je také funkce ledové vody na bolest a odolnost proti ní. Díky práci s endorfiny, které jsou neuromodulační tišící látkou, následně bojovník lépe snáší fyzické vypětí i mentální tlak," přibližuje otužování pro sportovce Libor Mattuš.

„Každý vrcholový atlet musí mít zvládnutou svou psychiku do nadstandardní úrovně. U některých sportů je ten důraz na psychiku kladen i mnohem více než u jiných, třeba u plavání pod ledem nebo právě zápasy v kleci. Když se v těchto sportech podlomí mysl jen na desetiny sekundy, může to mít fatální následky. Jirka má mysl zvládnutou naprosto perfektně," doplňuje autor knihy „Chladová terapie".

Reklama

Související témata: