Hlavní obsah

Plzeň vyhrála a už slaví titul. Pomohlo jí zaváhání Slavie

Aktualizováno

Fotbalisté Plzně se znovu po čtyřech letech stali ligovými mistry. Titul už jim nikdo nemůže vzít. V předposledním, 4. kole nadstavbové skupiny o titul zvítězili nad Hradcem Králové 2:0 v jeho domácím azylu v Mladé Boleslavi, zatímco druhá Slavia ztratila body v Ostravě (1:1). Poslední kolo už pořadí nemůže změnit. Spartu po pondělním odvolání trenéra Pavla Vrby vedl proti Slovácku Michal Horňák. Neodvrátil další ostudu, Letenští podlehli 1:2. Derby pražských S v posledním kole je už ‚o ničem‘. Sparta si může spravit náladu ve finále poháru proti Slovácku.

Dojatý a pyšný Michal Bílek. To, že jsme předčili Slavii a Spartu je pro nás obrovské vyznamenáníVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Plzeň po další výhře a zaváhání Slavie navýšila náskok na čtyři body. V posledním kole už nemůže být dostižena, i kdyby doma podlehla Baníku.

Západočechy poslal proti Hradci do vedení ve 20. minutě nejlepší střelec soutěže Jean-David Beauguel a pojistku přidal po změně stran Jhon Mosquera. Viktoria slaví celkově šestý ligový titul ve své historii, z pomyslného trůnu sesadila Slavii, která se předtím stala mistrem třikrát po sobě.

My jsme vám ty medaile přivezli! Noční návrat mistrů na stadion v PlzniVideo: Robert Neumann, Sport.cz

"Votroci" se sice snažili o kontaktní branku, ale Plzeňští pečlivě bránili a nepouštěli soupeře k ohrožení branky Jindřicha Staňka. Hosté přežili i sérii standardních situací v závěru a v lize už 21 zápasů po sobě neprohráli. V nadstavbě potřetí zvítězili, naopak Hradec nenavázal na nečekaný triumf nad Slavií a remízu na Spartě.

V čem spočívá síla Plzně podle Lukáše Hejdy? Jsme banda válečníků a vede nás super chlap!Video: Sport.cz

Po závěrečném hvizdu Západočeši několik minut v hloučku před lavičkou čekali, zda Ostrava v oslabení udrží remízu se Slavií. Poté už hosté vyběhli směrem ke svým fanouškům a mohli s nimi začít slavit.

Slávisté už od páté minuty vedli brankou Yiry Sora, ještě do přestávky vyrovnal David Buchta. Baník odolal soupeři i ve dvacetiminutovém oslabení po vyloučení Davida Lischky.

Dvacet minut před koncem Baník přečkal kritickou situaci. Sudí Petr Hocek po konzultaci s videorozhodčím ocenil zákrok Lischky na pronikajícího Sora červenou kartou, ale přímý kop z hranice velkého vápna napálil Tomáš Holeš bombou jen do břevna. Možná penaltový střet brankáře Jana Laštůvky se Sorem v pokutovém území zůstal bez povšimnutí.

Sparta nevyhrála v nejvyšší soutěži třetí zápas po sobě a čtvrtý z posledních pěti. Na Letné v lize domácí prohráli poprvé od loňského ledna po 25 zápasech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Bořek Dočkal se synem během domácího loučení s kariérou před utkáním se Slováckem.

Spartu po pondělním odvolání kouče Pavla Vrby vede do konce sezony Michal Horňák, který už A-tým krátce trénoval před třemi lety. Pražané se před úvodním výkopem rozloučili s kapitánem Bořkem Dočkalem, který po finále domácího poháru ukončí kariéru.

Po hodině hry vystřídal Dočkala za ovací vestoje Adam Hložek. Možná i pro něho šlo o poslední soutěžní zápas na Letné v dresu Sparty, jelikož se spekuluje o jeho letním přestupu do zahraničí.

Sparta a Slovácko se znovu utkají za týden ve finále domácího poháru na hřišti moravského klubu. V původním termínu, minulou středu, se kvůli nezpůsobilému terénu nehrálo.

Fortuna liga
Skupina o titul:
Baník - Slavia 1:1
Branky: 32. Buchta - 2. Sor
Hradec - Plzeň 0:2
Branky: 20. Beauguel, 55. Mosquera
Sparta - Slovácko 1:2
Branky: 30. Hancko z pen. - 55. Holzer, 81. Havlík

Reklama