Hlavní obsah

Fotbal řeší barevnou revoluci. Zničí to hru, zní z Anglie. Osobnosti protestují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vaši oblíbenci peláší vpřed, jenže hráče s míčem u půlicí čáry zatáhne za dres protihráč. Není to záludnost na kriminál. Spíš taktický faul, který zhatí možnou šanci hned v zárodku. I za podobné prohřešky by se ve fotbale mohla v budoucnu udělovat modrá karta. Ano, čtete správně. A pozor, nemusí to být příliš vzdálená představa.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Rozhodčí Francois Letexier v utkání Slavie s AS Řím uděluje žlutou kartu. Brzy by sudí mohli nosit v kapse i modrou kartu.

Článek

O nápadu informovala minulý týden Mezinárodní pravidlová komise (IFAB). O jejím zavedení se bude disktovat začátkem březnu ve Skotsku na zasedání komise, kterého se zúčastní i zástupci FIFA.

Modrou novinku by rozhodčí měli tasit za protesty nebo taktické fauly, za trest bude provinilec vyloučený na deset minut. Jako názorný příklad modrého provinění se uvádí zákrok italského stopera Chielliniho, který ve finále posledního Eura málem serval dres z Angličana Bukaya Saky.

Právě na ostrovech se horlivě diskutuje o revoluční změně.

„Zničí to hru, kámo,“ vypálí kouč Tottenhamu Ange Postecoglou. „Co bude tým s deseti hráči dělat? Deset minut zdržovat.“

„Myslím, že bychom měli zachovat fotbal co nejjednodušší,“ navazuje respektovaný kouč Jürgen Klopp z Liverpoolu. „Už nyní mají rozhodčí obtížnou práci, je v ní spousta emocí. Tímhle by se jen zvýšila pravděpodobnost chyb i diskusí: Bylo to na modrou kartou? Nebylo to na žlutou kartu?“

„Výklad rozhodčího by byl ještě důležitější,“ odhaduje trenér Chelsea Mauricio Pochettino. „A co by se stalo faulujícímu brankáři? Budeme hrát deset minut bez něj, nebo ho budu moct vystřídat?“

„Nejsem fanoušek modrých karet, jen by přinesla zmatek. Současný systém funguje dobře,“ přisazuje si Eddie Howe, šéf střídačky Newcastlu.

S pochybami se ozvala ze Španělska i slavná trenérská kapacita Carlo Ancelotti. „Pravidla jsou rok od roku složitější a nevím, co by přinesla modrá karta,“ hlásí kouč Realu Madrid.

Například Španěl v anglických službách ale myšlenku zcela nezavrhuje. „Rozhodování a technologií je hodně, ale pokud by to zlepšilo hru, za pokus by to stálo,“ uvažuje kouč Arsenalu Mikel Arteta.

Podobně smýšlí a argumentuje i IFAB. Větší postih redukuje počet faulů, což znamená plynulejší hru, víc šancí, víc gólů, víc zábavy, víc radosti. Ostatně dočasné tresty se využívají v dalších kolektivních sportech, jako je hokej, ragby nebo házená.

Inovaci testovala už před pár lety anglická fotbalová asociace (FA) v neprofesionálních soutěžích a vyšlo, že počet prohřešků klesl o 38 procent.

„Vždyť je pro fanouška frustrující, když vidí slibný protiútok, který někdo zmaří,“ obhajuje ideu generální ředitel FA Mark Bullingham a upřesňuje: „Stěžejně by se mělo trestat chování hráčů a protesty. A zvažuje se, zda by se neměly rozšířit do dalších oblastí jako taktické fauly.“

Pro úplnost návrhu se hodí dodat, že dva modré tresty podobně jako ve žlutých případech znamenají trvalé vyloučení. Kombinace žluté a modré karty znamená zase červenou.

„Nemám problém s tím, aby se to otestovalo. Neznamená to ale, že s tím souhlasím,“ prohodí Klopp. „Pokud to bude zavedeno i na nejvyšší úrovni, věřím, že bude vše vyzkoušeno,“ upozorní Arteta.

V tom tvůrci pravidel ale aktuálně narážejí.

A dost zásadně.

Proti úpravě se hned vymezila Premier League, její aplikaci do fotbalových řádů označuje za nesprávnou a předčasnou. Výhrady má i šéf UEFA Alexander Čeferin a velice zdrženlivý postoj oficiálně zastává i FIFA, která uvedla: „Podobné tresty by se měly testovat odpovědným způsobem, což je stanovisko, které hodláme zopakovat i v březnu.“

Bude zajímavé sledovat, kde a zda vůbec se modrá revoluce započne. Karetní tresty se udělují od mistrovství světa 1970 v Mexiku. I experti se ale bojí, zda žluté, modré a červené karty nezpůsobí jen šedou zónu a chaos.

Reklama