Hlavní obsah

Pan nepostradatelný. Srdce zálohy City dovršilo úctyhodný milník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile Manchesteru City hrozí, že záložník Rodri nebude v sestavě, vstávají trenérovi Pepu Guardiolovi hrůzou i poslední vlasy na hlavě. Španělský středopolař je totiž pro obhájce titulů z Premier League i Ligy mistrů naprosto klíčovým mužem. V sobotu proti Newcastlu si připsal už svou 50. výhru v řadě.

Foto: Scott Heppell, Reuters

Záložník Manchesteru City Rodri v debatě s rozhodčím během utkání s Newcastlem.

Článek

Ederson, Rúben Dias, Kevin De Bruyne nebo Erling Haaland jsou všechno hráči, kteří jsou pro City extrémně důležití. Dokážou rozhodovat zápasy, zkvalitnit a zpřesnit hru, dávat góly, zabránit inkasování. A pak je zde Rodri, pan nepostradatelný.

„Je možná nejlepší záložník na své pozici na světě. Když vám chybí, musíte mít řešení. Nebudu popírat, jak moc je pro nás důležitý. Když ho nemáme v sestavě, musíme víc chránit míč a vážit si ho,“ prohlásil během podzimu Guardiola s tím, že pokud Rodri chybí, je potřeba změnit taktiku, třeba více zahustit střed pomocí křídelníků.

Jasně hovoří čísla. Manchester City prohrál v aktuální sezoně čtyři zápasy (porážku na penalty proti Arsenalu v Community Shield berme jako remízu) a ve všech chyběl právě Rodri, jenž naposledy poznal soutěžní hořkost porážky začátkem února 2023 proti Tottenhamu.

Nejcitelnější jeho absence byla na přelomu září a října, kdy svěřenci Pepa Guardioly padli v lize třikrát po sobě. Sedmadvacetiletý Španěl tehdy pykal za svůj nepochopitelný zkrat v utkání s Nottinghamem Forest, kdy při strkanici svalil na zem Morgana Gibbse-Whita. Dostal červenou, svou první v kariéře, a právě třízápasový trest.

„V poločase jsem hráčům řekl, aby byli opatrní a kontrolovali se, ale Rodri to nedokázal. Jsem na něj naštvaný, byť se po utkání všem omluvil. Musí ovládat sebe a své emoce,“ čertil se tehdy Guardiola.

Rodri pak kvůli žlutým kartám stál v prosinci, kdy obhájce titulu nezvládl střetnutí na půdě Aston Villy. Více duelů v aktuální sezoně Manchester neztratil.

Řeklo by se, že Guardiola musí mít plán, jak se bez Rodriho obejít. Ten jistě má, jen je složité ho v soutěžních duelech realizovat. Od sezony 2019/2020, kdy Španěl do Anglie přestoupil z Atlétika Madrid, odehrál Manchester City v domácí lize 172 zápasů. Rodri nebyl k dispozici vinou karetních či zdravotních problémů jen v 17 případech.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.