Hlavní obsah

Pět zbraní „islandských lvíčat“: Hvězdička Ajaxu, úctyhodná forma i neoblíbený povrch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Páteční duel na hřišti soupeře a následná úterní odveta v Českých Budějovicích. České fotbalisty do 21 let čeká v baráži o EURO dvojzápas s nevyzpytatelným Islandem. Protivníka rozhodně nelze podcenit, podívejte se pět jeho nejvetších zbraní.

Foto: @footballiceland

Islandská fotbalová reprezantace do 21 let na tréninku před dvojutkáním baráže o EURO proti Česku.

Článek

Dobrá forma, rok bez prohry

Zatímco českou reprezentaci předčila Anglie, Islanďané skončili v kvalifikační skupině D za Portugalci. Do baráže se dostali s nejhorší bilancí z týmů na druhých místech a ještě v polovině kvalifikace to vypadalo, že se jich boj o EURO vůbec týkat nebude.

Jenže hráči z ostrovní země měli výborný závěr. V roce 2022 odehráli pět utkání s bilancí dvou remíz a tří výher, včetně plichty 1:1 se silným Portugalskem. Poslední tři střetnutí proti Lichtenštejnsku, Bělorusku a Kypru ovládli s celkovým skóre 17:1.

Hvězdička z Ajaxu

Český výběr je plný kvalitních fotbalistů, kteří hrají důležitou roli ve svých klubech, na první pohled z nich ale nikdo vyloženě nevyčnívá.

Islanďané to mají trochu jinak. V kvalifikaci byl se šesti brankami a dvěma asistencemi hlavním tahounem teprve 18letý středopolař Kristian Hlynsson patřící Ajaxu. Už jen fakt, že se dostal do respektovaných a celosvětově oceňovaných mládežnických týmů nizozemského velkoklubu, svědčí o jeho talentu. Právě na hráče s číslem 10, kterého islandská média přirovnávají k ikoně tamního fotbalu Gylfi Sigurðssonovi, si budou muset dát Češi zřejmě největší pozor.

Zkušená opora z norské ligy

Druhým mladíkem, který rozhodně stojí za pozornost, je Brynjolfur Willumsson. Na rozdíl od Hlynssona patří již 22letý útočník v islandské reprezentaci mezi mazáky. V kategorii do 21 let odehrál kapitán výběru už 23 zápasů a pokud nastoupí do obou utkání baráže, ocitne se v historických tabulkách na děleném čtvrtém místě.

Willumsson patří do základní sestavy Kristiansundu hrajícího elitní norskou soutěž. Klubu se však v letošní sezoně nedaří a nachází se na chvostu tabulky. Islandský útočník zaznamenal v ligovém ročníku dvě branky, v kvalifikaci o EURO do 21 let jich ale vstřelil hned pět.

Nepopulární povrch

Úvodní duel se uskuteční na malém stadionu Víkingsvöllur v hlavním městě Reykjavík. Čím je arena specifická? Povrchem. Na české fotbalisty čeká mnohdy neoblíbená umělá tráva. I proto měli mladíci před odletem v Praze tři tréninky právě na tomto specifickém povrchu.

Záložník Michal Ševčík ale první den reprezentačního srazu krotil obavy. „V zimě snad každý na umělé trávě hraje," zdůraznil. Pro svěřence trenéra Jana Suchopárka může jít nakonec o výhodu. „Povrch bude rychlý, což by mohlo vyhovovat kombinační hře," dodal Ševčík.

Pevná obrana

Islandský fotbal se často zakládá na pevné obraně, důrazu v osobních soubojích a šikovnosti vybraných ofenzivních jedinců. Podobně, jak to předvedla dospělá reprezentace na mistrovství Evropy v roce 2016, kdy mimo jiné přes Anglii pronikla až do čtvrtfinále.

Také mladíci předvedli v kvalifikaci pevnou defenzivu, v deseti duelech inkasovali jen sedmkrát. „Pokud soupeř zaleze, bude těžké se prosadit. Očekávám hodně soubojů, ve kterých se Islanďanům musíme vyrovnat a pak ukázat naši kvalitu. Nesmíme nic podcenit," burcoval před baráží v rozhovoru pro Sport.cz záložník Kryštof Daněk.

Reklama