Hlavní obsah

Jsou na straně hostů, ale sedí mezi domácími. Co takoví fanoušci smí a může je ochranka vyvést ze stadionu?

Nevejdete se do sektoru hostí, ale rádi byste na výjezdu podpořili svůj oblíbený fotbalový klub. Seženete si tedy lístek jinam. Mezi příznivce domácích, kteří vás však rozhodně nemusí přijmout s otevřenou náručí. Jak byste se měli správně chovat, jaká opatření na stadionech platí a může vás pořadatelská služba v určitých případech vyvést ze stadionu?

Foto: Václav Pancer, ČTK

Fanoušci Dynama České Budějovice v domácím utkání nadstavby proti Bohemians.

Článek

Vezměme si jeden nedávný případ ze zahraniční. Někteří fanoušci Sparty vyrazili na slavný Anfield Road mimo kotel. Bez dresů, šál i jiného druhu oblečení, kterým by dávali najevo svou náklonnost. Nejprve koukali, jak Liverpool jasně Spartu přehrává a dává jeden gól za druhým. Ke konci první půle jim trochu pozitivní energie dopřál snížením na 1:4 Veljko Birmančevič. Zaradovali se.

Krátce po startu druhého dějství si však, po upozornění od domácích fanoušků, přišla pro skupinku pořadatelská služba. Zbytek utkání museli příznivci Letenských sledovat z podniku mimo stadion. Ano, Angličané jsou v tomto ohledu velmi striktní.

Jaká ale platí pravidla u nás? Ve většině návštěvních řádů se nachází tato formulace: „Fanoušci a příznivci hostujícího týmu jsou povinni zdržovat se pouze v sektoru určeném provozovatelem pro příznivce hostujícího týmu a jsou povinni respektovat organizační pokyny pořadatelské nebo bezpečnostní služby, případně příslušníků Policie ČR nebo Městské Policie.“ Teplice pak upozorňují, že „fanoušci v dresech, šálách a dalších předmětech se znaky hostujícího týmu nebudou vpuštěni do domácích sektorů stadionu.“

Jednotlivci podporující hosty jsou k vidění mimo jim vyhrazený prostor celkem často. Třeba nedávno na utkání Olomouce se Spartou. „Žádné konflikty jsme nezaznamenali. V tomto směru proběhlo utkání v klidu,“ říká mluvčí Sigmy Jiří Fišara.

Po sociálních sítích pak koluje příběh z utkání Slavie v Hradci Králové sportovního právníka Zdeňka Tomíčka, kterého, dle jeho slov, s dalšími rodinnými příslušníky nevpustila do „běžného sektoru“ ochranka. Kvůli šálám ve slávistických barvách.

„Pro fanoušky hostů je v Malšovické aréně vyhrazen sektor Q. Příznivci našich soupeřů do něj mohou zavítat se symbolikou svého klubu. Do ostatních sektorů mohou vstupenku zakoupit také. Pakliže však dorazí v symbolech hostů do domácích sektorů, požádáme je, aby si tyto symboly uložili v jedné z úschoven na stadionu. O této skutečnosti informujeme před každým domácím zápasem na našem webu. Článek s informacemi pro všechny příznivce rovněž sdílíme na našich sociálních sítích,“ podotýká mluvčí Votroků Petr Šatalík.

Nejčastějším argumentem, proč kluby před podobnými situacemi varují, je riziko konfliktu.

„Domácí klub má plné právo nevpouštět do jiného sektoru fanoušky druhého týmu, kromě prostoru VIP a hlavní tribuny, kde si kluby mění místa na základě protokolu. Zejména z bezpečnostního důvodu, aby nevzniklo tření,“ popisuje ředitel komunikace Sparty Ondřej Kasík. „Především důrazně doporučujeme těm, kteří si koupí vstupenky jinam než do sektorů vyhrazených hostům, aby symboly hostujícího týmu do hlediště nenosili,“ přidává Fišara.

Stále se ale nacházíme ve fázi doporučení nebo apelů. Jak ale může zakročit pořadatelská služba? Fanouška se symboly by měla nejdříve upozornit, že může dojít ke střetu s některým z domácích.

„Zda si je vědom takového rizika (pokud symboly neschová) a chce ho dobrovolně podstoupit. V případě, že si řádně zakoupil vstupenku a neporušuje návštěvní řád, tak fanouška vyvést nelze. Pokud si koupil vstupenku do sektoru domácích aktivních fans, bezpečnostní agentura v takovou chvíli doporučí výměnu do jiného sektoru a na jinou tribunu, samozřejmě není-li vyprodáno,“ vysvětluje Fišara.

Jako určité vodítko může sloužit Manuál Ministerstva vnitra ČR pro fotbalové kluby. V něm se primárně píše, že návštěvní řád „odráží koncept pána domu“. V rámci řádu však lze „za účelem ochrany veřejného pořádku, života, zdraví a majetku lze obecné podmínky přiměřeně a v odůvodněných případech limitovat (například vymezit prostory, kam je možné koupit lístek na základě klubové příslušnosti - sektor pro hostující fanoušky, stanovit pravidla vstupu do ostatních sektorů- např. vstup do některých sektorů bez vnějšího klubového označení apod.), nejedná se tedy v takových případech o zásah do práv na ochranu spotřebitele.“

Jak už bylo naznačeno, k situacím, kde se fanoušci hostí objeví mimo svůj sektor, dochází zejména v divácky exponovaných zápasech, často při výjezdech pražských „S“. Proto domácí kluby dávají soupeřům větší počet míst, přilehlé sektory nebo rovnou celé tribuny – Sparta, Slavia či Baník v Mladé Boleslavi, Jablonci nebo Olomouci.

„Významně to souvisí s infrastrukturou stadionu. Olomouc má výhodu, že má uzavřený vstup na tribunu za bránou. Bezpečnost se dá dobře pohlídat. Byli bychom byli rádi, kdyby nám třeba Karviná dala celou tribuna za bránou, protože si myslíme, že z hlediska infrastruktury je to proveditelné. Víme, že nedostaneme více míst v Edenu, a naopak Slavia nebo Baník u nás. Tam skutečně potřebujete fyzické bariéry, aby se nestal problém,“ líčí Kasík.

Extrémnější případy nastávají, když se hrají evropské poháry. Proto se kluby soustředí na dedikovaný způsob prodeje, například Letenští využívají Sparta ID. „Přístupné je to pro člověka, který má účet déle než dva měsíce, aby si, dejme tomu, fanoušek Galatasaraye nemohl účet založit po losu a vstupenku koupit. Kluby se připravují preventivně než represivně, prevence vám vždy pomůže,“ shrnuje Kasík.

Ve finále ale stejně rozhoduje selský rozum, zda chce fanoušek riskovat možný střet s příznivci soupeře. Takže pozor třeba o víkendu v Mladé Boleslavi, kde mohou sparťané slavit druhý titul v řadě.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.