Hlavní obsah

Zůstaň, ale zkrouhneme ti plat. Manchester United vymýšlí, co s kritizovaným trenérem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postoupili do finále FA Cupu, po středeční výhře 4:2 proti Sheffieldu se posunuli výš i v Premier League, k tomu mají přívětivější los. Zdálo by se, že Manchesteru United po turbulencích nastává klidnější a úspěšnější období, které může spasit kritizovaného trenéra Erika ten Haga. Omyl. Podle expertů už vedení klubu má jasno. Existuje ale varianta, v níž by holohlavý kouč mohl vést tým dál.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Mám zůstat? Erik ten Hag má smlouvu s Manchesterem United i pro příští sezonu.

Článek

Podle zdrojů ESPN může ten Hag u United zůstat, jen by se mu zkrouhl plat o čtvrtinu.

Nizozemský kouč má stejně jako někteří zkušenější hráči United ve smlouvě zakomponováno, že se mu sníží mzda v případě, pokud tým nepostoupí do Ligy mistrů. A jeho nadřízení jsou podle serveru mezinárodní stanice rozhodnuti klauzuli aktivovat.

Ne, ten Hag by rozhodně nepřišel na buben, aktuálně jeho roční odměna činí devět milionů liber (v přepočtu asi 265 milionů korun). Je otázka, zda by podobným přístupem nechtěli ten Haga spíš znejistit, znechutit a vyštvat. Důkaz důvěry, náklonosti nebo spokojenosti vypadá doopravdy jinak.

Na druhou stranu si nejen šéfové United uvědomují, že je momentálně v Evropě enormní poptávka po kvalitních trenérech. Nového kouče oficiálně shání Liverpool, Bayern Mnichov nebo Barcelona, které se ale podle zpráv ze Španělska povedlo přesvědčit odcházejícího Xaviho ke změně názoru.

„Podle mě už mají United jasno,“ řekl bývalý skvělý útočník a dnes expert Alan Shearer v podcastu Rest Is Football. „Vždyť víte, jak to chodí. Nový majitel, nový ředitel, nová strategie, všechno nové. To znamená, že musí přijít i nový trenér.“

Velké změny se dějí od přelomu roku, kdy do United majetkově vstoupil miliardář Jim Ratcliffe. Zakladatel chemické společnosti INEOS vlastní menšinový podíl, ale na chodu United má značný vliv.

A Ratcliffe jako úspěšný byznysmen nemůže být spokojen s čísly a body, které tým pod ten Hagem produkuje.

Nizozemec podepsal se slavným anglickým klubem tříletou smlouvu v květnu 2022 a už nyní lze směle říct, že se ten Hag řadí do zástupu trenérů, kteří v United nenavázali, ba ani se nepřiblížili legendárnímu Alexi Fergusonovi.

Slavná značka dál nebudí respekt, ale spíš posměch.

V aktuální sezoně Red Devils obsadili poslední příčku v základní skupině Ligy mistrů. V Premier League po středeční výhře 4:2 proti Sheffieldu pojistili šestou příčku, která by jim zaručovala „jen“ účast v Evropské lize.

A ač se zdá, že je poslední dny na Old Trafford výsledkově veseleji, jde spíš o zdání. O víkendu do finále FA Cupu postoupili United až po penaltovém rozstřelu s druholigovým Coventry, když proti outsiderovi v základní hrací době nevídaně ztratili třígólový náskok.

V Premier League je zase trápí kolísavé výkony i hrubé chyby, což zase dokládal středeční triumf proti poslednímu celku soutěže. United si jasnou záležitost zbytečně zkomplikovali po další chybě brankáře Onany, který nepřesnou rozehrávkou daroval hostům jednu z branek. O třech bodech rozhodli United dvěma trefami až v závěrečné desetiminutovce.

„Nemyslím si, že by na vyhodnocení sezony něco změnilo vítězství v FA Cupu,“ podotkl Shearer.

„United mají v sezoně spoustu zraněných, ale v žádném případě by to neměla být omluva jejich výkonnosti,“ prohlásil pro Sky Sports Garry Neville, televizní expert a dlouholetá opora United.

„Neexistuje žádné vysvětlení, proč takhle United hrají. Mezi fanoušky cítím vztek a zklamání. Často se říká, že zisk trofeje znamená úspěšnou sezonu, ale je vážně bizarní zkušenost vidět Manchester United, jak mohou být v zápasech mizerní,“ dodal Neville.

Do toho všeho by zapadalo, jak by se v United mohli vypořádat s kritizovaným ten Hagem. Na střídačce by si ho mohli ponechat, ale aspoň by o něco víc ušetřili.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NHL

Boston - Toronto 2:1 PP

Video
Fantastický Pastrňák vystřelil v prodloužení postup! Boston přešel přes první kolo
NačítámNačíst další články