Hlavní obsah

Favorité vládli, Sparta, Slavia i Plzeň slaví. Olomouc otočila zápas v Hradci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Atraktivní bitvy měla v neděli na programu fotbalová Fortuna ligy. Do akce šla kompletní česká elita v čele se Spartou, Slavií a Plzní. Letenští potvrdili výbornou formu, když s přehledem zvítězili díky dvěma trefám Haraslína na hřišti Liberce 2:0. Stejným výsledkem skončil i duel rozjeté Plzně s Bohemians. Nezaváhala ani Slavia, která zničila Karvinou 5:1. V posledním nedělním zápase po obratu zvítězila Olomouc v Hradci Králové 3:1 a vrátila se na třetí místo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha děkují fanouškům

Článek

První poločas zápasu mezi Libercem a Spartou se nesl v opatrném duchu. Do prvního náznaku příležitosti se dostal po čtvrthodině Zelený, jeho rána však Vliegena zaskočit nemohla. Stejně se vedlo o čtyři minuty později domácímu Chalušovi, s jehož pokusem si poradil Vindahl. Když se o chvíli později neprosadil v nadějné příležitosti Olatunji a na druhé straně vytěsnil bombu Kulenoviče sparťanský gólman, skončil první poločas bezbrankovou remízou.

Ve druhém poločase lídr ligy jasně převzal iniciativu. Birmančevičovu ránu ještě vykryl belgický gólman, o chvilku později se v obrovské příležitosti ocitl Haraslín, ale těsně minul domácí branku. Slovenský reprezentant se dočkal v 69. minutě utkání, kdy střelou k levé tyči nedal libereckému brankáři žádnou šanci. A sedmadvacetiletý záložník neměl dost. O osm minut později krásnou ranou překonal Vliegena a upravil skóre na konečných 2:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Vitík ze Sparty Praha, Ahmad Ghali ze Slovanu Liberec a Victor Olatunji ze Sparty

Plzeň slaví čtvrtou výhru v řadě

Fotbalisté Plzně vstoupili do zápasu proti pražským Bohemians skvěle, když je už v 9. minutě poslal po přesné Traorého přihrávce do vedení Durosinmi. O deset minut později mohl zvýšit domácí Dweh, jeho rána však jen těsně minula břevno Reichlovy branky.

Hosté se do první velké šance dostali v 39. minutě, Hybšovu ránu k tyči však zblokoval jeden z domácích hráčů. Favorit se druhé branky dočkal v samotném závěru prvního poločasu, kdy Caduova tečovaná střela skončila za zády gólmana Klokanů.

Naději mohl dát hostům v 55. minutě Dostál, jeho hlavička však minula Staňkovu branku. Definitivní jistotu mohl dát domácím osm minut před koncem Chorý, v obrovské příležitosti však trefil jen hostujícího brankáře. Plzeň to však mrzet nemuselo, po vítězství 2:0 si připsali již čtvrtou výhru ve Fortuna lize v řadě.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Jan Kovařík z Bohemians, Tomáš Chorý z Plzně, Michal Beran z Bohemians

Slavia přejela Karvinou

Pořádný šok přinesly úvodní minuty zápasu favorizované Slavie s Karvinou. Podceňovaní hosté totiž udeřili už v 6. minutě, kdy Mandouse, který v brance vystřídal chybujícího Koláře, překonal Akinyemi. Sešívaným však výrazně nahrála hrubá chyba hostující Holce, po které ve 13. minutě vyrovnal Tijani.

Od té doby přebral favorit otěže utkání. Bořil ani Tijani ještě se svými střeleckými pokusy neuspěli, v 38. minutě však mohli fanoušci v Edenu slavit, když Bořilovu přihrávku využil Jurásek. O pět minut později už to bylo o dvě branky, pokutový kop po ruce jednoho z karvinských hráčů proměnil Jurečka.

Ve druhém poločase sešívaní bez problémů drželi náskok. Čtvrtý gól přidal po dvou minutách pobytu na hřišti Chytil, na čtyřbrankový rozdíl zvýšil z pokutového kopu v 76. minutě Wallem. Slavia dovedla utkání k pohodové výhře 5:1 a v tabulce zůstává druhá o skóre za vedoucí Spartou.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Václav Jurečka v zápase proti Karviné

Olomouc se vrátila na třetí místo

Hradec začal domácí duel s Olomoucí aktivně a už ve 12. minutě se dočkal odměny, když Krejčí usměrnil za Macíkova záda Horákův střílený centr. Vedení Votroků mohl zvýšit Vašulín, jeho střelu k pravé tyči však zlikvidoval hostující gólman. Hosté zahrozili ve 40. minutě, Julišova bomba ale mířila těsně nad břevno. Hanáci se vyrovnání dočkali vzápětí, když Zmrzlý přesnou střelou srovnal skóre.

Po změně stran hosté přidali na aktivitě, což zúročil v 76. minutě vedoucím gólem Vodháněl. V nastavení, kdy už byli na hřišti poprvé v nejvyšší soutěži oba bratři Julišové, se blýskl olomoucký Lukáš, který uzavřel na 3:1. Sigma vyhrála pátý z posledních šesti zápasů a vrátila se na třetí místo.

Program 7. ligového kola
Sobota
Slovácko–Zlín 1:0
Teplice–Pardubice 0:1
České Budějovice–Jablonec 2:1
Ostrava–Mladá Boleslav 2:0
Neděle
Plzeň–Bohemians 2:0
Branky: 9. Durosimmi, 45+1 Cadu
Liberec–Sparta 0:2
Branka: 68 a 77. Haraslín
Slavia–Karviná 5:1
Branky: 13. Tijani, 38. Jurásek, 42. Jurásek, 70. Chytil, 76. Wallem - 6. Akinyemi
Hradec Králové–Olomouc 1:3
Branky: 12. Krejčí - 41. Zmrzlý, 76. Vodháněl, 90.+6. Juliš
Související témata:
  1 : 1 Zlín - Č. Budějovice 1 : 1 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín
Č. Budějovice
  3 : 0 Jablonec - Pardubice 3 : 0 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec
Pardubice
  1 : 3 Bohemians - Karviná 1 : 3 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Bohemians vs. Karviná
Bohemians vs. Karviná
Bohemians
Karviná
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.