Hlavní obsah

Cyklistické Giro d'Italia bude mít dvojí české zastoupení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první Grand Tour sezony se představí dva čeští cyklisté. V soupisce belgického týmu Soudal Quick-Step na Giro d'Italia, které se pojede od 4. do 26. května, nechybí zkušené české duo Jan Hirt a Josef Černý.

Foto: Showroom L27

Český cyklista Jan Hirt v dresu týmu Soudal Quick-Step.

Článek

Pro 33letého Hirta, který na začátku letošní sezony obsadil druhou příčku v závodě Kolem Ománu, půjde už o sedmou účast na italském Giru. Před dvěma roky se ještě v barvách Intermarché blýskl šestým místem v celkovém pořadí. Loni musel stejně jako Černý odstoupit po desáté etapě kvůli nákaze covidem, kvůli čemuž tehdy skončil i dosavadní lídr a týmový kolega Remco Evenepoel.

Jelikož hvězdný Belgičan tentokrát v sestavě Quick-Stepu chybí, Hirt by mohl dostat volnější ruku a buď útočit na vítězství v jedné z horských etap, nebo se snažit o boj v celkovém pořadí.

O tři roky mladší Černý pojede Giro počtvrté. Měl by se snažit chodit do úniků a rovněž bude součástí sprinterských vláčků, které se budou snažit přichystat dobrou pozici Timu Merlierovi v rovinatých etapách. Největší hvězdou týmu je 31letý Francouz Julian Alaphilippe.

Od rozlučky s kariérou se Zdeněk Štybar ještě nezastavil. S nadměrnou energií se musí chodit vybítVideo: Sport.cz

Kompletní soupisky na první Grand Tour sezony oznámily už všechny týmy. Obrovským favoritem na růžový trikot je Slovinec Tadej Pogačar. Jeho hlavní konkurenti obhájce prvenství Primož Roglič, Jonas Vingegaard nebo Evenepoel se totiž chystají až na Tour de France.

Pogačara se budou snažit vyzvat třeba velezkušený 37letý Brit Geraint Thomas, jemuž triumf na loňském Giru unikl na úkor Rogliče až v závěrečné časovce. Na celkové pořadí by měli jet i čtvrtý muž Tour de France 2021 Australan Ben O'Connor, Francouz Romain Bardet, Kolumbijec Daniel Felipe Martínez, Ital Damiano Caruso nebo mladý Belgičan Cian Uijtdebroeks.

Reklama