Hlavní obsah

Další rozpaky kolem VAR. Takhle to dál nejde, zuřil trenér z Premier League

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smolná třináctka? Pro Wolverhampton rozhodně. Ve 13. kole Premier League prohrál v aréně Fulhamu 2:3 poté, co dvakrát inkasoval z kontroverzních penalt po zásahu VAR. „Dnešní večer mě možná definitivně obrátil proti videu,“ soptil Gary O'Neil, trenér Wolverhamptonu, ve vysílání televizní stanice Sky Sports. Penalty zpochybnili i experti.

Foto: Paul Childs, Reuters

Gary O'Neil, trenér Wolverhamptonu, měl po porážce 2:3 ve Fulhamu vztek na videorozhodčího.

Článek

„Rád bych se bavil o hře, ale nejde to. Znovu budeme rozebírat rozhodnutí sudích, která mají dopad na naši pověst, klub i živobytí,“ láteřil O'Neil na konci hořkého pondělního večera.

Že vám to něco připomíná? Před třemi týdny podobně mluvil Ange Postecoglou, trenér Tottenhamu. Jeho zápas s Chelsea (1:4) orámovalo pět gólů –⁠ a dalších pět neplatilo po dlouhých konzultacích s videorozhodčím. Utkání se protáhlo na málo vídaných 111 minut.

Zatímco tenkrát VAR podle většiny expertů intervenoval správně, po pondělní partii Fulhamu s Wolverhamptonem zůstala pachuť. Hosté sahali po remíze 2:2, dokud rozhodčí Michael Salisbury v 93. minutě se zpožděním neodpískal penaltu za to, že Joao Gomes ve vápně lehce zavadil o Harryho Wilsona. Nejdřív se hrálo dál, na vstup VAR došlo až po pár minutách. Brazilský křídelník Willian pokutový kop proměnil a Fulham vyhrál. „Penaltu bych nepískal, nepřišlo mi to jako jasná a zřejmá chyba rozhodčího,“ kroutil hlavou Jamie Carragher, někdejší obránce Liverpoolu.

Spoustu emocí vyvolala už první penalta za stavu 1:1. Nélson Semedo, záložník Wolverhamptonu, nešikovně šlápl na nohu Toma Cairneyho, jenž upadl. „Semedo stál Cairneymu na palci nohy, tohle bylo na penaltu málo,“ poznamenal Carragher. „Taky bych nepískal, Semedo zasáhl míč,“ dodal Fredrik Ljungberg, bývalý záložník Arsenalu. „Trefil mě do kotníku,“ bránil se Cairney. „V tom tempu vás to srazí. Myslím, že to penalta byla.“

Tenhle moment rozhodčí Salisbury konzultoval jen na dálku, ani se nebyl podívat u monitoru. „Po zápase mi říkal, že to byla chyba, ale nám to už nepomůže,“ líčil rozhořčený trenér O'Neil, jenž chtěl i dvě červené karty pro hráče Fulhamu. „Vždycky jsem byl pro VAR, ale myslím, že v současnosti způsobuje problémy.“

Wolverhampton v souvislosti s videem necítil křivdu poprvé. Komise rozhodčích se O'Neilovu týmu omlouvala hned po prvním zápase sezony s Manchesterem United (0:1) poté, co rozhodčí upřeli Wolverhamptonu jasnou penaltu. Mimochodem, u videa tenkrát seděl sudí Salisbury… Klub z metropolitního hrabství West Midlands se cítil poškozený i po partiích s Lutonem, Newcastlem a Sheffieldem.

„Nejsem naštvaný na lidi, ale na systém. Máme dvě možnosti. Buď se budeme chovat tak, jak bychom měli, a respektovat rozhodnutí sudích. Nebo začneme dělat rámus a stěžovat si, že nám video ubližuje,“ vykládal trenér O'Neil. „Radši bych byl slušný, jenže takhle to dál nejde.“

Reklama