Hlavní obsah

Tykač: Bayern, Real, Barcelona jsou úplně jinde. Cíl je se jim přiblížit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhrocené derby se Spartou už nebude sledovat jako fanoušek, ale poprvé jako plně zainteresovaný účastník. Jako majitel Slavie. Pavel Tykač má před střety s hlavním rivalem jasné přání. „Když vyhrajeme většinu derby, tak budu spokojený,“ říká Tykač v nejčerstvějším čísle slávistického časopisu Halftime.

Foto: HALFTIME - Petr Končal - SK Slavia Praha

Majitel fotbalové Slavie Pavel Tykač.

Článek

V úterý přišel Tykač pogratulovat na otevřený trénink trenéru Jindřichu Trpišovskému k narozeninám, a svou přítomností možná i nakopnout mužstvo před čtvrtfinále domácího poháru. Ve středu se usadí do lóže na stadionu v Edenu a derby se Spartou bude sledovat s nadhledem.

„Chápu pohled lidí, kteří to vnímají silně emočně, skoro až jako válku. Já jim rozumím. Jenže mně už je šedesát, ne pětadvacet, nezblázním se z toho. Budu naštvaný, když to nevyjde? Jasně, ale vím, že nejde vyhrát vždy,“ svěřuje se Tykač.

K největšímu zápasu a nejostřejší rivalitě v Česku přistupuje s pokorou a k soupeři s respektem. „Kdyby neexistovala Sparta, byla by to nuda,“ míní čtvrtý nejbohatší Čech.

Ano, bude to i derby miliardářů, Spartu totiž vlastní podle žebříčku magazínu Forbes ještě o něco majetnější Daniel Křetínský. „Nepřeceňoval bych to, že jsme s Danem Křetínským v nějakém zvláštním konfliktu. V byznysu jsme vedle sebe desítky let. Já si ho pamatuji jako mladičkého právníka dva roky po fakultě a on si mě pamatuje jako dvaatřicetiletého kluka. Známe se opravdu dlouho a na našem vztahu se nic dramaticky nezmění. Že bude legrace? Bude a já se na to všechno moc těším,“ zmiňuje Tykač.

Má sny a přání. Pět titulů za deset let stanovil jako jasný cíl. „Víc by se mi tedy líbilo šest. Zase ale jsem realista. Ekonomická síla Sparty byla dlouho úplně jinde a nyní je stejná jako naše. Bude to nejen o schopnostech,“ říká devětapadesátiletý podnikatel.

„Už to nebude tak, že naši hráči, trenéři, manažeři jsou lepší než jejich, ani obráceně. Čekají nás úžasné bitvy a není nic lepšího než ta naše rivalita, a to, že to váš hlavní soupeř dělá taky dobře. Posouvá to ve výsledku oba,“ tvrdí Tykač.

Slavia i Sparta jsou při síle, disponují silným zázemím, sbírají úspěchy v Evropě. „Jednou bych si přál, aby na derby pražských „S“ jezdili lidé z celého světa jako na El Clásico (Real Madrid vs. Barcelona - pozn. aut.). Abychom vytvořili fenomén,“ prohlašuje Tykač.

Trpišovský a TykačVideo: Sport.cz

Připadá vám to jako pohled snílka? Možná. Ovšem i české derby má co nabídnout. Pokud se tedy zrovna nezvrhne v hrůznou řež jako na podzim. Teď se v něm ale dvakrát po sobě utkávají dva osmifinalisté Evropské ligy. I na mezinárodním pódiu by se chtěl Tykač blýsknout.

„Slavii vnímám v evropském kontextu a jako realista si myslím, že při shodě okolností můžeme jednorázově uspět a udělat velký výsledek i za hranicemi. Samozřejmě dlouhodobě nejde soupeřit s Bayernem, Realem nebo Barcelonou, protože i z pohledu ekonomického jsou Madrid nebo Mnichov prostě objektivně jinde. Cíl je se jim přiblížit,“ vypráví majitel sešívaných. Předpoklad vidí v tom, že v Česku budou dva až tři konkurenceschopné kluby v Evropě. Současný stav takový je, Plzeň je v osmifinále Konferenční ligy.

S novou rolí se už srovnal. Zvykl si, že Slavia přitahuje daleko větší pozornost a zájem než jakýkoliv byznys. „Poté, co se dostalo ven, že mám zájem o Slavii, svět se změnil. Ani si nechci představovat, jak to má taková Taylor Swift. To musí být šílené. Záměrně to trochu přeháním, ale já to teď vlastně prožívám. Taxikáři, číšníci v restauracích nebo lidé na ulici. Všichni koukají, zastaví mě a mají potřebu si povídat o fotbale. Někdy zase jen projdou, usmějí se a ukážou palec nahoru,“ přibližuje.

Plně věří štábu lidí, který je v klubu. Za jeho chod bude nadále zodpovědný především předseda představenstva Jaroslav Tvrdík. „Vyberete si jednoho lídra, ve Slavii Jaroslava, a vytvoříte mu takové podmínky, aby mohl společně se svým týmem dělat to nejlepší. Navíc fotbal není primárně obchod. Na Slavii se pohledem návratnosti peněz nekoukám,“ říká Tykač.

Týmu kouče Trpišovského zase nehodlá fušovat do taktiky nebo radit při skládání sestavy. „Jsem v úžasu, kolik lidí má jasnou představu o tom, jaká by měla být naše stoperská dvojice. Náš zahradník například. Já si upřímně nedokážu představit, že bych zvednul telefon a začal Jindřichovi Trpišovskému diktovat sestavu nebo taktiku. Možná se ho někdy z obdivu k jeho řemeslu zeptám, proč a jak nějaké věci dělá, ale tam moje ambice trénovat začíná a končí,“ tvrdí Tykač.

Na Trpišovském a spol. je, aby jeho sny a plány plnili.

Reklama