Hlavní obsah

Nizozemci dali během tří minut Uruguayi mat a po 32 letech budou hrát zase o zlato

KAPSKÉ MĚSTO

Už dvakrát v historii světových šampionátů hráli Nizozemci o zlato, ani ve čtyřiasedmdesátém, ani o čtyři roky později však na něj nedosáhli. V Jižní Africe si řekli o třetí pokus. V semifinále dali během tří minut dokonalý mat Uruguayi, vyhráli 3:2 a v neděli 11. července se ve finále utkají s vítězem druhého semifinále Německo - Španělsko, jež je na programu ve středu.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Arjen Robben oslavuje svou branku proti Uruguayi

Článek
Fotogalerie

Až neskutečná paráda, jakou kapitán Nizozemců Van Bronckhorst předvedl. Když se jeho „oranjes“ předlouhých osmnáct minut marně pokoušeli najít recept na přehuštěnou jihoamerickou obranu, když Kuijt hned v samém úvodu ve vyložené šanci přestřelil a další podobná příležitost nepřicházela, napálil pětatřicetiletý veterán míč z dobrých třiceti metrů a trefil přímo šibenici. Uruguayský gólman Musela  sice po jeho ráně skákal, ale vzduchem plachtil marně, neboť proti podobnému projektilu neměl naději.

Martin Cáceres trefuje kopačkou do obličeje Demy de Zeeuwa z Nizozemskafoto: Reuters/Mike Hutchings

Forlán se inspiroval a vyrovnal

Semifinálová partie připomínající v úvodu spíše taktické šachování než bitvu o finále, tak samozřejmě dostala jiný ráz. Uruguay poznamenaná absencí distancovaného střelce Suáreze a zraněného kapitána Lugana už nemohla jen bránit a čekat na příležitost, naopak musela hrát a věřit, že se aktivní Forlán střelecky prosadí a vyrovnání zařídí.

A dočkala se, neboť pět minut před přestávkou Forlán skutečně předvedl, v jak báječné formě ho šampionát zastihl. Možná se inspiroval nizozemským kapitánem, třeba si jen všiml, že gólman "oranjes" stojí až příliš daleko před bránou. Zkusil to s dalekonosnou střelou prostě také a váhajícího Stekelenburga vytrestal. Nizozemce rovněž, protože po vedoucí brance vyklidili hřiště a dopředu se nepouštěli, neboť zřejmě propadli klamu, že náskok uhájí a z rychlého výpadu si ho případně pojistí.

Diego Forlán oslavuje svou branku do sítě Nizozemskafoto: ČTK/AP

Šest minut po půli mohlo být "oranjes" ještě hůř, protože Boulahrouz nabídl lajdáckou přihrávkou Jihomaričanům skóre otočit. Stekelenburg zachraňoval na poslední chvíli před Cavanim, i on se však vzápětí jen díval, jak Pereira posílá odkopnutý míč nad bránu.

Tři minuty stačily a oranjes rozhodli

Teprve tento moment a následný Forlánův trestný kop Nizozemce probral, takže se konečně rozpomněli na to, co se na šampionátu až dosud ctilo - tedy ofenzivní kolotoče před soupeřovou bránou zúročované Sneijderem a Robbenem. Stačilo jim zpřesnit a zrychlit hru, nedržet balón, ale naopak rozebrat obranu Jihoameričanů bleskovými přihrávkami a k tomu mít i trochu štěstí.

Sneijder ho v 71. min. určitě měl, když jeho plíživou střelu lehce tečoval Pereiera a míč zapadl k tyči, Robben ho za čtyři minuty nepotřeboval, neboť po centru Kuijta jeho dobře mířená hlavička zapadla k tyči na milimetr přesně.

Finále bude evropskou záležitostí

Za tři minuty tak bylo o finalistovi mistrovství světa rozhodnuto! Oranjes si po dvaatřiceti letech zase zahrají o zlato. V neděli 11. července vyrukují na vítěze druhého semifinále Německo - Španělsko, takže vyvrcholení šampionátu bude čistě evropskou záležitostí.

Vyčerpaný, ale šťastný Dirk Kuijt z Nizozemska během semifinále s Uruguayí. V neděli si jeho tým zahraje po třetí v historii o zlato.foto: ČTK/AP

Poražení Jihoameričané, kteří v nastaveném čase výsledek semifinále zásluhou Maximiliana Pereiry už jen skorigovali, budou hrát o den dříve o bronz. Zoufalý závěrečný nápor a šance, kterou připravil spoluhráčům Ebreu, jim nebyl nic platný, po čtyřiceti letech skončila jejich pouť mistrovství světa opět v semifinále.

Semifinále fotbalového mistrovství světa
Uruguay - Nizozemsko 2:3
Branky: 41. Forlán, 90.+2. M. Pereira - 18. Van Bronckhorst, 71. Sneijder, 73. Robben. Rozhodčí:  Irmatov - Iljasov (oba Uzb.), Kochkarov (Kyrg.). ŽK: M. Pereira, Cáceres - Sneijder, Boulahrouz, Van Bommel. Diváci: 62 479. Poločas 1:1.
Uruguay:  Muslera - M. Pereira, Victorino, Godín, Cáceres - Pérez, Arévalo, Gargano, Á. Pereira  (78. Ebreu) - Forlán (84. Fernandez), Cavani. Trenér: Tábarez
Nizozemsko: Stekelenburg - Boulahrouz, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst - Van Bommel, De Zeeuw (46. Van der Vaart) - Robben (90. Elia), Sneijder, Kuijt - Van Persie. Trenér: Van Marwijk.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.