Hlavní obsah

Šampion Pereira chce do těžké váhy. Odveta s Procházkou? Postavím se komukoliv, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před více než týdnem poprvé uhájil titul v polotěžké divizi, načež nyní sám přemýšlí, kterým směrem povede svou kariéru. Šampion polotěžké váhy a konkurent českého bijce Jiřího Procházky Alex Pereira sice definitivně zavrhl brzký návrat do klece na květnovém turnaji v Brazílii, neboť aktuálně laboruje se dvěma zlomenými prsty, sám by jako nejlepší řešení viděl přechod do těžké váhy. „Byl by to nejlepší scénář. Nejprve těžká váha, pak bych obhajoval pás v polotěžké divizi,“ svěřil se 36letý Jihoameričan.

Foto: Mark J. Rebilas, Reuters

Šampion UFC Alex Pereira se na domácím turnaji UFC 301 v Brazílii neukáže.

Článek

Možností je hned několik. Pereira přitom bezprostředně po drtivém skalpu Američana Jamahala Hilla na turnaji UFC 300 neskrýval touhu přejít do těžké divize. Během krátké chvíle by tak poskočil o dvě váhové kategorie. „Pokud bude můj další zápas za dlouho, tak bych samozřejmě raději obhajoval svůj titul. Kdyby to trvalo až moc dlouho a zápasil bych v těžké váze a přivodil si nějaká zranění, tak kdy bych pak titul obhajoval? Nechci polotěžkou divizi brzdit,“ přemítal nad situací v podcastu Trocação Franca.

V úvahu nejprve dokonce připadal brzký návrat do klece, neboť UFC se již 4. května chystá do jeho rodné Brazílie. Zdravotní problémy mu však účast znemožní, což potvrdil také jeho manažer. „Představoval jsem si ten nejlepší scénář, ale mám dva zlomené prsty na noze. Ani jedna noha na tom není nejlépe. Je to složité,“ povzdechl si rodák ze Sao Paula. „Ideální bylo zápasit v těžké váze na turnaji UFC 301 a pak dát příležitost někomu bojovat o pás v polotěžké divizi. To byla moje prvotní myšlenka,“ objasnil.

Hodně se šušká právě o potenciálním vyzyvateli v kategorii do 93 kg. Žebříčkově nejlepší postavení má Jiří Procházka, kterého Pereira loni v listopadu už porazil. Brazilec by proto raději změřil síly s ruským nájezdníkem Magomedem Ankalajevem. Nabízí se například říjnový turnaj v Abú Dhabí, což navrhoval právě Dagestánec.

„Nechci zápasit až na konci roku, chci bojovat dříve. Možná to jen ukazuje, že nebude připraven. Nevím, proč to řekl. Ten chlap je prostě složitý,“ usmál se Pereira, který nezavrhl ani střet s těžkotonážníkem Tomem Aspinallem, prozatímním šampionem. Konečné slovo ale nechá na vedení UFC a jeho manažerech.

„Jsem tu od toho, abych bojoval, a o další věci se nestarám. Pokud budu muset bojovat, tak budu. Já jsem jako bojový kohout, dáte přede mě jiného kohouta a budeme bojovat. Ale musíme se podívat, co pro mou kariéru bude nejlepší. Já jsem otevřený zápasu s kýmkoliv, ale nejsem ten, kdo to rozhoduje,“ uvědomuje si.

Pokud to přece jenom bude trvat delší dobu, je šance, že by se Pereira znovu ukázal na listopadové akci v newyorské Madison Square Garden, kde uspěl v obou předchozích titulových duelech. „Dávalo by to smysl,“ souhlasí Pereira, který žije a trénuje v nedalekém Danbury. „Pokud se UFC bude skutečně chystat do New Yorku, nemám problém s tím další měsíc počkat a zápasit „doma“.“

Tým kolem českého bijce Procházky má ale jasno, chce nejkratší možnou cestou k titulu. Ideální by byla okamžitá odveta s brazilským katem. „Uvidí se, jak se to celé seskládá. Samozřejmě budeme chtít, abychom šli rovnou do titulového zápasu, na což se budeme snažit tlačit. Jiří je jednička divize a měl by být v dalším duelu v roli vyzyvatele,“ uvádí pro Sport.cz Martin Karaivanov, Procházkův trenér a manažer. Jedna varianta je přesto ze hry, a sice nedávný titulový vyzyvatel Američan Jamahal Hill, jenž má domluvený střet s osmičkou divize Khalilem Rountreem Jr.

Podle mnohých by byl nejlepším řešením Procházkův střet s Ankalajevem o pozici titulového vyzyvatele. „Nevím, jaký vztah má UFC s Ankalajevem, ale budeme chtít jít nejkratší cestou k titulu. Pokud tam ale nebude z druhé strany vůle, mám na mysli z týmu Pereiry, tak to budeme muset řešit, protože nechceme další zápas třeba za rok. Je potřeba to celé seskládat, aby to dávalo smysl,“ uzavírá Karaivanov.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.