Hlavní obsah

Vrah, palič šancí. I proto musel Šulc několikrát z Plzně. Teď je z něj nejlepší střelec Viktorie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roky se točil v začarovaném kruhu. Jako dorostenec střílel za sezonu patnáct gólů, ale dostat míč do soupeřovy branky mezi dospělými v dresu mateřské Plzně byl pro záložníka Pavla Šulce neřešitelný problém. Trenéři z něho byli na mrtvici, stejně tak tehdejší majitel klubu Adolf Šádek. Se Šulcem dvakrát ztratil trpělivost a poslal ho na hostování. Teď však píše 22letý borec zcela jiný příběh.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Pavel Šulc pomohl k výhře Plzně nad Gzirou 4:0 gólem a dvěm asistencemi.

Článek

V posledních dvou zápasech za Viktorii vstřelil čtyři góly, dost možná bilanci rozšíří ve čtvrteční odvetě 3. předkola Konferenční ligy na půdě maltské Gziry (první duel vyhrála Viktoria i díky Šulcově trefě 4:0).

„Pavel nám dává technickou nadstavbu. Je silný na míči, některé situace možná až moc přehrává. Už třetí zápas po sobě nám přinesl veliké osvěžení. Přidal i góly, byť to není velký kanonýr," pochvaluje si plzeňský trenér Miroslav Koubek.

Proměna plzeňského Pavla Šulce a jeho hattrick. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

V Plzni do svého odchovance vkládali velké naděje. Jenže Šulc se nekamarádil s koncovkou. Proto jel tři roky podle shodného scénáře. Absolvoval přípravu s A-týmem, po ní odešel na hostování. Jihlava, Opava, České Budějovice. Až někdejší trenér Viktorie Adrián Guľa si ho nechal v kádru pro jaro 2021, následně pak i Guľův nástupce Michal Bílek v mistrovské sezoně 2021/2022.

Foto: fcviktoria.cz

Pavel Šulc se raduje.

Šulc v ní však vyprodukoval jedinou branku. Navíc málem připravil Viktorii o titul, když v únorovém duelu na Spartě zahodil 3 obrovské šance a Západočeši ztratili dva body. Na Letné nedokázal skórovat dvakrát ani ze tří metrů, kdy stál sám před brankářem. „Tohle považuju za obrovskou chybu. Že nedal stoprocentní šance, rozhodlo o tom, že jsme na Spartě nevyhráli," zlobil se Bílek. Máloco ho dokáže nadzvednout, ovšem tohle bylo hodně i na něj. Jeho tým přišel tehdy nejen o vítězství, ale i o pozici ligového lídra.

„Když jsem na ty situace koukal zezadu, nevěřil jsem vlastním očím. Nedokázali jsme dát gól ani když jsme šli tři na gólmana. Ve mně se to fakt vaří. Tohle nedat je těžké. Nevím, co víc k tomu říct," přisadil si kapitán Lukáš Hejda.

Plzeň před odvetou Konferenční ligy. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Šulce tak čekalo další stěhování, tentokrát do Jablonce. Na sever Čech odcházel s bilancí pěti branek v 79 ligových zápasech. Průměrně do té doby skóroval až v každém šestnáctém. V Jablonci stihl tento počet za jeden rok. Teď vypadá, že konečně v Plzni prorazí.

Kvůli účasti na červnovém EURO jednadvacítek si první start v nové sezoně si musel počkat do čtvrtého soutěžního duelu. Proti Baníku, s Gzirou a především v Českých Budějovicích, kde se blýskl hattrickem, Šulc ukázal, že si šanci v Plzni zaslouží.

Sestřih zápasu 3. předkola Konferenční ligy Plzeň - GziraVideo: O2 TV Sport

„Domluvili jsme se, že bude pro všechny nejlepší, abych dotrénoval. Splnil jsem to, co po mně trenér chtěl a jsem rád, že mi potom dal šanci," lebedí si Šulc, který o své slabině dobře ví. „Skoro po každém tréninku se snažím zapracovat na koncovce. Vím, že u mě jsou šance na houby," tvrdí Šulc, kterému před lety po jeho „ušmudlaném" gólu v duelu s Příbramí přinesl boss Šádek do kabiny bonboniéru...

Jiného by možná frustrace z mizerné produktivity dostala, Šulc se ale nepoložil. Díky zarputilé povaze a řádné porci sebevědomí na hřišti. Vždyť během štace v Českých Budějovicích se dokázal během zápasů pohádat i s brankářkou ikonou Jaroslavem Drobným.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Českých Budějovic Jaroslav Drobný během utkání na Spartě.

„Měl jsem k němu respekt. Když ale něco řekl na hřišti, byl jsem mu schopný odpovědět. Po příchodu do kabiny jsme si všechno v klidu vyříkali. Tohle ke mně patří. Pokud se mi nedaří, dokážu klidně všem říct, že jsem zápas podělal. Ale víc se v tom nebabrám, za hodinu mám čistou hlavu. Na hřišti jsem drzý, věřím si. Vím, co umím," vyprávěl tenkrát Šulc, který jako kluk chodil do plzeňského kotle povzbuzovat Horvátha a spol. v jejich zlaté éře. „Už od deseti let jsem věděl, že si za Viktorku jednou zahraju," měl jasno před lety. Brzy by se mohl stát jejím klíčovým mužem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.