Hlavní obsah

Australan Matthews si ve spurtu do kopce připsal po osmi letech triumf na Giru

Třetí etapu Gira d'Italia vyhrál ve spurtu do kopce australský cyklista Michael Matthews a na úvodní Grand Tour sezony triumfoval potřetí v kariéře. Lídr Remco Evenepoel z Belgie dojel po 216 kilometrech v hlavním poli a ještě si připsal bonusové sekundy na sprinterské prémii.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Třetí etapu Gira d'Italia vyhrál ve spurtu do kopce australský cyklista Michael Matthews.

Článek

Dvaatřicetiletý Matthews byl vzhledem ke zvlněnému závěru etapy mezi městy Vasto a Melfi jedním z hlavních adeptů na vítězství a svou roli splnil. Po relativně brzkém nástupu za sebou člen týmu Jayco-AlUla udržel Dána Madse Pedersena a navázal na Giru na triumfy z let 2014 a 2015. Zároveň si rodák z Canberry připsal po čtyřech výhrách na Tour de France a třech na Vueltě jubilejní desátý etapový úspěch na Grand Tour.

"Celý tým byl dnes odhodlaný pomoci mi k vítězství. Slyšel jsem, že Pedersen ve stoupání odpadl, takže jsem doufal, že by mohl být ve spurtu trochu vyšťavený. Věděl jsem, že musím začít dřív, zaskočit je, a vyšlo to," radoval se Matthews.

Vítěz sobotní časovky Evenepoel vede nově o 32 sekund před Portugalcem Joaem Almeidou. Na třetí místo se posunul největší vyzyvatel Primož Roglič ze Slovinska, jehož ztráta na mladého Belgičana po porážce v bonifikačním sprintu mírně vzrostla o sekundu na 44 vteřin.

"Pokud se někde dají získat sekundy, tak bychom se neměli bát o ně zabojovat. Další sekunda na Primože a tři na ostatní jsou dobré, zvlášť po takovém docela jednoduchém dnu s hektickým finále," řekl mistr světa Evenepoel.

Z tria českých účastníků závodu je po dnešku nejvýše vrchař Jan Hirt, jenž se posunul na 74. pozici. Druhý z Evenepoelových pomocníků z týmu Soudal-Quick Step Josef Černý je na 160. a debutant Karel Vacek na 166. pozici.

V úterý čeká cyklisty nejtěžší etapa dosavadního průběhu 106. ročníku Gira. Na 175 km mezi Venosou a jezerem Laceno jsou dva dlouhé a v závěru jeden prudký výstup druhé kategorie.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 3. etapa (Vasto - Melfi, 213 km):
1. Matthews (Austr./Jayco-AlUla) 5:01:41
2. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo)
3. Groves (Austr./Alpecin-Deceuninck)
4. Albanese (It./EOLO-Kometa)
5. Oldani (It./Alpecin-Deceuninck)
6. Byström (Nor./Intermarché-Circus-Wanty) všichni stejný čas,
60. HIRT (ČR/Soudal-Quick Step) -20
122. ČERNÝ (ČR/Soudal-Quick Step)
165. K. VACEK (ČR/Corratec-Selle Italia) oba -15:11.
Průběžné pořadí:
1. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step) 10:18:07
2. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -32
3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -44
4. Küng (Švýc./Groupama-FDJ) -46
5. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers)
6. Vlasov (Rus./Bora-hansgrohe) oba -58
...74. HIRT -5:36
160. ČERNÝ -19:08
166. K. VACEK -19:42

Reklama

Související témata: