Hlavní obsah

Revoluční krok Brentfordu funguje! Skromný klub z okraje Londýna poráží giganty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohádka nekončí. Ještě před dvěma lety hrál druhou ligu, zázemí měl v unimobuňkách ve skromném tréninkovém centru na kraji Londýna, poblíž mezinárodního letiště Heathrow. Teď fotbalový Brentford FC atakuje v Premier League pohárové příčky a pyšní se skalpy gigantů Manchesteru City (2:1) a čerstvě i Liverpoolu (3:1). Co stojí za zázrakem Bees (Včely), které se úspěšně drží hesla „ malý klub - velké ambice"?

Foto: Toby Melville, Reuters

Bryan Mbeumo dává třetí gól Brentfordu proti Liverpoolu.

Článek

Za vzestupem Brentfordu přímo stojí revoluční projekt z léta 2016. Impulzem k němu byly ztráty talentovaných fotbalistů, které za minimální náhradu přetahovaly elitní anglické kluby. Když před sedmi lety odešly do Manchesteru City a Manchesteru United dvě 13leté naděje, majitel Brentfordu, britský podnikatel Matthew Benham, řekl dost. Klubové představenstvo následně zrušilo mládežnické akademie a vytvořilo B-tým. S hráči od 17 do 21 let. Skauti Brentfordu, za který hráli čeští záložníci Jan Žambůrek a Matěj Majka, pro něj hledají talentované mladíky po celé Evropě.

„V Anglii lze uzavírat kontrakt nejdříve se sedmnáctiletými fotbalisty. Všechny naše hráče tedy máme pod smlouvou. Nehrozí už, že by některý z nich za směšnou částku zmizel. Není přece možné financovat výchovu mladíků, piplat je, aby vám pak velké kluby ty nejlepší vzaly prakticky zadarmo. Museli jsme být inovativní," popisuje kouč Allan Steele, který se na radikálním kroku významně podílel.

Rezervní tým nehraje žádnou soutěž. Slouží výhradně pro výchovu talentů a jejich přípravě na dospělý fotbal pro áčko. A v případě solidní nabídky je zpeněžit. Plán se daří naplnit. Například v létě 2020 zaplatila Aston Villa za anglického útočníka Watkinse v přepočtu miliardu korun a West Ham za Alžířana Benrahmu 650 milionů korun.

Projekt Včel, které jsou úzce spojeny s dánským fotbalem (Benham vlastní také Midtjylland, Brentford trénuje pátou sezonu Dán Thomas Frank), si v Evropě získal ohlas. B-mužstvo dostává nabídky i od velkých evropských klubů na přátelské zápasy s jejich rezervami nebo celky od 19 do 23 let. V přípravném období se pak účastní mezinárodních turnajů. „Ano, když nastupujeme proti béčkům top evropských klubů, prohráváme. To ale není důležité. Zásadní je, že kluci čelí top soupeřům a zvykají si na dospělý fotbal," říká Steele.

Hráči druhého týmu Brentfdordu mají sportovní, ale také finanční motivaci, dostat se do prvního mužstva. Jejich platy se pohybují mezi 500-1000 librami týdně (14 - 28 tisíc korun). Hráči áčka vydělávají průměrně 600 tisíc korun týdně. I v této oblasti však platí pro Brentford přívlastek malý klub, neboť s drtivou většinou klubů Premier League se ve výši platů nemůže rovnat.

Klub i přes skromnější podmínky neustále vzkvétá. Od léta 2020 má nový stadion pro necelých 18 tisíc diváků, na němž porazil v pondělí večer Liverpool. Od poloviny prosince navíc hráči využívají moderní tréninkové centrum, pojmenované po bývalém technickém řediteli Robertu Rowanovi, který na podzim 2018 zemřel v 28 letech na infarkt. Z díla jeho následovníků má v nebi jistě radost...

Reklama