Hlavní obsah

Vyškovské ambice v baráži nekončí, klub touží po postupu do první ligy

Nejpřekvapivějším účastníkem baráže o první fotbalovou ligu je MFK Vyškov. Druhý tým druholigové tabulky v boji o postup mezi elitu vyzve ve dvojzápase předposlední celek první ligy Zlín. Chce se pokusit o to, aby jako první z nižší soutěže překvapil a splnil cíl majitele. Už také vybírá azyl, kde by případně první ligu hrál.

Fotbalisté Vyškova během utkání čtvrtfinále MOL Cupu se Slavií

Článek

Klub vlastní kamerunský podnikatel Kingsley Pungong, který pro Vyškov vytyčil cíl postoupit do první ligy. Přitom Vyškov nyní zakončil teprve druhou sezonu ve druhé lize, kam postoupil po covidové sezoně v roce 2021.

"My jsme v tomto ročníku mohli uvažovat dokonce o přímém postupu, V Karviné jsme byli blízko výhře a prvnímu místu tabulky. I tak je ale druhé místo neskutečným úspěchem," řekl v rozhovoru pro ČTK generální manažer klubu Zbyněk Zbořil.

Za vzestupem klubu, který hraje mistrovské zápasy v pět kilometrů vzdálených Drnovicích, stojí vedle majitele i práce trenéra Jana Trousila. Mužstvo převzal v roce 2016 a přivedl ho z MSFL až ke špici druhé ligy. Na jaře však MFK vyhrál jen dva zápasy ze sedmi a netrpělivý majitel Trousila v polovině dubna odvolal.

Ke kýžené barážové příčce celek dovedl Jan Kameník, trenér, který koučoval dříve i prvoligový Zlín. Právě proti němu se nyní postaví v historickém dvojzápase. "Oni musí, my můžeme," vystihl Zbořil situaci před prvním čtvrtečním zápase ve Zlíně.

Vyškovský klub se tak trochu vymyká běžně zažitým českým standardům. Kamerunský majitel "zásobuje" klub hráči z Afriky, z nichž mnozí reprezentují své země. "Tito hráči se k nám dostanou z výběrových kempů v Dubaji, kam se nominují zase z akademií v Ghaně, Kamerunu či Pobřeží Slonoviny," naznačuje Zbořil, jak se do střední Evropy dostanou afričtí fotbalisté, kteří si zde pak budují jméno a odcházejí za vyššími metami. Na vyškovské soupisce jich bylo letos sedm.

Z toho vyplývá i trochu jiný fotbal, který Vyškov hraje: rychlý, živelný, trochu surový. "Jsou to šikovní kluci, ale někdy jim chybí taková evropská zodpovědnost a disciplína," řekl ČTK asistent trenéra Rostislav Horáček, který vede i gólmany a nedá dopustit na reprezentanta do 21 let Antonína Kinského. "Už teď je to naše velká opora, v životě jsem snad netrénoval nadějnějšího brankáře. Ten roste nejen pro naši první ligu," dodal Horáček.

I když favoritem baráže je Zlín, rádi ve Vyškově pracují s variantou, že by postoupili do první ligy oni. Neměli by však kde hrát. Drnovický stadion, kde se před pětadvaceti lety hrály i reprezentační duely, nesplňuje současné parametry pro nejvyšší soutěž. Proto klub hledá případný azyl.

"Už dříve jsme oslovili Brno, ale majitel Zbrojovky řekl kategorické ne," přiblížil Zbořil komunikaci, která však probíhala ještě před tím, než Brno sestoupilo. Nyní je Srbská pro první ligu teoreticky volná. První variantou tak podle informací ČTK je nyní Znojmo, kde je stadion sice malý, ale splňující požadavky pro nejvyšší soutěž. "Ano, tam jednáme," připustil Zbořil.

K tomu, aby jednání mohla pokračovat, musí ambiciózní klub nejprve postoupit v baráži přes zkušený Zlín v čele s koučem Pavlem Vrbou. První duel se hraje na zlínské Letné ve čtvrtek od 17:30, odveta v Drnovicích v neděli .

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.