Hlavní obsah

Jarolím o současném Bayernu: Bez Lewandowského je slabší až o čtyřicet procent!

Do Bayernu přišel v 1997 jako dorostenec z pražské Slavie. V nejlepším německém klubu strávil bývalý záložník David Jarolím tři sezony, poté se výrazně prosadil v Hamburku. V rozhovoru pro Právo se vyjadřuje o fungování Bayernu, o současném rozpoložení úterního soupeře Plzně i o tom, jestli mu může Viktoria znepříjemnit život.

Foto: Joan Monfort, ČTK/AP

Bývalý kanonýr Bayernu Robert Lewandowski střílí od léta góly za Barcelonu.

Článek

Mnichov (od našeho zpravodaje) - „Bayern úplně v pohodě není, přestože v pátek po delší době vyhrál. Nad Leverkusenem, který je v úvodu podzimu špatný," říká 43letý Jarolím.

Upřímně, může Plzeň v Mnichově něco uhrát?

Viktorka nemá ve skupině Ligy mistrů co ztratit, může hrát celkem uvolněně. Ale samozřejmě, v Mnichově to bude mít hodně složité.

Zamával s Bayernem odchod kanonýra Lewandowského do Barcelony?

Stoprocentně. Pro mě je nepochopitelné, že takového hráče pustili. Měli udělat úplně všechno, aby ho udrželi. Lewandowski by zůstal, ale nabídli mu kratší smlouvu. Navíc jednali s Haalandem, což Lewandowského trochu naštvalo. Když vidím současnou Barcelonu, která pro mě byla, na její podmínky, průměrná... Lewandowski dělá v její hře obrovský rozdíl. Dává góly, rozhoduje zápasy. Barcelona bude díky němu hodně silná. Bayernu moc chybí.

Angažoval ale útočníka Maného, který střílel góly za Liverpool.

Mané je určitě výborný hráč. Pro mě ale není typický hrotový útočník. Lewandowski dával každou sezonu přes třicet gólů, tohle se těžko nahrazuje. K tomu makal pro mančaft, dělal spoustu jiné práce. Myslím, že Bayern je bez něj slabší až o čtyřicet procent.

V jaké formě je Plzeň před utkáním v Mnichově? Ptáme se v Přímáku.Video: Sport.cz

Vzhledem k vlažnému startu do sezony, je kolem Bayernu v Německu dusno?

Tlak je od médií, jdou po trenéru Naglesmannovi. Teď dal Bayern čtyři góly Leverkusenu, vysoké vítězství asi kouči pomohlo. Nagelsmann to bude mít ale těžké dál.

Vedení Bayernu je známé tím, že nepanikaří. Když už sáhne k trenérské výměně, tak až po delší době. Opravdu může hrozit Nagelsmannovi vyhazov?

Trenér přišel před minulou sezonou, dovedl Bayern k titulu. Ale nevyhrál Německý pohár, z Ligy mistrů vypadl poměrně brzo. Což se nedá hodnotit jako úspěch. Když se týmu nebude dařit, bude mít velké manko na první místo, myslím, že jiné řešení vedení mít nebude.

Nebylo by řešením, kdyby Bayern „spáchal" čas od času i finančně nákladný přestup? Jako třeba Barcelona, Real Madrid, PSG nebo Manchester City?

V Mnichově si zakládají, aby byli v černých číslech. Klub vedou bývalí hráči - Oliver Kahn je prezident, Hasan Salihamidžič sportovní ředitel. Pro Bayern pracují i další někdejší opory. Bayern si vydělá sám na sebe. Moc nerozumím tomu, když se píše, že Real a Barcelona mají velké dluhy a přesto dělají hráče za velké peníze. Tohle se obecně v Německu dít nemůže.

Narážíte na pravidlo padesát plus jedna, podle kterého by kluby v Německu neměl vlastnit jeden majitel?

Přesně tak. Tohle je zdravá ekonomika. Právě Bayern je příkladem, jak by měl zdravě fungovat profesionální klub.

Přímák s Jiřím SaňákemVideo: Sport.cz

Reklama