Hlavní obsah

Přijel, nastoupil, porážku neodvrátil. Do vyloučení to bylo dobré, říká last minute posila Karviné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Karviné přicestoval ve středu a v sobotu už byl v základní sestavě. Last minute posila ze Švédska stoper Jan Douglas Bergqvist ale k prvním jarním bodům na domácím hřišti ligovému nováčkovi nepomohl. Slezané podlehli Slovácku 1:3, počtvrté doma dostali tři góly a natáhli mizérii na vlastním stadionu na šest prohraných zápasů.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Švédská posila Karviné Jan Douglas Bergqvist (vpravo) a Jaroslav Svozil po porážce se Slováckem

Článek

„Začali jsme velmi dobře, prvních dvacet, třicet minut bylo slušných, dali jsme i gól. Červená karta (42. Ayaosi) nás rozhodila, pak už to bylo těžké. Ale první poločas bych viděl pozitivně. Ve druhém jsme pak ale dostali gól, soupeř kopal penaltu za… nevím, no. Po ní jsme měli hlavy dole. Chtěli jsme se ještě vrátit, ale bylo nás deset, těžký zápas,“ líčil své první zážitky s českým fotbalem 30letý švédský fotbalista.

Stockholmský rodák by měl v obranné formaci pomoct snížit počet inkasovaných branek, kterých svěřenci Juraje Jarábka dostali v součtu s posledním utkáním proti Slovácku v pěti zápasech už čtrnáct.

„Je to špatné. Ale ukazuje to, že jsme poslední právem. V tomhle je fotbal spravedlivý. A nemůže nás omlouvat ani to, že jsme hráli se Spartou, Slavií a Slováckem. V každém zápase se dá bodovat,“ zoufal si Jarábek a doufá, že švédský obránce se zkušenostmi z Anglie, Norska, Polska, Ukrajiny a Lotyšska pomůže příval gólů alespoň přibrzdit.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Gól Slovácka. Vpravo je překonaný brankář Dominik Holec z Karviné.

„Hráče, které jsme chtěli, jsme nezískali, musíme věřit, že nám pomůže. Je s námi od středy, na tréninku vypadal výborně, navíc Bederka je zraněný. Neměli jsme moc na výběr,“ zdůvodňoval Bergqvistovo okamžité zařazení do sestavy Jarábek.

Bergqvista postavil do stoperské dvojice vedle Jaroslava Svozila, Slovák Dávid Krčík se vrátil na pravou stranu obranné řady a čtveřici vlevo zkompletoval Jiří Fleišman. „Musíme být pozitivní, do vyloučení to bylo dobré. Ukázali jsme, že umíme hrát s dobrým týmem, není důvod klopit hlavy. Ten tým je dobrý, věřím, že se budeme zlepšovat. To platí o mně. Jsem tady pár dní a nějaký čas na adaptaci potřebuju,“ vykládal Bergqvist.

Českou ligu neznal, po premiéře si ale její kvalitu pochvaloval. „Je fyzická, úderná. To mám rád. Hraje se ve vysokém tempu. V tom je to od Švédska odlišné. Trošku mi to připomnělo anglický fotbal, to mám rád. Hrál jsem tam druhou ligu (v sezoně 2010/2011 odehrál sedm zápasů za Aldershot Town),“ popisoval Bergqvist, který se po Dicku Lidmanovi (1995/1996), Aihamu Ousouovi (2021-2023) ve Slavii a Davidu Mobergu Karlssonovi (2018-2022) ve Spartě stal čtvrtým švédským fotbalistou v české nejvyšší fotbalové soutěži.

Do Karviné přišel jako volný hráč. Naposledy hrál za švédský Degerfors IF, který sestoupil z nejvyšší soutěže. Od konce loňského roku byl Bergqvist volným hráčem. V Karviné by se rád stal lídrem týmu, který pod jeho vedením dokráčí k záchraně. „Naposledy jsem ve Švédsku sestoupil, to nechci opakovat. Chci tady být lídr, dobře komunikovat, hecovat kluky,“ říkal Bergqvist.

Švédský obránce sbíral v juniorských letech zkušenosti v anglickém Readingu, nejvíce (111) utkání odehrál za pět let ve švédském Östersundu, se kterým vyhrál i domácí pohár. V sezóně 2019/2020 nastoupil za Gdyni do šesti utkání polské Ektraklasy, působil v ukrajinské Oděse a v lotyšských klubech FC Riga a FK Auda.

V sobotu přidal první start v české nejvyšší soutěži. Podstoupil pět obranných soubojů, tři vyhrál a rozdal pětadvacet přihrávek. Na branku nevystřelil, ale zapojil se do situace, po níž Dávid Krčík přivedl Karvinou ve 30. minutě do vedení.

„Douglas umí hrát ve tří- i čtyřčlenné obranné formaci, umí oběma nohama a má velice slušnou hlavu. Přestože hrál naposledy v říjnu, protože ve Švédsku se hraje systémem jaro–podzim, tak dorazil připravený fyzicky i silově,“ byl spokojený trenér Jarábek.

Související témata:
  1 : 2 Zlín - Bohemians 1 : 2 dohráno
20240519T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Bohemians
Zlín vs. Bohemians
Zlín
Bohemians
  4 : 0 Pardubice - Karviná 4 : 0 dohráno
20240519T17 : 00:00+0200
Pardubice vs. Karviná
Pardubice vs. Karviná
Pardubice
Karviná
  2 : 2 Č. Budějovice - Jablonec 2 : 2 dohráno
20240519T17 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Jablonec
Č. Budějovice vs. Jablonec
Č. Budějovice
Jablonec
  0 : 1 Teplice - Hradec Králové 0 : 1 dohráno
20240519T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice
Hradec Králové
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.