Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Někdy uděláte vše správně a stejně zůstanete bez odměny. Aneb souboj trenérských titánů pro Conteho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětibranková demolice Sportingu Lisabon byla pro fotbalový Manchester City skvělým způsobem, jak se naladit na bitvu s Tottenhamem. Jenže lídr Premier League při domácím vystoupení nečekaně selhal, byť celému zápasu a všem statistikám dominoval. Nikoliv však z pohledu konečného skóre. Bývalý fotbalový reprezentant Radoslav Kováč v komentáři pro Sport.cz rozebírá souboj dvou elitních klubů nejvyšší anglické soutěže.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP

Tottenham zaskočil Manchester City.

Článek

„Prožil jsem sobotu s Premier League. Nejdříve jsem sledoval remízovou bitvu West Hamu s Newcastlem, pak vítězné vystoupení Chelsea na půdě Crystal Palace, a následně souboj Manchester City-Tottenham. A byl jsem ohromený. Žasl jsem, co je možné. Prostě neuvěřitelný duel hodný potlesku i u televizní obrazovky.

Manchester City vstupoval do zápasu jako klub, který od 30. října v Premier League neprohrál a celkem z jednadvaceti zápasů napříč soutěžemi padl jen s Lipskem v Lize mistrů. Naproti tomu Tottenham prohrál v nejvyšší anglické soutěži třikrát v řadě.

Kdybych viděl statistiky a měl si tipnout výsledek, rozhodně bych se skutečnosti ani nepřiblížil. Manchester City předváděl svoji tradiční hru. Celkem držel míč 71 procent času zápasu, měl 149 nebezpečných útoků ve srovnání se sedmi na straně Tottenhamu a 21 střel proti šesti, nemluvě o 681 přihrávkách ve srovnání s 237 na straně hostů. Pro trenéra poražených musí výsledek představovat něco jako peklo. Celý zápas dominujete, jste na míči, tvoříte hru a nemáte ani bod.

Tottenham předvedl obrovskou práci v defenzivě. Precizní! Obranný blok týmu trenéra Conteho byl neuvěřitelně kompaktní, jeho svěřenci se perfektně zajišťovali, dostupovali. Prostě totální taktická disciplína.

Šlo o souboj dvou fotbalových světů. Guardiola coby trenér Citizens hraje bez klasické devítky, nepoužívá vysokého útočníka. Jde o filozofii trenéra, která dlouhodobě funguje.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Kouč Tottenhamu Antonio Conte a trenér Manchesteru City Pep Guardiola.

Pro srovnání se nabízí týden starý příklad, kdy Barcelona hrála derby na půdě Espaňolu. Nedařilo se jí srovnat nepříznivý stav. Tak tři minuty před koncem naskočil do hry Luuk de Jong. Na posledních pár minut Barcelona změnila strategii, sypala do pokutového území domácích jeden centr za druhým a De Jong srovnal. Bayern Mnichov má totožnou strategii, kdy se drží zažité šablony. Ale pokud se dostane do úzkých, pomůže si nakopnutým míčem na Lewandowského.

Citizens nikdy neustupují ani o krok ze zvolené strategie a proti Tottenhamu se jim to vymstilo. Neměli prostor na narážečku, vedení míče, prostrčení, kolmici. Prostě se nemohli mezi obránce Kohoutů dostat.

Samozřejmě Tottenhamu maximálně nahrál vývoj, kdy vedl. Navíc má typologicky perfektní mužstvo na daný styl. Emerson a Sessegnon v roli halfbeků jsou ohromně silní, na špici je Harry Kane, zosobnění dokonalosti. Je nesmírně kvalitní ve hře zády k bráně, neztrácí míč, současně dokáže dát z prvního doteku přihrávku za obranu a už vůbec nemluvím o jeho zakončení. Navíc má k dispozici skvělá a rychlá křídla. Z jedné strany Son, z druhé čerstvá posila Kulusevski. Conte nepochybně při jeho angažování věděl, co v něm dřímá a našel mu roli, která mu dokonale sedne.

Tottenhamu vítězství z těžké bitvy nepochybně prospěje. Potřeboval nějakou vzpruhu. Jsem si jistý, že jsou schopní zvládat i bitvy se slabšími soupeři, kdy budou tvořit. Když si vybavím Inter Milán v Conteho éře, rozhodně precizně zvládali i presink. A Tottenham není jiný.

Manchesterem City prohra neotřese. Oni neřeší série. Ale rozhodně je jejich prohra skvělou zprávou pro fanoušky. Liverpool je o šest bodů zpět a má zápas k dobru, takže pořád může bitvu o titul ještě zvrátit."

Reklama