Hlavní obsah

Dvě nominace do A-týmu, nula minut. Tohle mu nepomáhá, říká expert o Vitíkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V březnu i v říjnu se dostal do elitního národního týmu, jenže na trávník se nepodíval. To je zatím bilance 20letého stopera pražské Sparty a lídra jednadvacítky Martina Vitíka. Podle bývalého reprezentanta Jana Rajnocha podobné situace mladému hráči v rozvoji nepomohou. Trenéři pak rozhodnutí vysvětlují.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Vitík nedostal za dospělou reprezentaci ještě ani minutu

Článek

Je přirozené, že talentovaný hráč přeroste mládežnickou reprezentaci a je velice platným v seniorském národním týmu. Takových příkladů je po světě spousta, také Češi řešili na jaře nominace Davida Juráska či Tomáše Čvančary, o Adamu Hložkovi nebyla řeč.

Jenže zmínění borci sbírali a sbírají minuty, u Vitíka tomu zatím tak není. „Věděl o pozici, jakou má. Bavili jsme se s ním už před nominací, nakonec jsme ho vzali i s vědomím, že nemusí zasáhnout. Hrálo se o hodně. I za cenu toho, že nenastoupil ani na minutu, byl k dispozici, kdyby něco nastalo,“ vysvětloval po kvalifikačním utkání na EURO 2024 s Faerskými ostrovy trenér seniorské reprezentace Jaroslav Šilhavý.

Zároveň s elitním výběrem bojovala v kvalifikaci na mistrovství Evropy také jednadvacítka, kam Vitík věkově spadá a s ohledem na své výkony i zkušenosti měl by patřit k lídrům obrany. Kouč Jan Suchopárek ho tentokrát k dispozici neměl.

„Martin byl nominován do A-týmu. První zápas odehráli na tři stopery, kdyby došlo ke zranění, tak by určitě šel do hry. V druhém zápase se hrálo na dva stopery, tak měl menší šanci, ale výkonnostně do A-mužstva patří a víc bych se v tom nevrtal. Je to jen otázka času, kdy dostane příležitost,“ pravil Suchopárek v pondělí.

Ve Spartě sbírá Vitík v probíhající ligové sezoně minuty pravidelně (677), v rudém dresu odehráli více zatím jen Lukáš Sadílek (806) a Asger Sörensen (733). O uplynulé reprezentační pauze se však na trávník nepodíval.

„Nepomůže mu to. Je kluk inteligentní, prokazuje to dlouhodobě, zlepšuje se, roste. Než deset dní ležet na pokoji nebo sedět na lavičce je pro něj lepší být kapitánem jednadvacítky, kde je lídrem, učí se vůdčí schopnosti a může si je přenést do dospělého fotbalu,“ komentoval v Přímáku na Sport.cz expert Jan Rajnoch.

Dá se předpokládat, že pokud půjde vše podle plánu, dostane Vitík v dalších měsících prostor i v seniorském národním týmu. Na druhou stranu by jistě pomohl také Lvíčatům, kteří po prohře na Islandu a remíze s Walesem nemají kvalifikace zrovna dobře rozehranou.

Reklama