Hlavní obsah

Jako do zdi. Slavia se v ofenzivě trápila, Trpišovský soupeře jako Raków nepamatuje

Slavia je zvyklá, že musí trpělivě udolávat obrany soupeřů. Ale s odporem, jaký předváděl Raków Čenstochová v prvním zápase play off fotbalové Konferenční ligy, se jen tak nesetkává. Sešívaní působili bezradně, za celý zápas vyslali jedinou střelu na bránu, když kapitánovi Tomáši Holešovi ulétl centr do sítě. „Bylo to málo,“ přiznal jediný úspěšný střelec Pražanů po porážce 1:2 v Polsku, která červenobílým zatemňuje vyhlídky na průnik do základní skupiny.

Sestřih zápasu Raków - SlaviaVideo: O2 TV Sport

 
Článek

Čenstochová (od našeho zpravodaje) - Slávistický křídelník Moses Usor třikrát vypálil za vápnem, pokaždé šla jeho střela vedle branky Rakówa. Centr Petera Olayinky vracel před bránu Ivan Schranz, ale tam ho obránci domácích odvrátili na roh. Gól Tomáše Holeše, kterému sjel centr a překvapil gólmana Kacpera Trelowského. Všechno. Ofenzivní počínání sešívaných proti Rakówu víc nápadů nepřineslo.

Červenobílí věděli, že celek kouče Marka Papszuna výtečně brání. Ostatně Raków v předchozích čtyřech zápasech v předkolech Konferenční ligy neinkasoval. Ale že to bude až tak těžké? „Mají perfektní defenzivu, vhodné typy hráčů na svůj způsob hry. Strašně těžko se do nich soupeř dostává. Před zápasem jsem se o tom bavil s Murisem Mešanovičem (bývalý hráč Slavie), který proti nim dvakrát hrál, a měl podobný pocit. Nevybavuji si, jestli byl nějaký tým v Evropě takhle agresivní, důrazný a precizní v defenzivních duelech a měl v nich takovou úspěšnost," přemítal slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Slavia si s tím neporadila. Neměla nikoho, kdo by vymyslel překvapivý moment nebo kdo by nějak pomohl utrápenému Ondřeji Lingrovi na hrotu. Nikdo nepředvedl akci, jako domácí šutér Ivi López, který vycvičil Oscara a Petera Olayinku a z hranice vápna perfektní ranou skóroval.

„Nedokázali jsme Raków dotlačit do chyb, které jsme naopak my udělali a do kterých nás oni donutili. López při gólu obešel dva hráče. Tohle potřebujeme udělat my na útočné polovině taky. Je to jediný recept na takovou obranu, tedy prosadit se jeden na jednoho," uvědomoval si Trpišovský.

První půle byla v podání českého vicemistra silně nevýrazná, druhá podobná, možná o chlup lepší. „Nebyli jsme schopní se tam kombinačně dostat, neudrželi jsme v prvním poločase balon. Po změně stran se to trochu zlepšilo, ale i tak jsme moc střeleckých pozic neměli. Bylo to málo," uznal Holeš.

„Když se zatáhli úplně dolů, hráli 5 - 4 - 1, do toho se těžko dostává. Byl to jiný zápas než minule na Panathinaikosu, který byl pro nás náročnější směrem do obrany," přidal porovnání kapitán Slavie.

Sešívané limituje marodka. Chyběli útočníci Yira Sor a Václav Jurečka, křídelník Ewerton nebo záložník Lukáš Provod. Všichni tihle hráči, již jsou schopní ofenzivě dost pomoct, zůstali v Praze. „Samozřejmě že by se nám hodili. Uvidíme, jak na tom budou za týden," podotkl Holeš. Minimálně Ewerton ale zůstane mezi zraněnými, také Jurečka vypadl ze soupisky kvůli zdravotním trablům.

„K fotbalu to patří. Určitě nám takový typ hráče, jakými jsou Sor nebo Jurečka, chyběl. Třeba Lindži (Lingr) to měl hodně těžké. Olayinka nahoře pohybem a dravostí dělal soupeři větší problémy," konstatoval Trpišovský.

Našel ale i pozitivní výkon v ofenzivě. Líbil se mu nástup osmnáctiletého krajního záložníka Matěje Juráska. „Ukázal zajímavé momenty i dobrou mentalitu. Nebál se něco udělat, byl odvážný. Jsem rád, že v nouzi, kterou kvůli zraněním máme, ukázal ochotu týmu pomoc," vypíchl šéf slávistické lavičky.

Reklama