Hlavní obsah

Kolář se vrátil do brány. Odhodil helmu, v derby se zaskvěl a také si vyrazil dech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Slávistický gólman Ondřej Kolář prožil po čtyřech měsících stylový návrat do branky. Poprvé od šíleného zranění hlavy, které utrpěl proti Glasgow Rangers, odhodil helmu a ve vršovickém derby proti Bohemians vychytal nulu. I díky jeho perfektnímu zákroku, kterým se vykasal proti Davidu Puškáčovi, vyhráli sešívaní 1:0 a díky lepšímu skóre se opět natlačili na první místo v tabulce fotbalové ligy před Plzeň.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Slavie Praha Ondřej Kolář po utkání s Bohemians 1905.

Článek

Naposledy nastoupil Ondřej Kolář v bráně Slavie v říjnu v Českých Budějovicích. Nepřesvědčivým výkonem se podepsal pod remízu 2:2. Pak se pevně usadil mezi tyčemi Aleš Mandous a Kolář pracoval na zlepšení svého zdravotního stavu i formy. A čekal. Proti Bohemians na něj Jindřich Trpišovský po delším čase ukázal.

„Jeho nasazení je souhrnem více věcí. Jedna z nich je, že udělal spoustu práce v tréninku. Blíží se svému optimu. Navíc Mandy (Mandous) je v karetním ohrožení v lize i v poháru, potřebujeme Ondru mít v určitém režimu. Rozhodla i typologie zápasu, čekali jsme hodně standardek, Ondra je silný ve vzduchu," vysvětloval Trpišovský po výhře 1:0 nad klokany, proč se k této rošádě odhodlal.

Ačkoliv Kolář před časem avizoval, že si ochrannou helmu po neurvalém zákroku Kemara Roofa z Glasgow Rangers, jenž mu před jedenácti měsíci rozpáral hlavu, už nechá do konce kariéry, ve vršovickém derby ji už neměl.

„Konzultoval to s doktory. Je to pro něj další krok k tomu, co bylo dřív. Vizuálně i fyzicky se posunul. Za mě je dobře, pokud nebude s minulostí spojený i v případě ochranných pomůcek," přemítal slávistický kouč.

Kolář začal trochu nejistě. Když letěl do pokutového území vysoký centr a kolem něj nikdo nebyl, zakřičel si, ale míč ideálně nezkrotil. Vypadl mu z rukou. Ale tohle bylo asi jediné jeho zaváhání. Užil si podporu fanoušků, kteří ho bouřlivě přivítali. Dokázal si poradit při rozehrávce, kdy se dostával i do složitějších situací. Zvládl to.

„Zůstával jsem klidný. V tomhle se měnit nebudu. I když se v minulosti nějaké chyby staly, chci být stejný a hrát jako doposud. Vycházelo to. Když člověk udělá chybu, nesmí z toho vycouvat. Musí hrát pořád stejně a pomoct týmu," povídal šťastný navrátilec pro O2 TV.

Potěšen mohl být ze svého příspěvku, čistého konta a výhry. „Je to opět neuvěřitelný pocit. Dlouho jsem na návrat čekal a těšil se. Jsem nesmírně rád jak za to, že jsem dostal šanci, tak i za to, že jsme zápas zvládli," culil se Kolář.

Klíčový zákrok si připsal, když už Slavia vedla. Ve 48. minutě zlikvidoval velkou příležitost Davida Puškáče, včas se dokázal přemístit na vzdálenější tyč a ucpat místo v bráně tak, že míč do ní nemohl projít.

„Viděl jsem, jak letí ze strany centr na zadní tyč, a odhadoval, že Alex Bah na něj už asi nedosáhne. Snažil jsem se co možná nejrychleji přesunout k tyči a doufal jsem, že mě míč zasáhne, což se stalo. Musím říct, že při mně stál určitě i kus štěstí," popisoval Kolář důležitý moment.

„Ten zákrok byl skvělý. Hráli jsme v tu dobu bez jednoho ošetřovaného hráče, bylo to pro nás velmi důležité," oddechl si Trpišovský.

Kolář zažil i těžkou chvíli. Když v 65. minutě sbíral vysoký balon, narazil do něj řízný obránce Bohemians Daniel Köstl. Na hřišti okamžitě začaly téct emoce, spustila se mela a hráči do sebe tak strkali, až sudímu z ruky odlétla žlutá karta, kterou ukázal Köstlovi.

„Zařval jsem si na centr, který jsem chytil. Při výskoku mi hráč hostí podrazil nohy a já špatně dopadl. Vyrazil jsem si dech, což bylo nepříjemné. Naštěstí jsem ale dopadl na bok, a ne na hlavu," líčil Kolář.

I tenhle moment ustál a cítí na sobě, že se lepší. „Není to ještě optimální, jsem ale rád, že jsem mohl potrénovat a dát se dohromady. Sami trenéři ještě říkají, že musím ještě zamakat. Já se budu snažit na tom ještě zapracovat. Snažili jsme se s trenéry najít správný čas, kdy mě dát do brány. Domluvili jsme se takhle s Radkem Černým a Štěpánem Kolářem a jsem rád, že to takhle vyšlo. Zvítězili jsme, neinkasovali jsme," přiblížil sedmadvacetiletý brankář své aktuální rozpoložení.

Trpišovský konstatoval, že jedničkou je Mandous.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice