Hlavní obsah

Poslední Šuralův hattrick. Retro, které vzalo za srdce

Praha

Pořád se ještě nemůže hrát, a tak období zápasů z archivu nekončí. Poslední letenské retro vzalo fanoušky za srdce. Ne náhodou fotbalová Sparta právě tento týden připomněla na svém webu vítězství 3:0 v Jablonci. Hrdinou duelu z října 2017 byl reprezentant Josef Šural, od jehož tragické smrti teď uplynul jeden rok.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Josef Šural ze Sparty oslavuje svůj třetí gól během utkání v Jablonci.

Článek
Fotogalerie

Využil chyby v obraně soupeře a došťouchl míč do branky dřív, než se srazil s brankářem Hrubým. Jakmile se postavil na nohy, ukázal všem na Střelnici tři zvednuté prsty.

Josef Šural odehrál v české lize 217 zápasů a vstřelil v nich 52 branek.

Tehdy v Jablonci završil svůj hattrick z hattricků. Předchozí dva vystřihl ještě v Liberci. Poprvé v srpnu 2012, když Slovan porazil Duklu 3:2. Podruhé pak v srpnu 2014 při drtivé výhře nad Baníkem 6:0.

Soutěžní gól dal tenkrát poprvé od konce května. „Ani výkony nebyly úplně optimální. Dostal jsem šanci a chtěl to urvat za každou cenu. Naštěstí se to povedlo, díky bohu, že máme tři body taky zvenku," líčil ofenzivní záložník.

Přihrávky mu servíroval Bóža

Sparta v Jablonci vyhrála téměř po čtyřech letech a dostala se před něj na čtvrté místo tabulky. „Víme o bilanci, čtyři roky se tu nevyhrálo. Nejezdilo se nám sem dobře. Spousta lidí nám před utkáním předhazovala, že statistiky jsou proti nám, pomalu, že Jablonec je favorit. Ale nebáli jsme se," kvitoval Šural.

Při pohledu na aktéry zápasu si člověk uvědomí, jak čas rychle letí. Na lavičce Sparty seděl italský trenér Stramaccioni. Hrál Tomáš Rosický, který už je sportovním ředitelem, zranil se Václav Kadlec, jenž kvůli vleklým zdravotním patáliím kariéru také ukončil. Obranu podržel Hovorka, dnes už opora rivalské Slavie. Za Jablonec kopali Trávník i Matěj Hanousek, dnes hráči Sparty...

Na první dva góly Šuralovi nahrál Rumun Vatajelu, který teď diváky na opakovaný přenos pozval. Když se pak fanoušky oblíbený Bóža vrátil do Craiovy a vstřelil gól v Evropské lize, místo bujaré oslavy vytáhl tričko s Šuralovou fotkou, aby uctil památku bývalého spoluhráče.

Reprezentant Josef Šural zahynul 29. dubna 2019 při autonehodě minibusu, kterým se s dalšími hráči Alanyasporu vracel z utkání turecké ligy. Bývalému hráči Brna, Liberce a Sparty bylo 28 let, zanechal po sobě manželku Denisu a dvě dcery.

Šuralovy ligové hattricky
21. října 2017Jablonec - Sparta 0:3
30. srpna 2014Liberec - Baník 6:0
4. srpna 2012Liberec - Dukla 3:2

Reklama